Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U središtu sajma niknut će dalmatinska kuća

09.04.2012. 22:00
U središtu sajma niknut će dalmatinska kuća


Benkovački sajam koji se održava svakog 10. u mjesecu postaje premalen za tisuće posjetitelja koji ga redovito posjećuju. Stoga je Grad Benkovac krenuo u postupak izrade Urbanističkog plana uređenja trgovačke zone “Kukalj” u Benkovačkom Selu, kojim će se odrediti prostorne smjernice za prostorni raspored i način uređenja građevinskog područja, prvenstveno za trgovačke djelatnosti, te utvrditi uvjeti racionalnog korištenja prostora.
Tim povodom je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održano javno izlaganje o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja trgovačke zone “Kukalj”. Izradu urbanističkog plana Benkovac je povjerio uredu ovlaštenog inženjera arhitekture Nebojše Vejmelke.
– Analizirajući širu situaciju Benkovca kao središta agrarno potencijalne regije, ocijenjeno je kako je riječ o vrlo potrebnom sadržaju koji se mora unaprijediti kako bi se omogućili bolji i kvalitetniji uvjeti rada sajma kao i sva događanja oko njega. Veličina prostora za održavanje sajma povećava se u odnosu na postojeći i iznosi 12,3 hektara, a sam planski raspored osigurava novu i drugačiju viziju Benkovačkog sajma, istaknuo je Vejmelka.
 Između ostalog, to uključuje izgradnju zatvorenog dijela za prodaju životinja, amfiteatar s popratnim sadržajima, parkiralište s 580 parkirnih mjesta za osobne automobile, te mjesta za kamione, kombije i traktore, uređenje zone za prodaju različitih proizvoda na štandovima te u centralnom dijelu jedan novitet – okupljalište s amfiteatrom i autohtonom dalmatinskom kućom.
O elektroopskrbi i električno-komunikacijskoj infrastrukturi govorio je Lucijano Ćustić, a o komunalnoj mreži vodovoda i odvodnji Željko Karamarko. U raspravi je bilo nekoliko upita Ivice Džepine, koji na sajmu ima već postojeći ugostiteljski objekt, a planom nije ucrtan put do objekta, te poduzetnice Savić, čiji se objekt nalazi u blizini amfiteatra i autohtone kućice.
Javni uvid traje do 19. travnja, a svoja očitovanja o prijedlogu Urbanističkog plana građani mogu dostaviti najkasnije do 23. travnja 2012. godine.