Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dr. Rade Škarica kandidat Mosta za gradonačelnika Zadra

10.03.2021. 11:29


Za uglednog zadarskog neurokirurga, dr. Radu Škaricu, nije se čulo od zadnjih lokalnih izbora kada je dobio visoko treće mjesto na čak dvije liste, onoj za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu koalicije MODES-a i HSP-a.
No, koalicija je ostvarila slabe rezultate te Škarica, unatoč dugogodišnjem političkom radu i liječničkom renomeu, nije uspio ući u Vijeće ili Skupštinu. Naprotiv, MODES i HSP već su tada polako slabili, osobito MODES koji je gubio svaku političku relevantnost, ostajući tek na jednom županijskom vijećniku.
Njihovoj koaliciji s pravašima nije pomogla ni činjenica da su na listu stavili poznata imena poput Ivice Arbanasa, prvog zapovjednika obrane Vukovara, olimpijca Stipu Žunića te uglednog ortopeda, dr. Alfija Poropata.
Četiri godine kasnije, Most je očito taj koji je prepoznao politički značaj dr. Rade Škarice nudeći mu ne samo mjesto na listi, već i kandidaturu za gradonačelnika Zadra. smatrajući ga osobom koja bi mogla »povući« stranku i u Zadru i županiji te im donijeti još veći broj glasova od onog na zadnjim lokalnim izborima. Mostov gradski vijećnik, Mladen Malta, njihov je kandidat za zamjenika gradonačelnika.


I HDZ mu nudio mjesto na listi
Dr. Škarica jučer nam je potvrdio svoj novi politički angažman, napominjući kako u kandidaturu za gradonačelnika ipak ide kao nezavisni kandidat.
– Odlučio sam podržati Mostovu listu jer se slažem s njihovim općeljudskim i političkim stavovima koje pratim kroz njihovo djelovanje na nacionalnoj političkoj sceni. Mladen Malta i Ivan Matić razgovarali su sa mnom pitajući me bih li na ovaj način dao podršku njihovoj listi, i tako sam i odlučio. Vidjet ćemo kakav će biti rezultat, a pretpostavljam da će kampanja zbog pandemije koronavirusa biti malo neobičnija u odnosu na onu za protekle izbore, pojašnjava dr. Škarica.
Na pitanje kakav je pak njegov stranački status, s obzirom da je bio dugogodišnji član HSP-a te da je još uvijek na njihovoj listi članova, Škarica kaže kako je svoje članstvo u HSP-u stavio u – mirovanje.
– Nisam član Mosta i u ove lokalne izbore doista idem kao nezavisni kandidat, ističe ovaj liječnik.
Ovdje treba napomenuti kako je na zadnjim lokalnim izborima dr. Radi Škarici mjesto na listi ponudio i HDZ. Naime, zadarski su pravaši prije koalicije s MODES-om imali burne pregovore s HDZ-om kada se na njihovoj listi za Zadar trebao nalaziti i ovaj ugledni liječnik, tada član Gradskog odbora HSP-a.


Rastava političkih partnera
Pregovori su, međutim, propali već u startu jer HDZ nije htio pristati na koaliciju kakvu su tražili pravaši, što je potvrdio i tadašnji predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Joso Nekić, napominjući kako je HDZ bio otvoren za koaliciju s HSP-om: »Međutim, oni su u Zadru htjeli biti u koaliciji s HDZ-om, a u nekim gradovima i općinama bi bili protiv HDZ-a. Naravno da na to nismo mogli pristati. Ista je situacija bila i s HSS-om, samo obratno: oni su u Zadru htjeli biti sa SDP-om, a u županiji s nama. Sa strankama koje imaju takve stavove ne možemo i nećemo pregovarati iz jednostavnog razloga što se ne slažemo s takvim pristupom«, poručio im je tada Nekić.
Ostaje vidjeti kakve će rezultate u Zadru i županiji ostvariti Most, ovoga puta s novim kandidatom za prvog čovjeka grada, osobito stoga što je njihov politički partner s prošlih lokalnih izbora, Akcija mladih, otišla SDP-ovoj koaliciji.