Ravni kotari - spoj ljepote ruralnog kraja i blizine urbanog središta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kolijevka tradicije i baštine zadarskog zaleđa
Najviše su bile popunjene kuće za odmor, zbog toga što nude odmak od gradskih gužvi, što je u ovo pandemijsko vrijeme svakako poželjno. Kuće za odmor također prevladavaju u smještajnoj strukturi naše turističke zajednice, rekla je Babić
ILIRIJA
Bike&Wine Ravni kotari održat će se i ove godine

Ravni kotari među domaćim i stranim posjetiteljima poznati su kao kolijevka tradicije i baštine zadarskog zaleđa te kao kraj koji obiluje kulturnim, povijesnim i gastronomskim zanimljivostima. U prošlog turističkoj godini, koja je unatoč svim uspjesima ipak bila pod teretom pandemije koronavirusa, Ravni kotari pokazali su se kao savršena destinacija, koja spaja sve ljepote ruralnog kraja s pogodnostima blizine velikom urbanom središtu.

Usponi i padovi u sezoni

U Turističkoj zajednici Ravnih kotara stoga su zadovoljni minulom turističkom sezonom.
- Na području TZ-a Ravni kotari u 2021. godini ostvareno je ukupno 13.072 dolaska i 122.547 noćenja te smo se tako skoro izjednačili s rekordnom 2019. godinom u kojoj je bilo 13.302 dolazaka i 129.812 noćenja. Pandemijska 2020. godina bila je znatno slabija s ukupno 7.763 dolazaka i 79.881 noćenja, kazala je Jasna Babić, stručna suradnica u TZ-u Ravni kotari i dodala kako je ove godine predsezona zbog pandemije bila dosta loša sa samo 356 dolazaka i 2.983 noćenja.
- Usporedbe radi, u rekordnoj 2019. godini u predsezoni je ostvareno 638 dolazaka i 6.164 noćenja. Međutim, to je nadoknađeno s odličnom posezonom u kojoj je ostvareno 1.356 dolazaka i 16.195 noćenja, što je znatno više u usporedbi s 2019. godinom u kojoj je ostvareno 1.109 dolazaka i 12.460 noćenja. Što se strukture gostiju tiče, to su većinom obitelji s djecom ili mladi koji dolaze u grupama.

Planovi idu dalje

Među turistima najviše je onih iz Njemačke s udjelom od 40 posto u dolascima, iz Srbije s udjelom od 10 posto, domaći gosti s udjelom od 9 posto, gosti iz Poljske s udjelom od 6 posto, iz BiH s udjelom od 3 posto, iz Austrije s udjelom od 5 posto, Belgije s udjelom od 3,65 posto, Nizozemske s udjelom od 3,77 posto, Slovenije s udjelom od 2,98 posto te iz Francuske s udjelom od 3,45 posto.
- Najviše su bile popunjene kuće za odmor, zbog toga što nude odmak od gradskih gužvi, što je u ovo pandemijsko vrijeme svakako poželjno. Kuće za odmor također prevladavaju u smještajnoj strukturi naše turističke zajednice, rekla je Babić i kratko se osvrnula na njihov adventski program.
- Što se tiče adventskog programa, u Benkovcu je on trajao od 17. do 31. prosinca. Uz bogati program, DJ-a, smotru folklora, fritulijadu, dva koncerta, Ciklop film festival, humanitarnu utakmicu za Kiaru uz bogatu gastro ponudu, dolazak Djeda Božićnjaka za najmlađe, pub kviz, svatko je mogao naći nešto za sebe i uživati u ovo blagdansko vrijeme. Kao i svake godine do sada, na ljeto planiramo održavanje brojnih manifestacija, ukoliko nam pandemija dopusti. To su već nadaleko poznate manifestacije kao što su gastromanifestacija Puževim korakom, Bukara Benkovac, Benkovački prisnac, Vinfest Benkovac, Etno festival te Bike & Wine - Ravni kotari Tour, zaključila je Babić.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika bilikamen
Živeli Ravni Kotari i meštani ovog prelepog područja Dalmacije. Veliki je Živi Bog i slavljenj !