Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hemofarm u problemima, ali nije za podcjenjivanje

Autor: Roman Morović

09.02.2010. 23:00
Hemofarm u problemima, ali nije za podcjenjivanje

Foto: Filip BRALA



Dosta promjena se dogodilo u KK Zadar u proteklih mjesec dana. Prvo je klub sredinom siječnja napustio talentirani mladi razigravač Toni Prostran, nedugo zatim je, nakon poraza na gostovanju kod Cedevite, Uprava odlučila raskinuti suradnju s trenerom Zmagom Sagadinom, a treći ovosezonski odlazak dogodio se prošli tjedan, kada je odlučeno da Zadru više nisu potrebne usluge Amerikanca Micaha Downsa.
Novi trener Danijel Jusup uveo je dosta novina pa se i jedan radni dan košarkaša Zadra pod novim trenerom bitno razlikuje od onoga pod trenerom Sagadinom. Premda su i kod jednoga i kod drugoga treninzi (bili) zatvoreni za javnost, sasvim je sigurno da se njihov sadržaj u mnogome razlikuje, s obzirom da su kod Jusupa oni dvostruko kraći. Kod Sagadina je primjerice samo zagrijavanje trajalo najmanje petanaestak minuta, što je bilo i vrijeme koje su na treningu mogli provesti predstavnici sedme sile, dok se kod Jusupa praktički odmah kreće na posao. Jasno, svaki trener ima svoju viziju i svoje metode kako da od igrača pokuša izvući maksimum, prvo na treningu, a onda što je najvažnije i na utakmici, a vrijeme i rezultati će pokazati jesu li Jusupove metode djelotvornije od onih Sagadinovih.
Promjene
Što se minutaže igrača tiče, primjetno je da se ona, u ove četiri utakmice nakon promjene trenera, kod nekih malo povećala, a kod nekih smanjila. Nesumnjivo je najveći preporod doživio Hrvoje Perić, koji je dobio više minuta i slobode u igri, što je odlično iskoristio i konačno ušao u pravu formu. Što se ostalih tiče, prednost je na poziciji šutera dobio Damir Rančić, ispred Marka Cara, a na posljednjoj utakmici u Domžalama svoju je priliku dočekao i vrlo dobro iskoristio Vedran Morović pa je za očekivati da će i on u narednim utakmicama više igrati. Trent Plaisted još uvijek čeka svoju pravu priliku, a onih desetak minuta koliko igra redovito odlično iskoristi i to je igrač koji bi definitivno mogao biti veliki adut Zadrana u završnici sezone. Što se mladih igrača tiče, Jusup još uvijek nije u sastav za utakmicu uvrstio Ivana Batura, igrača za kojega je Zmago Sagadin najavio da će prvi od mladih dobiti pravu priliku u igri. No, definitivno je još uvijek prerano donositi bilo kakve sudove, s obzirom da je Jusup na klupi Zadra tek dva tjedna i sigurno mu treba još vremena da se dobro upozna sa svim igračima i njihovim mogućnostima. Isto tako, još je uvijek prerano govoriti o tome koliko su i kako promjene koje je uveo Jusup utjecale na igru i rezultate momčadi. Pobjeda u Domžalama je donijela mnogo toga pozitivnoga, ali ne mora značiti da će Zadar tako dominantno djelovati i na idućim utakmicama, isto kao što ni tri uzastopna poraza od Partizana, Hemofarma i Cibone nisu značila da su sve lađe potonule.
Povratak vjere
Ljubitelji košarke u Zadru su inače skloni prerano otpisivati momčad nakon nekoliko poraza ili s druge strane vrlo brzo postati euforični i zamišljati velike rezultate nakon samo nekoliko pobjeda. Tako je nakon tri uzastopna poraza Final four bio „stvar prošlosti”, a svega tjedan dana kasnije, nakon pobjede protiv pretposljednje momčadi lige, Zadar je opet u igri. To je specifičnost ove sredine i s tim se i igrači i trener jednostavno moraju znati nositi. Premda oni sami kažu kako o završnom turniru ne žele previše razmišljati ni razgovarati, te da idu iz utakmice u utakmicu, vrlo dobro znaju da pred sobom imaju veliku priliku. Jer pobijede li u subotu Hemofarma bodovno će se s njim izjednačiti, a pobijede li sa više od devet razlike (u Vršcu su izgubili 67:58) došli bi u povoljnu poziciju i u slučaju da na kraju sezone budu imali isti broj bodova, što je vrlo važna stvar. Momčad iz Vršca još uvijek nije pronašla zamjenu za bolesnog kapetana Miljana Pavkovića, koji ima mononukleozu, te ovih dana trener Željko Lukajić ima velikih problema da uopće održi normalan trening. Osim Pavkovića, još od ranije nema Milivoja Božovića, a zdravstvenih problema imaju i mladi Petar Despotović, Bogdan Obrenović i Uroš Petrović pa Lukajić trenutno na treningu ima samo osmoricu zdravih igrača. No, unatoč tome i činjenici da je izgubio posljednje dvije utakmice od Heliosa i Radničkog, Hemofarm nipošto nije momčad za podcjenjivanje. Marković, Mačvan, Katić, Borisov, Jagodnik, Marjanović, Šutalo i Krstović sigurno imaju dovoljno kvalitete da u Zadru naprave iznenađenje, naravno, ako im to do domaćin svojim pristupom dopusti. Stoga će Zadrani, da bi u subotu došli do pobjede, zaista morati odigrati jednu od boljih utakmica ove sezone, a osim toga, itekako će im trebati podrška pune dvorane.


 POPOVIĆ 26, BANIĆ 18


Još je jedna sjajna večer u Eurokupu iza Marka Popovića i Marka Banića. Pop je bio najbolji strijelac i igrač svog Unicsa u domaćoj pobjedi protiv Hapoel Jeruzalema 78:71. Postigao je 26 poena (2/2 za dva, 5/10 za tri, 7/7 sl.bacanja), uz tri asistencije, dvije ukradene i tri izgubljene lopte, čime je zavrijedio valorizaciju 24. Ujedno je bio i najbolji strijelac cijelog 3. kola drugoga kruga Eurokupa. U skupini „J” sada Hapoel, Unics i Valencia imaju omjer 2-1, dok je Galatasaray bez pobjede.
Marko Banić postigao je 18 poena (7/9 za dva, 4/5 sl.bacanja) uz šest skokova (valorizacija 21) u uvjerljivoj gostujućoj pobjedi Bilbaa kod njemačkog Brose Basketsa 55:76. Njegova je momčad nakon tri kola vodeća u skupini „K” s maksimalnim učinkom, ispred Panelliniosa (2-1), Brose Basketsa (1-2) i Benettona (0-3).
Uz Bilbao, jedina momčad u drugom krugu Eurokupa sa stopostotnim učinkom je Crvena Zvezda, koja je na gostovanju pobijedila Turk Telekom sa 67:89. Za plasman među najboljih osam Beograđanima je potrebna samo još jedna pobjeda, a za prvo mjesto u skupini dvije, s tim da u preostala tri kola dvaput igraju kod kuće (Turk Telekom i Nymburk), te gostuju kod Gran Canarije.
U Eurochallenge kupu Zagreb je nakon produžetka slavio na gostovanju kod njemačkog Artlanda 70:72, dok je FMP, također na gostovanju pobijedio Liege Daria Gjergje sa 72:77. FMP ima 3-0, Zagreb 2-1, Artland 1-2, a Liege 0-3. Budućnost je u Podgorici lako pobijedila ciparski Apoel 89:76 i sada ima omjer 1-2, kao i Ciprani, te francuski Chalon, dok vodeći Scavolini Pesaro ima 3-0.