Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Maslenici napokon otvorena stomatološka ambulanta

Autor: Velimir Brkić

09.04.2008. 22:00
U Maslenici napokon otvorena stomatološka ambulanta


U središtu naselja Maslenica, na površini od 10 hektara, gradit će se između ostalog i nova općinska zgrada. Izgradnjom iste u postojećoj općinskoj zgradi, pored stomatološke ambulante otvorit će se i ambulanta opće prakse te ljekarna, kaže Martin Baričević, načelnik Jasenica
Žitelji općine Jasenice zahvaljujući HZZO-u početkom ovog mjeseca dobili su stomatološku ambulantu i svog stomatologa. Nakon što je protekle godine otvoren novoizgrađen poštanski ured, a Jasenice prvi put dobile i svoj poštanski broj, 23243, otvaranjem stomatološke ambulante zaista se počeo ostvarivati desetljećima sanjani san ovdašnjeg stanovništva.– Stomatološka ambulanta parnim danima radi ujutro, a neparnim poslijepodne, rekao je jasenički stomatolog dr. Pavle Mašina koji je zahtjevnim i predanim predradnjama u stomatološku ordinaciju, koja je smještena u općinskoj zgradi u Maslenici, uspio privući već preko 1.000 pacijenta, iako je za početnika, kako kaže propis, dovoljno imati 880 pacijenata. Na zadarskome području ima 75 stomatoloških timova, stomatoloških ordinacija za ukupno 165.000 osiguranika, koliko ih ima u Zadarskoj županiji. Ovdje je riječ isključivo o ordinacijama u tzv. zakupu, koje plaća HZZO.Istovremeno HZZO je odobrio i otvaranje ambulante opće prakse. No da bi liječnik primarne zaštite započeo s radom, potreban je i adekvatan prostor za ambulantu.– U središtu naselja Maslenica, na površini od 10 hektara, gradit će se između ostalog i nova općinska zgrada. Izgradnjom iste u postojećoj općinskoj zgradi, pored stomatološke ambulante otvorit će se i ambulanta opće prakse te ljekarna, kaže Martin Baričević, načelnik Jasenica, dodajući kako središte naselja Maslenica obuhvaća prostor od zgrade osnovne škole i novog poštanskog ureda. – Tu nije predviđena privatna gradnja, već izgradnja društvenih objekata – sportske dvorane, dječjeg vrtića, općinske zgrade i crkve. Vlada RH iz programa Europske investicijske banke EIB II za izgradnju crkve osigurala je 10 milijuna kuna, a za izgradnju općinske zgrade 9 milijuna kuna. Za novu općinsku zgradu ishođena je građevinska dozvola te se uskoro očekuje recenzija Ministarstva regionalnog razvoja, a time i objava javnog natječaja za izvođača radova, kaže Baričević dodajući kako je projektna i ostala dokumentacija, koja je prethodila dobivanju građevinske dozvole, financirana sredstvima iz općinskog proračuna. U izradi je i Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Jasenice. Cilj izrade je izmjena granice obuhvata gospodarske zone Bravar, usklađivanje s projektom Sveto brdo, okrupnjavanje granica obuhvata UPU-a u naseljima Maslenica i Rovanjska, kao i izmjene u gospodarskim zonama radi prilagođavanja zahtjevima tržišta te usklađivanje s novim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji.
_________________Proširenje Rovanjske U Rovanjskoj su u tijeku intenzivni radovi na izgradnji mjesnog privezišta na Obali Ante Mateka u neposrednoj blizini starohrvatske crkvice Sv. Jurja, neprocjenjivog kulturnog spomenika iz 9. stoljeća. Rovanjska, kao dio općine Jasenice uz more, dobit će 135 metara uređenog obalnog zida, 75-metarski lukobran, 72 privezišta za brodice, šetnicu, hortikulturnu površinu i 40 parkirališnih mjesta. Ukupno izdvajanje za izgradnju privezišta iznosi 9 milijuna kuna. Od toga je 1,4 milijuna kuna za projektnu i ostalu dokumentaciju, koja je prethodila dobivanju građevinske dozvole, izdvojila Općina Jasenice. Ostatak novca osigurava Vlada RH iz programa Europske investicijske banke EIB II.– Građevinska zona Splovine 1 je u svrhu proširenja naselja Rovanjska. UPU Splovine 2 financira investitor, a na tom prostoru je predviđen turističko-ugostiteljski sadržaj te izgradnja akvaparka vrijednog osam milijuna eura. U tijeku je izrada idejnog rješenja, istaknuo je Baričević navodeći kako se pokreće i izrada Urbanističkog plana uređenja naselja Maslenica i Rovanjska, čija je obveza donošenja određena donošenjem Prostornog plana.