U slavu kreativnosti koja nema granica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Silvijana Dražović predstavila likovne uratke i jestive skulpture
Teško je riječima izraziti najnovije Silvijanine uratke, jer svi znamo da njena kreativnost nema granica. Jedino što ja mogu kazati jest kako je ova izložba lijepa najava proljeća, te kako se nadam da će i ostatak naše sezone proteći u jednako šarenoj i veseloj atmosferi, kazao je na otvorenju izložbe Dragan Jelavić, predsjednik HDLU – a Zadar
Marin GOSPIĆ
Otvorenje izložbene sezone HDLU - a u Kapetanovoj kuli

Zadarska umjetnica Silvijana Dražović u četvrtak je u Kapetanovoj kuli otvorila još jednu blagdansku izložbu. Dražović, koju već godinama prati glas kreativne i iskričave umjetnice, ovaj je put, osim likovnih uradaka, predstavila i jestive skulpture prigodnih uskrsnih motiva.

- Drago mi je vidjeti Kapetanovu kulu ponovno ispunjenu umjetnošću i veselim žamorom. Ove godine Silvijaninom izložbom nešto ranije otvaramo izložbenu sezonu u galeriji Kapetanova kula. Teško je riječima izraziti najnovije Silvijanine uratke, jer svi znamo da njena kreativnost nema granica. Jedino što ja mogu kazati jest kako je ova izložba lijepa najava proljeća, te kako se nadam da će i ostatak naše sezone proteći u jednako šarenoj i veseloj atmosferi, kazao je na otvorenju izložbe Dragan Jelavić, predsjednik HDLU – a Zadar.

Nova umjetnička praksa

U Kapetanovoj se kuli, na prvoj ovogodišnjoj izložbi zadarskog ogranka Hrvatskog društva likovnih umjetnika okupilo zanimljivo društvance, koje je imalo jedinstvenu priliku čuti Silvijanina iskustva u novoj umjetničkoj praksi – jestivim dekoracijama i ukrasima, koje je počela raditi tijekom pandemije.

- Jedna od mojih poznatijih karakternih mana je da se često infišam u neku stvar ili oblik umjetnosti. Pred Božić sam se tako infišala u papir i u vrlo kratkom roku napravila stotinjak crteža. Ove me godine uhvatila opsesivna želja za pečenjem kolača, što inače mrzim. Počela sam tako polako izrađivati školjke i ljušture slastica, tj. takozvane ambalaže u koje se može staviti određena slastica. Svi eksponati koji su izloženi na izložbi su jestivi i mogu se na primjer puniti marcipanom i pokloniti dragoj osobi u posebnoj prigodi, istaknula je Dražović i dodala kako ih je, dok su postavljali izložbu, primijetila grupica od 20-ak turista iz Manchestera koji putuju po cijelom svijetu, koji su bili toliko iznenađeni i šokirani eksponatima, jer nikada nisu vidjeli nešto slično.

- Zbog toga sam se dala u malo istraživanje i otkrila kako se skoro nitko ne bavi izradom jestive "ambalaže" za slastice. Kao kruna svega izložena su i jaja od šećera, koja se, ovisno o mašti i potrebama, ne moraju izrađivati jedino od šećera, već se mogu raditi i u soli. Sljedećeg ćemo tjedna u popodnevnim satima organizirati likovne radionice i radionice izrade detalja koje sam naučila izrađivati u sklopu svoje posljednje opsesije, istaknula je Dražović i najavila kako sljedećeg tjedna također započinje oslikavanje velikih pisanica u atriju palače Cedulin, koje će sljedeći vikend biti prezentirane u sklopu nove uskrsne izložbe.

Istraživanje jestive umjetnosti

- Volim kuhati i ponovno sam se prijavila u kulinarsku emisiju "Večera za pet". Tijekom dugotrajne pandemije koronavirusa počela sam intenzivnije kuhati i istraživati jestivu umjetnost i raznorazne načine dekoriranja. Naručila sam pravu dozu šećerne mase, kalupa i boja i počela polako izrađivati skulpture i "ambalaže" koji se mogu vidjeti na izložbi. Što se tiče izloženih slika, one su također dio najnovijeg ciklusa mojih uradaka, gdje sam se upustila u crtanje zinija. Kao i sve drugo u mom životu, i na mojim se slikama jasno mogu vidjeti faze i infišanje koje me trenutno drži. Na slikama se ponovno pojavljuju jabuke, koje su moj svojevrstan simbol, koji me prati cijelu karijeru i cvijeće koje redovito slikam i koje uživam proučavati i pretakati na platno, zaključila je Dražović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)