Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Natječaj za suce porotnike

10.02.2021. 09:51


Grad Zadar na svojim je mrežnim stranicama objavio natječaj odnosno, obavijest za podnošenje prijava kandidata za imenovanje sudaca porotnika zadarskog Županijskog suda i sudaca porotnika za mladež istog suda.
Naime, Prema Zakonu o sudovima, suce porotnike općinskih i županijskih sudova imenuje Županijska skupština na prijedlog Općinskog odnosno Gradskog vijeća, sindikata, Udruženja poslodavaca i Gospodarske komore. Tim je Zakonom propisano da se odredbe koje se odnose na suce, primjenjuju i na suce porotnike pa je tako propisano, da za suca porotnika može biti izabran punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika, osoba koja nije član političke stranke, niti se bavi političkom djelatnošću i osoba koja dužnost porotnika može neometano obavljati.
Kad je riječ o sucima porotnicima za mladež, uz navedeno – osoba mora biti iz redova profesora, učitelja, odgojitelja ili osoba koja ima iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama.
– Pozivaju se svi zainteresirani građani grada Zadra kao i kandidati koji su povodom prethodno objavljenih javnih poziva Grada Zadra, iskazali interes za obnašanje dužnosti sudaca porotnika Općinskog i Županijskog suda u Zadru, a koji ispunjavaju sve uvjete propisane Zakonom o sudovima, da povodom ove obavijesti podnesu svoje pojedinačne prijave za kandidata za suca porotnika Županijskog suda u Zadru te suca porotnika za mladež Županijskog suda u Zadru, stoji još u obavijesti na mrežnoj stranici Grada.
Suce porotnike na prijedlog Gradskog vijeća imenuje Županijska skupština, a kandidati za suce porotnike koje predlaže Gradsko vijeće Grada Zadra, moraju imati kandidati koji imaju prebivalište ili boravište, isključivo na području grada Zadra.
Sucima porotnicima za obnašanje dužnosti, pripada pravo na naknadu troškova i nagradu sukladno Pravilniku o naknadama i nagradi sudaca porotnika. Prijavi treba priložiti kratak životopis i potpisanu izjavu kandidata o ispunjavanju predviđenih zakonskih uvjeta, a obrazac za ispunjavanje izjave nalazi se na web stranici Grada Zadra.
Prijava i prilozi mogu se dostaviti najkasnije do 24. veljače 2021. godine.