Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradnja zone Crno početkom 2013.?

09.03.2012. 23:00
Gradnja zone Crno početkom 2013.?


Dokumentaciju će izraditi Zajednica ponuditelja D&Z d.o.o. Zadar i Građevinski projekt d.o.o. Šibenik, a vrijednost ugovora iznosi 790.000 kuna. Slijedi ishodovanje lokacijske, a potom i građevinske dozvole, kaže Zrilić


Zadarski Poduzetnički inkubator ovih je dana sa Zajednicom ponuditelja D&Z d.o.o. Zadar i Građevinskim projektom d.o.o. Šibenik sklopio ugovor o izradi projektne dokumentacije komunalne infrastrukture Gospodarske zone Crno.
Vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 790.000 kuna što je i više nego trostruko manje od 2,5 milijuna kuna, na koliko je prvobitno procijenjena ukupna vrijednost nabave. Izradu dokumentacije financira Grad Zadar, a rok izvedbe projekta je 90 dana. Važno je napomenuti da je izrada projektne dokumentacije komunalne infrastrukture zadnji korak prije pokretanja postupka ishodovanja lokacijske dozvole. Prema riječima Perislava Zrilića, direktora Poduzetničkog inkubatora, teoretski je moguće da bi lokacijska, a potom i građevinska dozvola mogle biti ishodovane do kraja 2012. godine. To bi značilo da bi se s realizacijom poslovne zone Crno moglo započeti početkom 2013. godine.
– No o rokovima je nezahvalno govoriti, a ova moja procjena je potpuno neslužbena, napomenuo je Zrilić.
A kad je poslovna zona Crno po srijedi, rokovi su zaista veoma relativna kategorija. Naime, prve su najave govorile da se prvi investitori u Gospodarskoj zoni Crno mogu očekivati već polovinom ili do kraja 2008. godine. Nakon toga su aktivnosti oko Gospodarske zone Crno jedno vrijeme stale, a onda se tijekom 2010. godine radilo Idejno rješenje odvodnje oborinskih i fekalnih voda na području obuhvata Gospodarske zone Crno i tada se najavljivalo da bi prvi stanari u zonu mogli ući u drugoj polovini 2012. ili početkom 2013.
Podsjetimo da će se Gospodarska zona Crno, koja se najavljuje kao jedan od najvažnijih razvojnih projekata Zadra, prostirati na površini od 400 hektara, od čega će 170 hektara biti namijenjeno proizvodno-poslovnim djelatnostima, 70 hektara proizvodnim djelatnostima, dok ostatak otpada na zelene površine, rekreacijsku zonu, ceste i zelene površine. Minimalna veličina čestice iznosit će 2.500 metara četvornih, a maksimalna između 10 i 15 tisuća metara četvornih, uz maksimalnu dopuštenu izgrađenost čestice od 30 posto te visinu objekta do 16 metara.
Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na oko 400 milijuna kuna.