Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izostanak kulturnih turista dubljih džepova, vodi vodiče ravno u propast

10.04.2021. 08:10


 Pandemija koronavirusa naglavačke je okrenula cjelokupni sektor turizma. Dalmacija, kao i cijela Hrvatska našle su se u vrlo nepovoljnoj ekonomskoj situaciji. Rijetko tko je iz te situacije izašao s pozitivnom bilancom. Svaki se turistički sektor susreo sa specifičnim problemima. Isto se dogodilo i turističkim vodičima u cijeloj zemlji, koji su zbog pandemije koronavirusa i prestanka putovanja preko noći ostali bez svih prihoda. O problemima s kojima su se turistički vodiči u gradu Zadru susreli zbog pandemije koronavirusa i očekivanjima za ovu sezonu razgovarali smo s Lucom Jović Bašić i Ivicom Škriljevečkim iz Udruge turističkih vodiča Donat iz Zadra.


Pandemija koronavirusa stopirala rad turističkih vodiča
– Turistički vodiči nemaju posla. Trenutno gotovo da i nema organiziranih grupa i organiziranih vođenja, poručuju Jović Bašić i Škriljevečki.
Jedan od sektora djelatnosti u turizmu koje je pandemija izrazito teško pogodila je i turističko vođenje. Prvi lockdown, u koji smo stupili u doba predsezone, potpuno je uništio djelatnost turističkih vodiča. Iako se situacija s vremenom popravila, turistički vodiči su izvukli deblji kraj, jer je najviše turista koji su tada boravili u Zadru bilo orijentirano na plažni turizam, što turističkim vodičima ne ide u prilog. Pandemija koronavirusa još je više promijenila strukturu turista koji posjećuju grad i županiju. Turistički se vodiči za uspjeh u poslovanju najviše oslanjaju na kulturne turiste željne znanja i novih informacija o destinaciji u kojoj borave. Turističko vođenje se ne sastoji samo od pukog pokazivanja znamenitosti i građevina. Za turističke vodiče ono predstavlja skup znanja i aktivnosti koje potpomažu kvalitetne međuljudske odnose i interkulturnu komunikaciju s turistima, a što za cilj ima stvaranje pamtljivog i nezaboravnog doživljaja turista u dodiru s materijalnom i nematerijalnom baštinom destinacije.
– Nažalost, naša udruga nema niti sredstva niti mogućnosti značajnije utjecati na privlačenje turista u Republiku Hrvatsku i promjenu percepcije o sigurnosti destinacije. Kroz Zajednicu društava turističkih vodiča Hrvatske sudjelujemo u radnim skupinama Ministarstva turizma, npr. u donošenju i promociji mjera koje su dio kampanje ‘Safe stay in Croatia’, ističe Škriljevečki.
Zbog restrikcija u putovanjima i prilikom prelaska granica, u cijelosti su izostali turisti koji u grad dolaze u sklopu autobusnih tura, kao i posjetitelji s kruzera, što je turističkim vodičima značilo veliki gubitak. Izostanak kulturnih turista ne predstavlja udarac samo za vodiče, već i za cjelokupno gospodarstvo. Taj segment turizma obično je namijenjen posjetiteljima veće platežne moći, koji za razliku od kupališnih turista, žale potrošiti novac na kvalitetne turističke sadržaje.


Turistički vodiči na rubu propasti
– Nije nam poznato je li itko od naših članova imao vođenja tijekom uskrsnih blagdana. Jedini vodiči koji su mogli raditi u to vrijeme su oni koji imaju registriran obrt za djelatnost turističkog vođenja, kaže Jović Bašić.
Izostanak posla znači i izostanak primanja. Mnogi vodiči, naročito oni koji su samozaposleni ili rade sezonski, preko noći su ostali bez svih prihoda. Za razliku od vodiča koji imaju prijavljeni obrt, i koji su uključeni u Vladine mjere za oporavak, vodeće državne udruge turističkih vodiča su se kod Vlade morale izboriti za promjenu statusa sezonskih i samozaposlenih turističkih vodiča, kojima je sustav počeo priznavati prava kao i svim drugim nezaposlenim osobama.
– Sukladno uvjetima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vodiči koji imaju registrirane obrte, a nemaju primanja po drugoj osnovi kao što su primanja od nesamostalnih rada, mirovina i slično, uspjeli su ostvariti pravo na mjere za očuvanje radnih mjesta. Ti vodiči uglavnom imaju sto postotni ili rjeđe ‘samo’ devedeset postotni pad prometa i ostvaruju pravo na punu naknadu od 4.000,00 kn. Valja svakako napomenuti da zbog izrazite sezonalnosti hrvatskog turizma velik dio vodiča ima registrirane sezonske obrte koji su do zakonskih izmjena krajem 2019. godine mogli biti otvoreni/aktivni maksimalno šest mjeseci u kalendarskoj godini. Pa se pravo na novčanu potporu odnosi samo za mjesece u kojima je obrt bio aktivan. Također, prošle godine su radi neizvjesnosti situacije i nepostojanja mjera za očuvanje radnih mjesta, mnogi vodiči ili u potpunosti zatvarali obrte ili odgađali početak rada sezonskih obrta i nekoliko puta, objašnjava Škriljevečki.




Uzdanje u posezonu
Iako turistički vodiči i inače tijekom tura drže distancu s turistima, rad s maskama se pokazao vrlo teškim. Nošenje maske otežava interpretiranje sadržaja i kvari doživljaj koji vodiči pokušavaju izazvati kod posjetitelja.
– Vođenje s maskom je izrazito teško s obzirom na prirodu posla gdje je izuzetno važan razgovijetan i čist izgovor, a znamo da maska u tom smislu odmaže. Također, većinu naših priča prezentiramo vani na otvorenom gdje se miješaju zvukovi ulice i života grada s našim riječima te je maska u svakom slučaju otegotna okolnost s obzirom da smanjuje i glasnoću i jasnoću onoga što govorimo, poručuje Škriljevečki.
Nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kolika će i kakva posjećenost biti ove sezone. Isto kao što nitko ne može predvidjeti do kada će se osjećati posljedice pandemije. Zbog orijentiranosti Zadarske županije na sezonski i kupališni turizam turistički vodiči mogu ostati bez velikog dijela prihoda pošto takav tip turista ne traži duboka doživljajna iskustva u destinaciji. U slučaju da posezona podbaci i izostanu tradicionalni kulturni turisti dubljih džepova, vodiči će pretrpjeti enormne gubitke. Kako bi mogli održati poslovanje obrtnici će postati ovisni o kratkoročnim zajmovima ili dugoročnim kreditnim obvezama.


Još uvijek nije imenovan novi predsjednik udruge
Početkom godine iznenada je preminuo dugogodišnji predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat, sveučilišni profesor i poznati zadarski turistički vodič Vinko Bakija. Iz Udruge poručuju kako zbog epidemiološke situacije i mjera za sprječavanje širenja pandemije trenutno nisu u mogućnosti organizirati održavanje Izvanredne izborne skupštine, na kojoj svi članovi udruge imaju pravo glasati u izboru za novog predsjednika udruge.


Domaći i strani turistički vodiči
Turistički vodiči diljem zemlje strahuju od promjena koje će donijeti izmjene Zakona o pružanju turističkih usluga i izrada Pravilnika o pružanju turističkih usluga. Turistički vodiči strahuju kako će promjene Zakona i Pravilnika ići u korist stranim vodičima, koji će dobiti ista, ako ne i bolja prava od domaćih vodiča i tako ih dovesti do propasti. Izmjenama se zakon želi usuglasiti s direktivama Europske unije o uslugama na unutarnjem tržištu te o priznavanju stručnih kvalifikacija za pružanje usluga turističkog vodiča. Predmetna Direktiva propisuje kako turistički vodiči iz jedne države članice Europske unije mogu pružati usluge u drugoj državi članici na privremenoj ili povremenoj osnovi. Važeći zakon propisuje da turistički vodič iz druge države članice usluge turističkog vođenja može pružati na zaštićenim cjelinama tj. lokalitetima samo ako položi posebni dio stručnog ispita, koji je prema trenutnom zakonu i provedbenom propisu organiziran po županijama. Izmjenama se želi omogućiti donošenje provedbenih propisa temeljem kojih bi stručni ispit za posebni dio bio organiziran na drugačiji način te bi se smanjila fragmentarnost posebnog dijela ispita.


»Vođenje s maskom je izrazito teško s obzirom na prirodu posla gdje je izuzetno važan razgovijetan i čist izgovor, a znamo da maska u tom smislu odmaže. Također, većinu naših priča prezentiramo vani na otvorenom gdje se miješaju zvukovi ulice i života grada s našim riječima te je maska u svakom slučaju otegotna okolnost s obzirom da smanjuje i glasnoću i jasnoću onoga što govorimo.«
Luce JOVIĆ BAŠIĆ


»Nije nam poznato je li itko od naših članova imao vođenja tijekom uskrsnih blagdana. Jedini vodiči koji su mogli raditi u to vrijeme su oni koji imaju registriran obrt za djelatnost turističkog vođenja«
Luce JOVIĆ BAŠIĆ