Stvaraju se preduvjeti za povratak i ostanak mladih na rodnom školju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Općina Tkon u novu godinu ušla s proračunom od 11 milijuna kuna
Nova zgrada dječjeg vrtića, koja će moći primiti 60 djece, planirana je na području Starišnjaka na zemljištu površine četiri tisuće hektara. Realizacijom ovog projekta, stvaraju se preduvjeti za daljnji rast i razvoj te povratak i ostanak mladih stanovnika na području općine, kažu u jedinstvenom upravnom odjelu Općine Tkon
OPĆINA TKON
Interpretacijski centar pomorske baštine posjetiteljima će dati uvid u povijesnu baštinu i tradiciju Tkona

Stanovnici otočne Općine Tkon (Tkon, Ugrinić) u novu godinu ušli su s proračunom od 10.998.300,00 kuna. Prema riječima općinske vlasti, veliki dio proračuna odnosi se na razvojne projekte, ali nisu zanemarene ni druge potrebe poput izdvajanja za socijalnu skrb, obrazovanje, kulturu, udruge, civilnu i protupožarnu zaštitu, održavanje komunalne infrastrukture i drugo. Brojni kvalitetni projekti planirani su za 2022. godinu, a među njima se ističe gradnja novog dječjeg vrtića, kojom će se riješiti dugogodišnji problem nedostatnih upisnih kapaciteta.

Izgradnja dječjeg vrtića i jaslica do kraja 2024.

- Najvažniji i najveći infrastrukturni projekt jest izgradnja dječjeg vrtića i jaslica na području općine Tkon. Problem nedostatnih postojećih upisnih kapaciteta i manjak adekvatnog smještajnog prostora alarm su na koji planiramo reagirati čim prije. Započela je priprema projektne dokumentacije i rješavanja imovinskopravnih odnosa te je plan da do kraja 2022. godine imamo ishodovanu građevinsku dozvolu, kao i izvedbeni projekt, kako bismo mogli započeti s postupkom javne nabave za radove ukupne vrijednosti deset milijuna kuna. Projekt planiramo realizirati do kraja 2024. godine uz sufinanciranje iz EU fondova, ističu u Općini Tkon i dodaju kako će nova zgrada vrtića stvoriti preduvjete za ostanak mladih obitelji na rodnom školju.
- Nova zgrada dječjeg vrtića, koja će moći primiti 60 djece, planirana je na području Starišnjaka na zemljištu površine četiri tisuće hektara. Realizacijom ovog projekta, stvaraju se preduvjeti za daljnji rast i razvoj te povratak i ostanak mladih stanovnika na području općine, kažu u jedinstvenom upravnom odjelu Općine Tkon.
Najmlađi stanovnici Tkona uskoro će moći uživati na novom, dječjem igralištu koje se uz pomoć fondova EU gradi pokraj Područne škole i dječjeg vrtića. Radovi na projektu vrijednom preko sedamsto tisuća kuna, započet će tijekom proljeća ove godine, a nakon ugovaranja izvođača radova temeljem provedenog postupka javne nabave.

Na ljeto Interpretacijski centar pomorske baštine

- Na inovativan način pristupa se uređenju 383 m2 površine namijenjene za igru i provođenje slobodnog vremena najmlađih. Osim uobičajenih sprava kojima raspolažu i mnoga druga dječja igrališta iz različitih ruralnih krajeva Republike Hrvatske, ovim projektom potiče se promišljanje o kulturnom identitetu i geografskom položaju te se na gumiranoj podlozi ocrtava otok Pašman s izbočenim gumenim kupolama (koje predstavljaju brda), ali i mnoštvo otočića koja okružuju Pašman, sve uronjeno u Jadransko more koje je također označeno na podlozi plavom bojom, objašnjavaju nam u Općini Tkon i najavljuju kako će ove godine otvoriti Interpretacijski centar pomorske baštine, koji će posjetiteljima pružiti uvid u povijesnu baštinu i tradiciju Tkona.
- Interpretacijski centar pomorske baštine jedan je od rezultata projekta Prekogranične suradnje Hrvatska – Italija 2014.-2020. - ARCA ADRIATICA koji se provodio od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2021. godine. Riječ je o adaptiranom prostoru nekadašnjeg »Škraping centra« koji će od ove sezone biti otvoren za posjetitelje, pritom nudeći uvid u pomorsku, etnološku i kulturnu baštinu Tkona unazad pedeset do sto godina. Osim toga, Samostan svetog Kuzme i Damjana, kao neizostavan element prikaza identiteta općine Tkon, također je dio interpretiranih sadržaja, navode u Općini.
U pripremi je i dokumentacija za nabavu montažne ribarnice, kao odgovor na manjak kapaciteta postojeće ribarnice u Tkonu. Isto tako, u planu je adaptacija prostora za udruge te uređenje Srednje đige - projekt ukupne vrijednosti oko sedamsto tisuća kuna koji predstavlja revitalizaciju obalnog područja unutar luke Tkon.
Uz značajne građevinske projekte, u Općini ne zaboravljaju na djecu i mlade.
- Općina Tkon u 2022. godini planira izdvojiti 98 tisuća kuna za obrazovanje, a navedeni iznos uključuje stipendije za studente, naknade za srednjoškolce i tekuću pomoć školstvu. Također, u potpunosti financiramo nabavu radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole. Za tu je aktivnost kroz program iz područja socijalne skrbi osigurano 25 tisuća kuna, ističu u Općini Tkon.

Realizacijom brojnih projekata zaključili 2021.

I protekle godine realizirano je nekoliko značajnih projekata kojima se podiže kvaliteta života mještana, kojih prema posljednjem popisu stanovništva ima 763, raspoređenih u 254 kućanstva.
- Tijekom 2021. godine realiziran je i projekt »Povećanje razine dostupnosti vanjskog sportskog igrališta« vrijedan 250 tisuća kuna kuna koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma i športa i kojim su se djeci i mladima omogućili dodatni sadržaji, košarka, stolni tenis, mali nogomet ili odbojka, ali i dugoočekivane tribine. Izgrađena je i energetski učinkovita javna rasvjeta na Putu Plažine (ŽC 6249) koju je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a temeljem odobrenog projekta po prijavi na Program razvoja otoka. Također, proveden je i projekt »Mobilno reciklažno dvorište Općine Tkon« koji je sufinanciran iz EU sredstava, Operativni program konkurentnost i kohezija u visini do 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Temeljem drugog poziva Europske komisije u okviru inicijative WiFi4EU, Općini Tkon je odobren vaučer za omogućavanje besplatnog bežičnog interneta na javnim prostorima, a s ciljem uključenja svih građana EU-a u jedinstveno digitalno tržište. Tijekom kolovoza 2021. provedena je instalacija za ukupno 11 unutarnjih i vanjskih pristupnih točaka koje pokrivaju širi centar naselja Tkon, ističu u Jedinstvenom upravnom odjelu.
Iz Općine Tkon, koju od svibnja prošle godine vodi Anđelo Palaškov, poručuju kako je u izradi izmjena prostorno-planske dokumentacije koja se usklađuje za planirane projekte, otvarajući pritom i mogućnosti za nova ulaganja u budućnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno