Gradionica posvećena pješačkoj zoni u Radićevoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Arhitekti imaju inovativne ideje
Ovogodišnja Gradionica posvećena je temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone, doznajemo od tima arhitekata koji pored radionice s mladima, planiraju održati i nekoliko predavanja o novim javnim prostorima Zadra
Vedran SITNICA
Nazočni na predavanju u Kneževoj palači

Osnivač arhitektonskog kolektiva ConstructLab iz Berlina, Alexander Römer, održao je u utorak navečer u Kneževoj palači kratku prezentaciju njihovog rada. Riječ je o suradničkoj građevinskoj praksi, kod koje za razliku od tradicionalnog arhitektonskog procesa, arhitekt dizajnira, a klijent gradi.

U tom smislu ConstructLab spaja dizajn i konstrukciju projekta. Projekti na kojima rade su od recikliranih materijala i često privremeni kako bi se sirovine mogle ponovno upotrijebiti. ConstructLab postavlja projekt unutar društvenog, ekološkog i vremenskog okvira povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje.

- Sudjelovali smo na Venecijanskom bijenalu arhitekture – gosti u Južnokorejskom paviljonu prošle godine, na Čikaškom bijenalu arhitekture 2019., na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u itd. pohvalio se surađivački tim ConstructLaba iz Berlina.
U suradnji s Društvom arhitekata Zadra i dvije škole -Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar i Goethe-Institut Kroatien organizirana je intenzivna radionica za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

- Radionicom se organizira prvi dio interdisciplinarne radionice Gradionica koju već petu godinu organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom. Ovogodišnja Gradionica posvećena je temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone, doznajemo od tima arhitekata koji pored radionice s mladima, planiraju održati i nekoliko predavanja o novim javnim prostorima Zadra, obilazak uz vođenje, online radionica Gradionica MAXI s poznatim arhitektima kao mentorima među kojima su Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turat, javno glasanje i izložba na otvorenom.

- Učenici će, uz vodstvo četiriju arhitekata, osmisliti i izgraditi parklete - ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u Zadru koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje. Kako je u fokusu projekta Žedni grad poticanje da se uspostavi nova mreža punktova s besplatnom pitkom vodom u Zadru, jedan od ciljeva radionice je i osmišljavanje jedne takve špine kao urbanog inventara ulice. Predstavljanje radova nastalih na radionici predviđeno je u subotu, 12. 3. u podne u Ulici Stjepana Radića u Zadru, naglasili su arhitekti.

Uvod u radionicu održao je Saša Šimpraga s posebnim osvrtom na potrebu dostupnosti besplatne pitke vode. Dvoranu je s obzirom na okolnosti, popunio određen broj zainteresiranih mladih ljudi. A predstavljena je i knjiga u kojoj je detaljno opisano sve što su arhitekti prezentirali na radionici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno