Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čiliću utješna nagrada

Autor: Zlatko Horvat

09.05.2010. 22:00
Čiliću utješna nagrada


Mihajl Južnji svladao Marina Čilića sa 6:3, 4:6, 6:4 poslije dva sata i 51 minute igre
Marin Čilić nije uspio osvojiti prvi naslov na zemlji u karijeri, u finalu Münchena hrvatskog Davis Cup reprezentativca svladao je Rus Mihajl Južnji sa 6:3, 4:6, 6:4 poslije dva sata i 51 minute igre. Južnji je tako u trećem uzastopnom finalu turnira u bavarskoj prijestolnici dočekao svoj veliki trenutak. Za Rusa je to bila dvostruka treća sreća budući da je izgubio u prva dva finala ove sezone (Dubai, Rotterdam), upisao je šesti naslov u karijeri, prvi ove sezone, nastavivši dominaciju nad hrvatskim tenisačem. Bio je to njihov četvrti dvoboj i četvrta pobjeda 27-godišnjeg Moskovljanina, 15. igrača svijeta, koji je za naslov zaradio 250 bodova i 64.580 dolara. Čiliću je pripalo 150 bodova i 35.980 dolara za osmi finale karijere (pet naslova). Čilić je propustio prigodu postati prvi tenisač s tri naslova ove sezone.
Željko Franulović, pobjednik Münchena 1977. godine, nije dobio nasljednika. Presudile su nijanse i jedan loš gem Čilića, koji je na nuli izgubio servis u sedmom gemu trećega seta, nakon što se Južnji provlačio kroz svoje servis-gemove. Dva nesretno izgubljena poena i jedna pogreška donijeli su Moskovljaninu 0:40, prigodu koju je odmah ugrabio. S druge strane, Čilić je svoju šansu imao u četvrtom gemu, kada je izborio “break” loptu. Pokušao je naplatiti dobar retern, probao je zabiti forhendom, ali lopta je završila u mreži.
Prvi set izgubljen je “breakom” u drugom gemu. No, Južnji se morao dobro namučiti da bi došao do prve dionice. Imao je puno set lopti (iskoristio osmu), na kraju je spašavao i dvije “break” lopte kod 5:4. Čilić je uzvratio u drugom setu, poveo je sa 3:0, ali duplom u četvrtom gemu stvari su vraćene na početak, barem kada je riječ o drugom setu. Ipak, Čilić je stisnuo suparnika u desetom gemu i oduzeo mu servis, izjednačivši omjer u setovima. No, skupio se umor u nogama, bio je to četvrti uzastopni dvoboj Čilića u tri seta (ukupno devet sati i 58 minuta na terenu) i samo jedan trenutak nepažnje odnio je pobjedu i – BMW-ov kabriolet. Hrvatski tenisač iskoristio je dvije od devet, a spasio osam od 11 “break” lopti.
 


Karlović krenuo pobjedom


Ivo Karlović izborio je drugo kolo Masters 1000 turnira u Madridu, u kojem će se sastati sa Španjolcem Fernandom Verdascom, šestim nositeljem 2,8 milijuna eura vrijednog turnira. U prvom kolu Karlović je svladao Kazahstanca Jevgenija Koroljeva sa 6:4, 7:6 (5) poslije jednog sata i 34 minute igre, zabivši 19 aseva.
Estoril, finale: Montanes – Gil 6;:2, 6:7 (4), 7:5, Beograd, finale: Querrey – Isner 3:6, 7:6 (4), 6:4.