Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Spreman sam za šest utrka u deset dana

09.03.2012. 23:00
Spreman sam za šest utrka u deset dana


Nemam baš velikih očekivanja od veleslaloma, ali u slalomu ću – dati gas! Nedjelja je puno važnija. To je jedina i najjača karta na koju zapravo mogu igrati – kaže Kostelić


Ivica Kostelić će se danas, 19 dana poslije operacije desnog koljena u Baselu, naći na startu veleslaloma Svjetskoga kupa u Kranjskoj Gori. Poslije devet preskočenih utrka nakon trijumfa u super-kombinaciji u Sočiju, kojim je osigurao četvrti mali globus, Kostelić se vraća na stazu i lov na Veliki kristalni globus u utrci u kojoj je prva vožnja zakazana za 9.30, a druga u 12.30 sati. Poslije Sočija Ivicu je konkurencija preskočila, Beat Feuz ima 207, Marcel Hirscher 92 boda prednosti u odnosu na hrvatskog skijaša, koji je jučer ujutro najprije odradio trening veleslaloma, a potom je radio zavoje na “ispeglanom” Podkorenu, na slobodnom treningu.
– Koljeno još malo boli ujutro, za nekoliko prvih vožnji, poslije je bolje. Dobro je, spremno za nastup. Hoće li biti dovoljno dobro za bodove, vidjet ćemo danas. Nemam baš velikih očekivanja od veleslaloma, nije baš bilo dobro posljednjih dana i poneki bod će biti dobar, ali u slalomu ću – dati gas! Nedjelja je puno važnija. To je jedina i najjača karta na koju zapravo mogu igrati. Nemam baš nekog izbora – kaže Ivica Kostelić u cilju Podkorena, obasjanog suncem.
Ivica je odradio još jednu rehabilitaciju poslije operacije koljena. Dobro je znao što ga čeka i što mora napraviti. Sve je išlo tako dobro da se čak razmišljalo o nastupu u Moskvi samo osam dana poslije operacije.
Ispunjen plan
– Postojala je ta opcija, ali koljeno nije bilo spremno. Drugo, izgubili bismo tri dana rehabilitacije praktički ni za što, zbog nekoliko bodova. Nisam baš želio završiti na operacijskom stolu, Soči je bio težak udarac, ali tako se dogodilo i morao sam to prihvatiti. Koncentrirao sam se na oporavak i sada iz ove situacije moram izvući najviše što se može. Volim to što radim, a kada je tako, onda je lako naći motivaciju za povratak. Istina, u jednom trenutku smo morali usporiti rehabilitaciju jer koljeno nije bilo spremno za skijanje. No, to nije poremetilo naš plan, povratak u Kranjskoj Gori. To sam ispunio.
Današnji veleslalom bi trebao biti dobro zagrijavanje za Ivicu, u utrci u kojoj je Marcel Hirscher prvi favorit. Austrijanac je u tri veleslaloma ove godine dvaput pobijedio (Adelboden, Bansko), a jednom bio drugi (Crans Montana).
– Moj je glavni cilj obraniti vodstvo u slalomu, koji mi jedini može donijeti ponovno uključivanje u borbu za Veliki kristalni globus. Spreman sam za šest utrka u deset dana, imao sam pauzu i dovoljno sam motiviran i odmoren. Jer i rehabilitacija je bila odmor. No, hoćemo li voziti sve na završnici u Schladmingu, odlučit ćemo poslije Kranjske Gore. Ne, nisam odustao od Velikoga globusa, tko zna što se može dogoditi. Međutim, trebat će mi puno, puno sreće. Znam i da moram biti brz, pogotovo u slalomu. Uz to trebat će mi i pogreške Feuza i Hirschera, samo tako ih mogu uhvatiti.
Štednja koljena
Tijelo je pripremio za napore. Ostaje pitanje hoće li Ivica u ova dva dana štedjeti koljeno, iako podsvjesno, kao što je to bio slučaj u Innerkremsu.
– Svjesne štednje nema, ali ono nesvjesno počinje kada je koljeno umorno. To sam primijetio u Innerkremsu. I to je frustrirajuće i to se ne može promijeniti. Zato ćemo se potruditi da svjež ulazim u utrke. Bol ne predstavlja neku opasnost, koljeno je jednostavno friško operirano, izbombardirano sa svih strana. Probat ćemo naći jedan pravi omjer lijekova da bih mogao optimalno funkcionirati.
Kostelić je za stanke gledao samo neke utrke Svjetskog kupa. 
– Mislio sam da će Hirscher sada biti u prednosti, očekivao sam njegovu pobjedu u Moskvi. No, Beat Feuz je zaslužio sada biti prvi. To je sport, bit ćemo puno pametniji poslije Kranjske Gore. Mislim da imaju podjednake šanse, i Hirscher i Feuz, a sve će se odlučivati na posljednjoj utrci – zaključuje Ivica. Bilo bi sjajno kada bi u toj utrci i on imao šansu obraniti naslov pobjednika.


Ivica na ljestvici




Ukupni poredak
1.250 Beat Feuz
1.135 Marcel Hirscher
1.043 Ivica Kostelić
Slalom
595 Ivica Kostelić
560 Marcel Hirscher
444 Andre Myhrer


Crna rupa


U slalomu je bio sjajan, nije bio loš ni veleslalom, ali brze discipline bile su razlog za glavobolju. Srećom, nije zbog toga patila kombinacija, drugu godinu zaredom Ivica je osvojio mali globus.
– Imali smo puno tehničkih problema u brzim disciplinama. Nadam se da ćemo iduće sezone, kada će skije biti nove, biti brži. Nedostaje mu puno bodova u brzim disciplinama, puno u odnosu na prošlu sezonu i tu ne možemo biti zadovoljni. To je jedna od crnih rupa sezone – kaže Ivica.