Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRUŽATELJI ZNANJA Dvije zadarske tvrtke predstavile svoje mogućnosti na Plavom bootcampu u Barceloni

10.03.2019. 17:32
PRUŽATELJI ZNANJA Dvije zadarske  tvrtke  predstavile  svoje  mogućnosti na  Plavom  bootcampu u  Barceloni


Hrvatska gospodarska komora – Županijska  komora Zadar, partner u INTERREG MED projektu 4helix+, osigurala je  sudjelovanje za tri hrvatske tvrtke iz područja kulturno-kreativnih djelatnosti na događaju Plavi bootcamp, koji se u sklopu projekta održao 4. i 5.  ožujka u španjolskom gradu Barceloni, u organizaciji Gospodarske komore iz Barcelone, također partnera u projektu.
Četiri film d.o.o. (Zagreb), obrt Futuro (Zadar) i Salt with philosophers  d.o.o. (Split) predstavili su se na ovom događaju kao potencijalni  pružatelji znanja u sklopu projekta te ponudili svoje usluge i stručnost  španjolskim mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP-ovima)  plavoga gospodarstva. Bootcamp u Barceloni usredotočio se na tri specifična sektora Plavog rasta: brodogradnja i održavanje plovila, brodski  prijevoz i obalni i nautički turizam.


Tri sektora Plavog rasta
Tijekom Plavog bootcampa potencijalni pružatelji znanja iz svih partnerskih zemalja u projektu imali su priliku susresti se i blisko surađivati  s lokalnim MMSP-ovima spomenutih sektora Plavog rasta. Na specifičnoj radionici o kreativnom razmišljanju (design thinking radionica),  pružatelji znanja su vodili španjolske MMSP-ove u  pronalasku kreativnih i inovativnih rješenja u poslovanju te razvoju ideja za prijavu na inovacijski vaučer.
Tanja Polegubić, vlasnica tvrtke Salt with philosophers d.o.o. i osnivačica coworking prostora Saltwater u Splitu, koja se preselila u Split iz  Australije 2017. godine, ocijenila je prisustvo na događaju vrlo korisnim. 
– Smatram prisustvo na Plavom bootcampu u Barceloni sjajnom prilikom za upoznavanje s trendovima u drugim mediteranskim zemljama.  Kreativne tvrtke iz Hrvatske mogu biti važni dionici plavog gospodarstva  ne samo na lokalnoj razini, već i na području Mediterana. To je pobjeda  za sve aktere plave ekonomije koja uključuje razvoj poslovanja i pozitivne efekte na okoliš, kazala je Polegubić, dok je Martina Belić, predstavnica multimedijskog producentskog poduzeća Četiri film d.o.o., istaknula   važnost direktnog kontakta s potencijalnim klijentima.


Ovakvi susreti vrlo važni
– Mogućnost da predstavimo svoje poduzeće i usluge MMSP-ovima iz  Katalonije nam je vrlo dragocjena jer tako možemo doprijeti do novih  klijenata i proširiti naše poslovanje na nova tržišta. Iako se u globaliziranom poslovanju mnogo toga može riješiti on-line, direktan kontakt s potencijalnim klijentima se ne može nadomjestiti,  stoga su nam ovakvi  susreti vrlo važni, istaknula je Belić.
Hrvoje Grandov, vlasnik obrta Futuro IS koji se bavi web dizajnom,  razvojem mobilnih aplikacija, rješenjima za e-trgovinu, dizajnom proizvoda, brendiranjem proizvoda i digitalnim marketingom vidi nove prilike za poslovanje kroz cjenovno konkuriranje španjolskim tvrtkama.
– Najprije bih htio zahvaliti  HGK – ŽK Zadar na pruženoj prilici i  odličnoj organizaciji puta. Tijekom radionice s lokalnim MMSP-ovima  imao sam prilike upoznati potrebe španjolskih tvrtki te im ponuditi usluge našeg tima. Obrt Futuro IS nudi usluge u kojima osobni kontakt s  klijentom nije nužan, zbog toga vidim prilike za uspostavljanje poslovnih odnosa sa španjolskim tvrtkama gdje im možemo ponuditi konkurentnu uslugu po nižoj cijeni od lokalnih tvrtki. Vjerujem da ćemo do  kraja travnja imati projektni prijedlog s kojim ćemo se prijaviti na poziv  za inovacijski vaučer od 10.000 eura u sklopu projekta 4helix+, zaključio  je Grandov dodajući kako   pohvaljuje HGK-ŽK Zadar koja je prepoznala  dobru ideju i uključila se u projekt 4helix+.




Prijava za inovacijski vaučer
Plavi bootcampovi organiziraju se u sklopu projekta 4helix+ u svim  partnerskim pilot-područjima (Lisabon, Sevillee, Barcelona, Solun , Tirana, Ancona, Zadar) radi ubrzanja inovacijskih procesa u sektorima Plavog rasta i to suradnjom na regionalnoj i transnacionalnoj razini, u sklopu koncepta otvorenih inovacija. Riječ je o dvodnevnom događaju na  kojem se lokalni mikro, mali i srednji poduzetnici (MMSP) plavoga gospodarstva imaju priliku susresti i intenzivno raditi s potencijalnim  Pružateljima znanja (stručnjacima u kulturno-kreativnim industrijama)  iz ostalih projektnih područja kako bi zajednički istražili i dijagnosticirali  individualne inovacijske potrebe MMSP-ova te izradili nove poslovne  ideje i rješenja, koje bi mogli razviti uz pomoć 4helix+ inovacijskog  vaučera.


Projekt vrijedan 2,2 milijuna eura
Projekt  4helix+, ukupne financijske vrijednosti 2,2 milijuna eura sufinancirane  iz EU programa INTERREG Mediteran, HGK- ŽK Zadar provodi od veljače 2018. u partnerstvu s još  devet institucija iz ukupno  sedam zemalja europskog dijela Mediterana. Fokus je projekta na poticanju kreativnih inovacija u sektoru plavoga gospodarstva. Projekt onim  mikro MSP-ovima i  start-up tvrtkama plavoga gospodarstva koji žele  unaprijediti svoje poslovne procese, proizvode ili usluge putem suradnje  s kulturno-kreativnim industrijama, nudi aktivnosti obuke i financiranja  inovativnih projekata. Približno pola milijuna eura iz ukupnih sredstava  projekta dodijelit će se odabranim tvrtkama plavoga gospodarstva upravo za financiranje uvođenja kreativne inovacije u poslovanju, koju će  razviti i implementirati uz pomoć tzv. pružatelja znanja – stručnjaka u  kulturno-kreativnim industrijama te s njima aplicirati na Poziv za dodjelu inovacijskog vaučera u iznosu do  10.000 eura po projektu. HGK- ŽK  Zadar početkom veljače objavila je spomenuti Poziv na svojim službenim web stranicama. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP) iz Zadarske županije, koji djeluju u području plavoga  gospodarstva (ribarstvo, akvakultura, obalni i pomorski turizam, brodogradnja, plava biotehnologija itd.) da se prijave na natječaj za dodjelu  inovacijskih vaučera u iznosu do 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili  poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju, i  to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih industrija (pružatelji znanja).  Natječaj je otvoren do 31. travnja, a sve informacije mogu se pronaći na  službenoj web stranici Županijske komore Zadar https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-zadar/otvoren-poziv-na-prijavu- za-inovacijske-vaucere-u-sklopu-interreg-med-projekta-4helix (Denis IKIĆ)