Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pronađen zrakoplov i dijelovi tijela

Autor:

09.02.2009. 23:00
Pronađen zrakoplov i dijelovi tijela


Nakon što je danas nešto poslije 11 sati pronađena olupina Cessne na sjevernoj strani Velebita kod Vaganskog vrha, pronađeni su i dijelovi tijela za koje se pretpostavlja da pripadaju putnicima u zrakoplovu, potvđeno je u Policijskoj upravi zadarskoj. Pripadnici interventne i specijalne policije ličko-senjske Policijske uprave danas u 11,15 sati pronašli su rep i sjedala Cessne na oko 1250 metara nadmorske visine u vrtači Smrčevac koja je duboka više od 100 metara. U Cessni koja je nestala u četvrtak popodne nalazili su se piloti i instruktori sesvetskog Aerokluba “Ban” Gerd Govejšek (63), Walter Aleksandar (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68).
Avion, koji je u vlasništvu poduzetnika i vlasnika tog aerokluba Josipa Crnčevića, kretao se iz smjera Zagreba prema Zadru. Zapovjednik Specijalne policije MUP-a Zdravko Janjić potvrdio je na konferenciji za novinare kod Papuče u Lici, podno Velebita, da su pripadnici Interventne i specijalne jedinice u 11,15 sati pronašli danas, šestog dana potrage, dijelove zrakoplova Cessne na padinama Vaganskoga vrha na nadmorskoj visini oko 1400 metara u jednoj vrtači.
Rekao je da su pronađeni rep i sjedišta zrakoplova te kako je nedvojbeno riječ o nestalom zrakoplovu Cessni. Na upit novinara jesu li pronađena i tijela nestalih pilota, Janjić je odgovorio kako o tome zasad ne može govoriti.
Istaknuo je da je riječ o iznimno teško prohodnom terenu te da pripadnici policije čine sve kako bi omogućili siguran pristup članovima povjerenstva za istraživanje zrakoplovnih nesreća i ekipi za očevid na područje na kojemu su pronađeni dijelovi zrakoplova.
U nastavku je Janjić rekao da se potraga nastavlja sve dok se ne pronađe i najmanji dio zrakoplova, a ponajprije tijela svih članova posade.
Podsjetio je da je mjesto na kojem su pronađeni dijelovi zrakoplova jučer bilo pregledavano iz zrakoplova, ali ništa nije uočeno sve dok kopneni tragači nisu došli na to mjesto. Zahvalio je svima koji su na teškom prohodnom i minski sumnjivom području te u teškim vremenskim prilikama bili uključeni u potragu – pripadnicima Interventne i Temeljne policije, pripadnicima ATJ Lučko, Hrvatske gorske službe spašavanja, Bojne specijalnog djelovanja, rendžerima Nacionalnog parka Paklenice i dr.
Daljnje aktivnosti u potrazi odredit će povjerenstvo za istraživanje zrakoplovnih nesreća, rekao je zapovjednik Janjić.
U Operativnom stožeru pri zadarskoj Policijskoj upravi prije je rečeno da su pronađeni i dijelovi tijela za koje se pretpostavlja da pripadaju putnicima u zrakoplovu.