Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Postao volonter s 13 godina!

10.02.2021. 11:55


Nakon što je u prosincu prošle godine, poslije 25 godina i šest mandata, Boro Galac otišao u mirovinu, za mjesto novog ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa pristigla je samo jedna molba, a riječ je o molbi Šime Lisice koja je prihvaćena i koji je i stupio na tu dužnost 17. prosinca prošle godine. To je bio povod za razgovor kojim novog ravnatelja predstavljamo široj javnosti.


Uvijek dobrodošli novi volonteri


Hoćete li nastaviti tamo gdje je Vaš prethodnik stao odnosno, što ćete raditi isto, a što biste voljeli promijeniti?
Bivši ravnatelj Boro Galac je do sada napravio izvrstan posao te mi je uvelike olakšao preuzimanje funkcije ravnatelja. Neki programi će ostati isti, oni u kojima se ne može više puno napredovati kao što je primjerice, Služba traženja. Ostale programe kao što je dobrovoljno darivanje krvi, nastojat ćemo podignuti na još veću razinu kako bi se na županijskoj razini s lakoćom prebacila brojka od 6000 doza. Toj brojci smo već sad vrlo blizu, ali smatram da će se ići i dosta preko toga. Radit će se na animaciji darivatelja krvi, pozivanju na akcije darivanja i slično. S darivanjima krvi u prethodnoj godini sam jako zadovoljan jer smo unatoč COVID situaciji, uspjeli skupiti samo 20 doza manje nego u 2019. godini, iako zbog situacije s pandemijom koronavirusa nije bilo moguće organizirati više velikih akcija darivanja krvi na terenu. Smatram da se broj darivatelja krvi na području Zadarske županije mora povećati bar na 7 posto od ukupnog broja stanovništva jer su potražnje za krvnim pripravcima svake godine sve veće.




Ima li dovoljno volontera i hoćete li i na koji način pokušati privući nove volonterske snage?
Menadžment volontera je jedan od najvažnijih programa, koji je također u stalnom porastu jer nam svaki mjesec pristupi par novih volontera. Klub mladih volontera do 30 godina svakodnevno volontira na akcijama darivanja krvi, pomoći u administraciji Društva, pomažu u skladištu i u radu s našim socijalno osjetljivim građanima. Interventni tim koji djeluje u katastrofama prolazit će veći broj edukacija, kako bi volonteri na vrijeme bili spremni reagirati u datim situacijama kojih je nažalost, sve više. Volontera trenutno imamo dovoljno, ali uvijek su dobrodošli novi volonteri, kako bi ih više imali u pripravnosti. Animacija je sve manje potrebna jer građani u posljednje vrijeme sve više sami dolaze kod nas kako bi se prijavili za volontiranje. Smatram da nas naš rad promovira i na taj način animira ljude da se priključe kao volonteri.


Potreban novi prostor


Što trenutno radite, čime se bavite?
Trenutno radimo na skoro svim našim programima. Organiziramo darivanja krvi i svakodnevno radimo s obiteljima kojima je potrebna pomoć. Osim što im dostavljamo humanitarnu pomoć, organiziramo i posjete psihologa itd. Naša ekipa Interventnog tima bila je i u Petrinji na volontiranju i nadam se da će ići opet, čim se tu posao malo smanji. Radimo i na poboljšanju koordinacije spasilaca na plažama i pokušavamo je dignuti na još veću, novu razinu, kroz obnove licenci spasilaca, potom kroz edukaciju mladih, eko akcije, obuke malih neplivača… Također, kroz ovu godinu nadam se da ćemo uspjeti oformiti vlastito obiteljsko savjetovalište, gdje će našem građanstvu na raspolaganju biti psiholog. Savjetovalište će biti besplatno u potpunosti.


Vaše skladište na Relji više nije u funkciji. Gdje ljudi mogu donijeti odjeću i obuću? Treba li vam novi prostor?
– Skladište na Relji je sada u prostorijama gdje je nekad bio Novi radio, također na Relji. Skladište radi ponedjeljkom, srijedom i petkom, a obuću i odjeću ne primamo do ožujka jer imamo mnogo toga prikupljenog kroz ovu tzv. potres krizu. Naši socijalno ugroženi građani mogu u navedenom radnom vremenu doći po odjeću i obuću. A, što se tiče novog prostora, svakako nam treba, ali za logističko skladište koje bi ujedno mogli koristiti i kao zbirno mjesto u slučaju katastrofa ili kriza.


I na kraju možda crtica, dvije, o Vama osobno?
– Imam 31 godinu, a po zvanju sam prvostupnik ekonomije smjera – informatički menadžment. U zadarski Crveni križ sam pristupio s 13 godina i aktivno volontirao sve do 2016. godine kada sam počeo raditi u Crvenom križu na stručnom osposobljavanju. Natječaj za ravnatelja je bio objavljen u Zadarskom listu i na našoj službenoj stranici. Nije mi poznato zašto se nitko nije javio, ali je moje mišljenje da malo tko ima iskustva u radu u humanitarnoj organizaciji kao što ga ima Crveni križ.
Imenovanje sam shvatio kao zahvalu Crvenog križa Zadar za moj dotadašnji profesionalni i volonterski rad kroz sve ove godine. Davao sam se maksimalno koliko god sam mogao. Funkcija je teška, najviše zbog puno papirologije i kontrole svega, pogotovo jer sam do sada radio kao operativac na terenu. Ali, u dogledno vrijeme savladat ću sve, kao što sam savladao i programe na kojima sam radio prethodnih godina.