Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cilj je bio upozoriti mlade na opasnosti koje vrebaju na Internetu

10.02.2021. 11:26


Na jučerašnji dan, 9. veljače, udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske komisije organizira Dan sigurnijeg Interneta s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake se godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta udružuje kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu.


«Zajedno za bolji Internet«
– Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta je »Zajedno za bolji Internet«. Fokus sigurnosti na Internetu se tijekom godina s kreiranja »sigurnijeg« Interneta prebacio na kreiranje »boljeg« Interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu, poručuju iz Volonterskog centra Zadar.
Volonterski centar Zadar trenutačno provodi projekt »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu II« koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u kojem educiraju mlade kako biti sigurniji na Internetu. U sklopu projekta organizirali su i nagradni natječaj »NE nasilju!« u kojem su mogli sudjelovati učenici i učenice svih srednjih škola s područja Zadarske županije.
– Cilj nam je bio podići svijest o ovom problemu i upozoriti mlade na opasnosti koje vrebaju na Internetu, a učenici i učenice su nam se svojim radovima pridružili u borbi protiv elektroničkog nasilja, naglašavaju motivaciju i važnost projekta.


Izložba radova u Gradskoj knjižnici
Budući da u mnoštvu kvalitetnih radova nije bilo lako izabrati najbolje, u likovnoj kategoriji dva rada dijele treće mjesto.
U kategoriji »Likovni radovi« prvo je mjesto osvojila Ema Rašin iz Gimnazije Vladimira Nazora, drugo Šime Joja iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a treće dijele Tamara Bućan i Lara Kruneš iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
U »Literarnim radovima« istaknula se Tereza Klečina iz Gimnazije Vladimira Nazora osvojivši prvo mjesto, Marta Martinović također iz Nazora osvojivši drugo mjesto te su Ela Frković iz Obrtničke škole Gojka Matuline i Antonija Ajtić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na trećem mjestu.
Treća je kategorija »Multimedija« u kojoj je na prvom mjestu Larisa Galac, na drugom Lucija Brkić, obje su učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, dok su na trećem Dorian Dujlović i Lea Paleka iz Prirodoslovno-grafičke škole.
S obzirom na još uvijek nepovoljnu epidemiološku situaciju, prigodne nagrade najboljima, za prvo mjesto tablet, drugo slušalice i treće Cinestar poklon-kartica, bit će uručene pojedinačno, a kako bi cjelokupnoj javnosti predstavili kreativnost učenika i učenica, tijekom tjedna od 22. do 27. veljače bit će postavljena izložba svih radova u Gradskoj knjižnici Zadar.