Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Biogradskoj Orkuli veliko priznanje HZPSS-a

Autor: Velimir Brkić

09.05.2010. 22:00
Biogradskoj Orkuli veliko priznanje HZPSS-a

Foto: Velimir BRKIĆ



Priznanje za suradnju s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu za udrugu Orkula je zaista veliko i značajno, ponosno će Miroslav Andrić, viši stručni suradnik za ratarstvo županijskog Područnog odjela Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPPS)
Udruzi maslinara i uljara Orkula iz Biograda na Moru pripala je godišnja nagrada, Priznanje za suradnju s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Uz nazočnost uglednih gostiju i djelatnika HZPSS-a ovo visoko priznanje udruzi Orkula dodijeljeno je na prigodnoj svečanosti proslave 19. obljetnice Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i 13 godina postojanja HZPSS-a održane u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu. Uime udruge nagradu je primio dipl. ing. agr. Miroslav Andrić, predsjednik Orkule.
– Ovo je zaista veliko priznanje za udrugu Orkula koje dolazi od Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, ponosno će Andrić, viši stručni suradnik za ratarstvo županijskog Područnog odjela Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPPS), ispostava Biograd, podsjećajući kako Javna poljoprivredna savjetodavna služba za selo u novoj modernoj Hrvatskoj postoji od 1991., a odlukom Vlade RH 1997. osnovan je Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu.
“Zvjezdana” godina
Godina 2010. je zaista zvjezdana, ekstra djevičanska godina za Orkulu, treće veliko priznanje u nepunih pet mjeseci. Osim velikog priznanja HZPSS-a udruga je i ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Grada Biograda na Moru za izniman doprinos poticanju i promicanju praktičnoga (naprednog) maslinarstva na području ovog kraljevskog grada s kornatskim arhipelagom, omasovljavanju i stručnom osposobljavanju svojih članova, izvrsnim rezultatima članova Udruge na prestižnim maslinarskim smotrama, sajmovima i izložbama te ustrojavanju prvog registra senzorskih analitičara djevičanskog maslinova ulja u RH. Udruga je na tradicionalnoj 12. međunarodnoj uljarsko-maslinarskoj manifestaciji maslinara, uljara i sirara “Noćnjak 2010.” održanoj u Biogradu na Moru krajem mjeseca ožujka dodijeljeno i priznanje “Noćnjak” za doprinos u razvoju maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj.
– Biogradska Orkula osnovana je prije pet godina s 22 člana. Danas broji preko 260 redovnih članova, s trendom stalnog povećanja članstva. Okuplja maslinare i uljare s područja Zadarske županije, kaže tajnik Orkule Budimir Galić, diplomirani pravnik.
Edukacija, edukacija i edukacija
Znajući nova kretanja na tržištu maslinova ulja u sklopu raznovrsnih aktivnosti prepoznatljiva je po stručnom osposobljavanju svojih članova za rezidbu i navrtanje maslina te organoleptičkom ocjenjivanju maslinovog ulja kroz tzv. obiteljska kušavanja. Dvadesetak njezinih članova uspješno je završilo zahtjevni međunarodni tečaj za senzorske analitičare. Neki od njih kao članovi panela sudjelovali su u ocjenjivanju maslinovih ulja na manifestacijama Dani maslina u Zadru, Noćnjak i Ultra ekstra u Zagrebu. Normativno je uredila postupke senzorske analize kroz vlastiti pravilnik i ustrojila registar senzorskih analitičara, prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj.
– Dolaskom u puni rod svih nasada podignutih posljednjih godina samo prirodna maslinova ulja visoke kakvoće moći će se plasirati na tržište i prodavati po relativno visokim cijenama. Stoga je uloga naše Udruge je, kako stoji i u Statutu, edukacija, edukacija i edukacija. Posebnu pažnju poklanjamo educiranju na području uzgajanja, trženja i senzorskih analiza maslinovog ulja. Prepoznatljivi smo i po tečajevima rezidbe i navrtanja maslinovog ulja, kaže Galić dodajući kako interes za novim podizanjem nasada još ne jenjava, baš kao ni želja za novim spoznajama kod provođenja agrotehničkih mjera u maslinicima i proizvodnji kvalitetnog maslinova ulja.
Suradnja sa Zadružnim savezom Dalmacije
Udruga je uspostavila izuzetnu suradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split i Zavodom za javno zdravstvo Zadar.
– Zajedno s navedenim ustanovama na poslovnom razgovoru u Splitu prije nekoliko dana prezentirana je ideja zajedničkog programa stručnog osposobljavanja senzorskih ocjenjivača (analitičara) djevičanskih maslinovih ulja. Cilj je udruge da grad Biograd na Moru bude centar stručnog osposobljavanja, a udruga tehnički nositelj poslova stručnog osposobljavanja senzorskih analitičara djevičanskih maslinovih ulja, najavljuje Galić s čim će biti upoznato i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka.
Udruga Orkula u posljednje vrijeme razrađuje koncept međunarodnog okupljanja senzorskih analitičara maslinovog ulja u sklopu spektakularne turističke manifestacije “Dugi svehrvatski eno-eko-etno-gastro stol” na biogradskoj rivi koja se tradicionalno održava prvog vikenda u mjesecu lipnju.
– Zamišljeno je da se pozivaju ovlašteni senzorski analitičari iz regije koje imaju pristup na Jadransko more, zaključio je dipl.iur. Budimir Galić koji zajedno s dr. sc. Mirelom Žanetić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, u pripremi da na pregledan i popularan način napišu zajedničku kratku publikaciju pod naslovom “Dvije priče o orkuli”, tekst o sorti masline orkula i tekst udruzi Orkula.