Iskoristili strateški položaj bunkera za zanimljivu povijesnu i turističku priču

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Osvijetljene staze, vojni objekt i prekrasan pogled
Autor: 
Nisu se bunkeri na tim pozicijama radili da bi nama bio ljepši pogled, već radi strateškog položaja i zaštite. Mi smo to iskoristili i odlučili smo bunkeru dati život, nešto pod zemljom i nešto iznad zemlje. Ovim uređenjem to postaje potpuno drugačije mjesto. Uvjeren sam kako će Zadrani, a i njihovi gosti uživati u toj novoj znamenitosti koja ima povijesno značenje, a sad će dobiti i jedan zanimljivi turistički duh, kazao je Andrović
Privatne snimke
S originalnih klupa puca predivan pogled na grad

Kroz provedbu projekta ''REVIVAL'' na području grada Zadra uredio se bunker na Vidikovcu te pripadajući okoliš s izrađenom tematskom pješačkom stazom koja postaje novo izletište s prekrasnim pogledom na zadarski kanal. Kroz uređeni bunker i tematsku stazu, posjetitelji će imati priliku upoznati zanimljivu povijest izgubljene baštine 20. stoljeća.

Slon u sobi

- Rekonstrukciju i adaptaciju vojne fortifikacije (bunkera) s pripadajućim parternim uređenjem okoliša izveo je TIM d.o.o. iz Nadina u ukupnom iznosu od 499.506,00 kn bez PDV-a, odnosno 624.328,50 kn s PDV-om po projektu Ante Šime Androvića iz tvrtke Mediterra d.o.o. Projektom se nastojalo budućim korisnicima i posjetiteljima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapušteni vojni objekt, podići svijest i pažnju o problemu zanemarenosti ovog oblika baštine kao i na njihov ekonomski i kulturni potencijal za njihovu prenamjenu te u konačnici promovirati novi tip kulturno - turističke ponude, objasnili su iz Ureda za EU fondove te dodali kako su bunkeri diljem svijeta pretvoreni u spomenike, muzeje, ugostiteljske objekte (vinoteke, u smještajne kapacitete).

Činjenica je da u svijetu postoje brojni zaljubljenici u vojnu povijest i vojne infrastrukture čime vojni turizam može postati važan dio turističke ponude. Kako je najavljeno na predstavljanju projekta, odabrani bunker na zadarskom Vidikovcu, bit će samo polazišna točka za novu kulturno-turističku ponudu, kao dio zadarske rute, ali i međunarodne turističke rute među gradovima projektnih partnera.

Radovi uređenja okoliša Vidikovca oko bunkera su završeni, a imali smo prilike razgovarati i s projektantom Antom Androvićem koji kaže kako je ta ideja stara već deset ili petnaest godina, a vojni su ga objekti uvijek zanimali.

- Bunkeri su za mene kao slon u sobi, tu su, ali ih nitko ne spominje, niti ih se koristi. Međutim, to su interesantni prostori sa zanimljivom prošlošću. Bilo je tu i prije zanimljivih ideja, da postanu informativni punktovi, ali smo nailazili na vlasničke probleme što je mene tada jako razočaralo. Međutim, ovim su projektom bunkeri dobili novu priliku, objašnjava Andrović. Prilikom razmišljanja o revitalizaciji tog vojnog objekta, vodili su se idejom da sam objekt ostane u izvornom stanju, a da mu se onda pridruže ostali sadržaji koji će privući domaće i strane goste.

Ideja linearnog parka

- Da smo išli na sređivanje samog bunkera, ne bismo dobili ovako zanimljivu priču. Ako se bunker sredi, doda mu se struja ili se ofarba, on gubi svoju izvornost i postaje sterilan objekt pa sam tako predložio da se dio sredstava uloži u uređenje okoliša jer ljudima će tada biti privlačnije doći, kad imaju negdje parkirati, ostaviti auto, prošetati, objasnio je Andrović te dodao da su tako došli do ideje linearnog parka, odnosno iskoristili su odličan položaj i prirodne vizure.

- Nisu se bunkeri na tim pozicijama radili da bi nama bio ljepši pogled, već radi strateškog položaja i zaštite. Mi smo to iskoristili i odlučili smo bunkeru dati život, nešto pod zemljom i nešto iznad zemlje. Ovim uređenjem to postaje potpuno drugačije mjesto, uvjeren sam kako će Zadrani, a i njihovi gosti uživati u toj novoj znamenitosti koja ima povijesno značenje, a sad će dobiti i jedan zanimljivi turistički duh, kazao je Andrović.

Na Vidikovcu je izgrađena zavojita makadamska staza na gornjem dijelu koja sama po sebi stvara linearni Vidikovac, a staze imaju posebno, fluorescentno, osvjetljenje.

- Ideju sam dobio gledajući fluorescentne zvijezde na zidovima i kad sam malo proučavao shvatili smo da postoje takva osvjetljenja. Krenuli smo kao eksperiment, na nekim dijelovima ima manje tih svjetlećih kamenčića, ali neki dijelovi izgledaju zaista lijepo i mislim da ćemo uspjeti time privući posjetitelje, kazao je arhitekt Andrović.

Bunker C47

Osim tog linearnog parka, trebalo je riješiti cijeli taj prostor. Kako naglašava Andrović, to je gotovo 8000 kvadrata koji su služili kao deponij gotovo 30 godina i na tome treba raditi. Postoji idejno rješenje za uređenje cijelog parka. Ključni elementi bili bi ukopana makadamska površina dovoljna za manevar i parkiranje autobusa i 14 automobila, s mogućnosti proširenja broja parkirališnih mjesta. Dodatno se predviđa u neposrednoj blizini proširenje 'info punkta' s panoima koji upućuju posjetitelje ne samo na bunker C47 i glavne vizure, već i na dr. turističke znamenitosti (npr. okolni bunkeri - ruta do Dikla i Gaženice - Musapstan šuma) i na ostalu obližnju turističku ponudu grada.

- Osnovna je ideja upravo da na tu točku dolaze građani, da imaju neko lijepo sastajalište, a uvjeren sam kako ćemo to i postići. Prostor bi privlačio i zaljubljenike u vojnu ostavštinu, ali i rekreativce, a Zadrani bi imali gdje dovesti svoje goste, zaključio je Andrović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (3 glasova)