Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Policija provodi izvide nad ravnateljem Ivicom Kerom

11.02.2020. 10:00


Ivica Kero ravnatelj biogradske Srednje škole i profesor teologije pod istragom je DORH-a zbog sumnje u pronevjeru, a sumnja se da je bivši vjeroučitelj utajio novac namijenjen liječenju bolesnog dječaka iz Polače, 12-godišnjeg Karla Kulaša koji godinama boluje od tumora na mozgu.
To je jučer bila vijest koju je prenijela većina portala u Hrvatskoj, a u PU zadarskoj su tek potvrdili kako provode izvide u suradnji s nadležnim, u ovom slučaju zadarskim općinskim državnim odvjetništvom te provjeravaju osnovanost kaznene prijave koja je i stigla na adresu Općinskog državnog odvjetništva, pa po njihovom nalogu PU zadarska i postupa.


Dječak uspješno operiran
Navodno je riječ od oko pet i pol tisuća kuna koje su koncem 2016. godine u humanitarnoj akciji prikupljali profesori i učenici biogradske Srednje škole kako bi pomogli dječaku da ode na skupu operaciju mozga u Francusku. Dječak je uspješno operiran, ali novac navodno nikada nije stigao do obitelji Kulaš.


»Provodimo izvide u suradnji s nadležnim, u ovom slučaju zadarskim općinskim državnim odvjetništvom (ODO) te provjeravamo osnovanost kaznene prijave koja je i stigla na adresu ODO-a, pa po njihovom nalogu PU zadarska i postupa
PU zadarska




»Novac prikupljeni u akciji za liječenje ovog dječaja deponiran je u računovodstvu škole. Gospodin Kero nikada nije ni vidio taj novac, a kamoli da bi nešto utajio, a novac je konačno doniran u humanitame svrhe
Mr.sc. Ive Brkić, punomoćnik Ivice Kere


Prozvani ravnatelj škole jučer je po svom punomoćniku, poznatom zadarskom odvjetniku mr.sc. Ivi Brkiću poslao priopćenje u kojem stoji kako sadržaj članka i objavljene informacije nisu istinite i predstavljaju najgrublji napad na čast, ugled i dostojanstvo gospodina Kere, radi čega on osim objave ovoga zahtjeva, traži i izričitu ispriku nakladnika.
U priopćenju stoji kako nije istina da je gospodin Kero pod istragom DORH-a zbog utaje novca za liječenje bolesnog učenika.
– Nije istina niti da bi bilo tko potvrdio takvu informaciju, jer je se radi o lažnoj informaciji usmjerenoj isključivo na difamaciju i grubi medijski napad, praktično poziv na linč. Medutim, vama očito nije do istine, jer da vam je do istine, onda bi prije objave ovakve neistinite informacije uputili upit nadležnom državnom odvjetniku u Zadru i dobili inforrnaciju da se protiv Ivice Kere ne vodi istraga niti kazneni postupak, a osobito ne istraga zbog utaje novca, koju tako strašno i bombastično prezentirate javnosti, a preuzimaju i drugi mediji, nadodajući još neistinitih tvrdnji.


Iznosite neistine
Istina jest da je u školi provedena akcija prikupljanja novca za liječenje Karla Kulaša, te je istina da se prikupilo oko 5.500 kuna. Medutim, akcija je dovršena nakon što Karlo već otišao na liječenje i prikupljeni novac deponiran je u računovodstvu škole. Gospodin Kero nikada nije ni vidio taj novac, a kamoli da bi nešto utajio, a novac je konačno doniran u humanitame svrhe. Dakle, nijedna činjenica o koj[ma ste pisali nije istinita, a vi ste unatoč tomu, a povrh svega još našli za shodno iznijeti podatke o osobnom i obiteljskom životu gospodina Kere. Iznošenje neistina putem medija, izrečeno isključivo u svrhu napada na čast, ugled i dostojanstvo Ivice Kere, a radi postizanja efekta skandala vama je zasigurno atraktivno s aspekta vaše naklade i čitanosti, ali unatoč tome predstavlja temelj za kaznenu gradanskopravnu odgovomost, radi čega će Ivica Kero od neosnovanog, neistinitog i neargumentiranog napada zatražiti, po oba pravna temelja, zaštitu nadležnog suda. Ovo osobito stoga, jer ste neistinitost objavljene informacije mogli jednostavno utvrditi upitom kod nadležnog državnog odvjetništva, stoji u jučer poslanom priopćenju ravnatelja Kere. 


Pratili smo priču o Karlu
Naša novina objavila je 11. studenog prije četiri godine kako će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, podmiriti troškove Karlovog liječenja u inozemstvu. Ta vijest s oduševljenjem je dočekana u obitelji Kulaš, ali i kod svih dobrih ljudi koji su se uključili u humanitarnu akciju kako bi pomogli Karlu oboljelom od teške maligne bolesti u njegovoj velikoj životnoj borbi.
Poziv za pomoć prva je objavila Karlova sumještanka u Facebook grupi Mame iz Zadra, a potom je Privlačanka Kristijana Požarina Rakić, uz odobrenje dječakove obitelji, na svom profilu dirljivom pričom pod naslovom »Srce dobrote za Karla« pokrenula akciju za prikupljanje novčanih sredstava bez kojih je dječakov odlazak u parišku kliniku Necker bio neizvjestan. Nakon dobrih vijesti iz HZZO-a Kristijana Požarina Rakić prenijela je riječi zahvale obitelji Kulaš te i osobno zahvalila svima koji su se nesebično odazvali i donirali sredstva na Karlov račun. Ujedno, objavila je i kako obustavlja akciju u kojoj je prikupljeno nešto novca koji će obitelj Kulaš upotrijebiti kako bi pokrila nemale troškove u Parizu gdje bi dječak trebao biti operiran koncem studenog te godine.
Dječak je podsjećamo, dva puta bio operiran u Hrvatskoj, ali bolest nije pobijeđena ni nakon što je primio šest kemoterapija. Šansa za život bez boli i djetinjstvo kakvo imaju njegovi zdravi vršnjaci, Karlu se otvorila u toj pariškoj klinici gdje postoje stručnjaci koji mogu izvesti zahtjevan kirurški zahvat.