Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DORH otpušta duge vaše

Autor: Jagoda Marić

09.05.2010. 22:00
DORH otpušta duge vaše

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tvrtka Alancommerce je između 2002. i 2006. te u 2009. godini eksploatirao kamen u Općini Jasenice kod Zadra bez dozvole, ali umjesto šest milijuna platit će samo 1,6 milijuna kuna
Od kada je Ivo Sanader napustio Banske dvore glavna briga Vlade Jadranke Kosor postala je kako iz sve siromašnije državne blagajne pokriti sve obveze. Građanima je nametnut veći PDV i krizni porez na plaće, Vlada se služi i “škarama”, pa je odlučila rezati božićnice, regrese… Pošteđeni nisu ni invalidi koji su ostali bez besplatne cestarine. Sve je to, čini se, lakše nego da se država potrudi prikupiti novac koji joj pripada.
Slučaj eksploatacijskog polja kamena i šljunka Puča u Općini Jasenice u Zadarskoj županiji samo je jedan od primjera kako se godinama državi može dugovati novac i na kraju biti “nagrađen” nagodbom s Državnim odvjetništvom, u kojoj se dug svede samo na trećinu. Umjesto da država od tvrtke Alancommerce naplati šest milijuna kuna, kako su to izračunali Državni inspektorat i Financijska policija, Državno odvjetništvo u Zadru sklopilo je nagodbu na oko dva milijuna kuna i to s pripadajućim kamatama, a kako se dio duga odbija na ime ulaganja u polje, na kraju se DORH nagodio na 1,6 milijuna kuna.
Još 1998. godine tvrtka Alancommerce dobila je odobrenje za eksploataciju tehničkog kamena, a 2006. godine država im je izdala rudarsku koncesiju s rokom trajanja do 18. prosinca 2008. godine. No, u Državnom inspektoratu ustanovili su da je Alancommerce i nakon 2008. godine nastavio koristiti državno dobro, iako nije produžio koncesiju. Zaključili su inspektori da je ta tvrtka bespravnom ekspolatacijom u 2009. godini oštetila državu za 1,511 milijuna kuna. Podnijeli su prekršajnom sudu dva optužna prijedloga sa zahtjevom za oduzimanje imovinske koristi, a Državnom odvjetništvu kaznene prijave.
Inspektori su ustanovili i da je Alancommerce, prijavljen u Rovanjskoj, s direktorom Eugenom Šafranom, od 1. siječnja 2002. do 31. ožujka 2006. godine eksploatirao tehnički kamen bez rudarske koncesije i izračunali da je vrijednost sirovine u tom razdoblju nešto veća od četiri i pol milijuna kuna. O tome su još u travnju 2006. godine predali cijeli spis Državnom odvjetništvu u Zadru.
Iz zadarskog Državnog odvjetništva odgovaraju da su “u postupanju imali predmet naplate naknade za protupravnu eksploataciju kamena na polju Puča, a kao uvjet za osnivanje prava služnosti sukladno Odluci Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske od 25. studenog 2008”. Objašnjavaju da je predmet naknade protupravno eksploatirana sirovina u 2005. godini i u 2009. godini. Zašto nisu pokušali naplatiti protupravno eksploatiranje kamena od 2002. do 2005. godine te jesu li se s njima dogovarali prije nagodbe iz DORH-a nisu odgovorili.
Što se tiče kaznenih postupaka, jedan je okončan obustavom dok je drugi u tijeku, objašnjavaju iz DORH-a, dodajući da je Alancommerce imao Ugovor o koncesiji za razdoblje od 18. prosinca 1998. do 18. prosinca 2008. godine, što se ne slaže s onim što je ustanovio Državni inspektorat. O drugom kaznenom postupku DORH, pojašnjavaju, ne može govoriti jer “provodi izvide”.


I Kosor se raspitivala


Inspektori su o svemu izvijestili i premijerku Jadranku Kosor, pa se njezin ured krenuo raspitivati o tome što se događa u Jasenicama. U slučaj se uključilo i Ministarstvo financija, ali ni njihova akcija nije Zadarskoj županiji i Općini Jasenice donijela šest milijuna kuna. Državno odvjetništvo u travnju ove godine sklopilo je s Alancommercom nagodbu u u kojoj se zadovoljilo naplatom 1,6 milijuna kuna.