Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Trojac osuđen na ukupno šest godina zatvora

Autor: Suzana Bandić

09.03.2009. 23:00
Trojac osuđen na ukupno šest godina zatvora

Foto: Filip BRALA



Dragan Bilbija, Marija Balić i Marko Balić jučer su na Općinskom sudu u Zadru proglašeni krivima za razbojstvo koje su prema prethodnom dogovoru 28. listopada počinili nad Stjepanom Tomaševićem te su im izrečene nepravomoćne presude i to; Bilbiji dvije godine i dva mjeseca, Mariji Balić jedna godina i deset mjeseci te trećeoptuženom Marku Baliću dvije godine zatvora.
Okrivljenicima će se uzeti u obzir vrijeme provedeno u pritvoru od 29. listopada prošle godine, ali sudac Hrvoje Visković odlučio im je produžiti pritvor pa će trojac u zadarskom zatvoru ostati sve do pravomoćnosti presude.
Osim zatvorske kazne, Bilbija i bračni par Balić dužni su isplatiti potraživanje oštećenog Tomaševića u iznosu od 13 tisuća i 600 kuna i to u roku od tri mjeseca.  
Podsjetimo, trojac se prema navodima optužnice teretio da su se u listopadu prošle godine udružili i potom počinili razbojništvo nad 84-godišnjim Josipom Tomaševićem kojem su odnijeli oko 9 tisuća kuna i 600 eura iz novčanika.
Sve je započelo u caffe baru “Fredi” gdje je Marija Balić upoznala Tomaševića, a zatim ga pozvala da izađu vani na terasu kafića, gdje mu se uz piće glumeći prostitutku požalila da teško živi, jer ima dvoje djece, ne radi te da joj je i muž nedavno dobio otkaz. Nakon što se Tomašević sažalio nad njom i ponudio joj da mu za novčanu naknadu počisti stan, na što je ona pristala, Balićeva je izašla vani gdje se potajno s mužem i Bilbijom dogovorila da će s Tomaševićem otići do njegovog stana i pokušati mu izmamiti nešto novca, a da će ih njih dvojica pratiti.
Potom se iz kafića pješice uputila s oštećenim prema Maraska parku, gdje mu se stan nalazi, a čim su ušli u zgradu iza njih su uletili Bilbija i Balić vičući da su policajci. Dok je Balić razgovarao sa suprugom koja je glumila prostitutku, Bilbija je jednom rukom pritisnuo Tomaševića uz zid te mu je iz kaputa uzeo novčanik. Izvukao je novac, a potom su se svo troje dali u bijeg. Trojac se pred sudom na posljednjem ročištu pokajao za počinjeno djelo. Jedino je Marija Balić priznala krivnju, dok su Bilbija i Marko Balić kazali kako se ničega ne sjećaju, s obzirom da su bili pod utjecajem heroina, alkohola i metadonske terapije.
S. BANDIĆ