Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PRVA MUŠKA LIGA Drama vrijedna doigravanja

10.04.2021. 07:36


Košarkaši Jazina Arbanasa svladali su u odgođenom susretu 22. kola Prve muške lige Omiš Čagalj Tours rezultatom 91:84 i izborili doigravanje za ulazak u elitni razred hrvatske košarke. Bila je to dramatična i do posljednje minute neizvjesna utakmica, no mladi Zadrani uspjeli su nadvladali sve nedaće i potvrditi treću poziciju koja im već u utorak donosi polufinalni okršaj sa zagrebačkim Dinamom. Otvaranje je proteklo u znaku dvoboja Marka Šarca i Nenada Delića koji su u početnim minutama vukli svoje momčadi, a prvi »mini-break« pripao je gostima koji su sredinom prve četvrtine vezali tri ubačaja i odvojili se na 13:18. Omišani su sve do početka druge dionice imali rezultatsku inicijativu, a onda je krenuo nalet domaćina. Šarac, Matulina i Vujičić učas su vratili Jazine u vodstvo i nagovijestili bolje izdanje Selinovih mladića. Goste je u tom razdoblju držao raspoloženi Delić, no kako je vrijeme odmicalo mladi Zadrani su polako pronalazili željeni ritam pa je semafor nekoliko minuta prije odlaska na veliki odmor pokazivao ugodnih 49:40 za mladiće s Višnjika.


Veliki nalet Omiša
U svlačionice se otišlo plus osam domaćeg sastava koji je početkom nastavka upao u napadačku krizu što su Omišani iskoristili da u potpunosti zagospodare parketom. Deliću se priključio Josip Matijević, pa su gosti krenuli u veliki nalet koji se zaustavio tek u 27. minuti pri rezultatu 57:64. Da stvari ne izmaknu kontroli dvjema tricama su se pobrinuli Krševan Klarica i Filip Paponja pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s minus četiri iz domaće perspektive (67:71). Bio je to rezultat koji je prije svega odgovarao Boscu koji bi pobjedom gostiju izborio doigravanje, a da se situacija dodatno zakomplicira pobrinula se ozljeda ponajboljeg igrača u domaćim redovima Marka Šarca koji je prilikom prodora ozlijedio koljeno zbog čega je morao napustiti igru.


Niska petorka
Ostao je time trener Selin bez svog najiskusnijeg igrača te je u konačni boj krenuo gotovo isključivo s (dojučerašnjim) juniorima. Domaći strateg se odlučio na riskantan potez i u potpunosti snizio petorku, stavivši sve karte na mladost i energiju svojih igrača. Bio je to potez za notes. Već polako umorni gosti nisu imali odgovora na agresivnu obranu Jazina te su iz napada u napad sve teže pronalazili put do zadarskog reketa. Kako je vrijeme odmicalo sve je jasnija bila nervoza Omišana koji su počeli gubiti lopte kao na traci, što su s druge strane iskoristili Matulina i Klarica i vratili svoju momčad u mirnije vode (81:73). Bila je to, pokazat će se, tek uvertira za dramatičnu završnicu.




Uzbudljiv rasplet
Premda je zadarska vanjska linija nadigrala suparnike, Vuškovićeve trupe su u potpunosti dominirale pod obručima pa su gosti odlučili gurati loptu u reket i zahvaljujući šest vezanih poena, okrunjenih tricom Delića, minutu prije kraja prišli na samo minus jedan (83:82), da bi nakon slobodnih bacanja visokog Splićanina došli i do minimalnog vodstva. Nekoliko isforsiranih napada Jazina otvorilo je Omišu put ka pobjedi, a Boscu vrata doigravanja, no kada je najviše trebalo mladi Zadrani su bili najbolji. Klarica je tridesetak sekundi prije kraja uhvatio ključan skok i napadu i potom zadržao mirnoću na liniji penala za minimalno vodstvo Jazina (85:84), a kada je napad kasnije Srzić napravio nesportsku pogrešku priči je bio kraj za veliko slavlje u maloj dvorani na Višnjiku. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Filip Vujičić s 18 poena te Marko Šarac i Filip Paponja sa 17 koševa, dok je goste predvodio nezaustavljivi veteran Nenad Delić koji je susret završio s 34 poena i deset uhvaćenih lopti.


JAZINE A.    91
OMIŠ Č. T.   84
(22:25, 31:20, 14:26, 24:13)
ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik. Bez gledatelja. Suci: Franko Gracin, Neven Jurjević i Frane Banović.
JAZINE A.: Paponja 17, Klarica 13, Vujičić 18, Korman 2, Šarac 17, Horvat 9, Matulina 11, Beljan 2, Buljan 2, Dević Obradović. Trener: Marko Selin.
OMIŠ Č. T.: Delić 34, Srzić 2, Šipić 14, Jukić, Jeličić 13, Jurčević 3, Fulgosi 7, Matijević 11, Kegalj, Jurjević. Trener: Mladen Vušković.