Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

DARUVARCU 5 GODINA ZATVORA Petričić: “Odluka o krivnji je očekivana, kazna stroga, dat će primjer i za druge!”

10.01.2019. 21:00
DARUVARCU 5 GODINA ZATVORA Petričić: “Odluka o krivnji je očekivana, kazna stroga, dat će primjer i za druge!”


Darko Kovačević zvani Daruvarac osuđen je danas na 5 godina bezuvjetnog zatvora. Sutkinja Mitra Meštrović raščlanila je kaznu na 4 godine i 6 mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu i 10 mjeseci za prijetnju, nakon čega je najpoznatijem hrvatskom nasilniku odmjerena jedinstvena kazna zatvora od 5 godina. Daruvarcu je kazna odmjerena  nakon što je ljetos, u kafiću Chill out na zadarskoj Meladi brutalno premlatio 18-godišnju Lorenu Gurlicu.
Kovačević je odsjedio šest mjeseci istražnog zatvora, ali je nakon pravosudne ekvilibristike jer je istekao maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru, 14. prosinca 2018, pušten da se brani sa slobode za  kaznena djela prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozljede. No, već nakon mjesec dana, zbog bolesti suca Šimića, predmet je preuzela sutkinja Mitra Meštrović koja je zbog pripreme novog suđenja isto morala  odgoditi do 9 siječnja 2019. Odgađanje suđenja pratio je incident kada je u sudnici počela vikati majka Lorene Gurlice, Ana Gurlica, zbog čega su je udaljili pravosudni policajci. Izvanraspravno vijeće je Kovačeviću  odredilo i mjere opreza tj. zabranu približavanja žrtvi, a njihovo prebivalište redovito je obilazila policijska ophodnja.
Zbog zaštite žrtve, na početku ponovljenog suđenja optužba je tražila  isključenje javnosti s čime se složila i obrana čemu je sutkinja udovoljila. Na jučerašnjem ročištu, Kovačević je priznao krivnju za prijetnje i  tjelesne ozljede. Cijeli događaj senzibilizirao je hrvatsku javnost i otvorio pitanje sankcioniranja nasilničkog ponašanja nad ženama. Zbog  puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića, zvanog  Daruvarac prosvjedovala je Facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti  kriminalce", ali i lokalni Forum žena SDP-a. Proces protiv Daruvarca  ocijenjen je sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj. Sam ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ekspresno je doletio  u Zadar da vidi što se događa i kakve su posljedice višestruko, ali nedovoljno abartiranog Zakona o kaznenom postupku. Nakon toga, ministar je najavio izradu novog ZKP-a.
To međutim jdanas nije bilo dovoljno sutkinji Mitri Meštrović pa je selektirala tu istu javnost tako da je na izricanje presude pustila samo TV  kuće. Pisani mediji, portali, ali i medijske kuće koje imaju streaming tj.  tv-produkciju bile su zakinute što je izazvalo veliku buru među novinarima. Neke od redakcija nacionalnih medijskih kuća, prema riječima  njihovih novinara, razmišljaju i o pokretanju postupka zbog uskraćivanja prava javnosti na izricanje presude.
Na stranu medijske “žalopojke” izlaskom iz sudnice Lorena i njena  majka Ana Gurlica samo su dodale:”Sud je odlučio!” Zastupnik obrane,  dojučerašnji zadarski sudac, a danas odvjetnik Boris Radman također  je ostavio novinare bez komentara, na što je odvjetnik obitelji oštećene  Lorene Gurlica, Milan Petričić rekao kako je Radman vidio da je jedno  biti sudac, a drugo odvjetnik.
– Odluka o krivnji je očekivana, a kazna je stroga. Dat će primjer i za  druge. Zadovoljan sam presudom i s obzirom na to da je kazna 5 godina, Kovačević se vraća u zatvor. Današnji dan je pokazao da se očekivala odluka o krivnji, a kazna je stvar ocjene suda. Ono što sam rekao u  sudnici, a mediji nisu čuli jest to da sam pohvalio medije koji su problematizirali nasilje nad žrtvama. Pouka je puno šira od samog predmeta Kovačević. Pitanje je da li se mogla i ranije donijeti presuda? Budimo iskreni, raniji sudac bi bio završio predmet, ali se razbolio. Teško je odgovoriti na pitanje je li sud u ovom slučaju govorio. Teško je govoriti o  kvaliteti dokaza. Vidjeli ste i sami da je ovisilo i o stavu obrane. Kad je  taj stav bio prihvaćanje krivnje, onda je pitanje dokazivanja relativno  jednostavno. Mediji su počeli reakcijom na nereagiranje policije. Znamo da policija nema ljude i sredstva za pravilnu reakciju. Iz prakse znamo da to nema ni državno odvjetništvo. Posljedica je da sud ima problema s presuđivanjem. Također je viktimiziranje žrtve kroz postupak  nešto što treba riješiti drugačije, a što je upravo problem Zakona o kaznenom postupku, rekao je odvjetnik Milan Petričić.