Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Lončar: Mještani Murvice šokirani su optužbama Hane Medin

Autor: Suzana Bandić

09.05.2010. 22:00
Lončar: Mještani Murvice šokirani su optužbama Hane Medin

Foto: Adam VIDAS



– Ako Hani Medin zakon dopusti bavljenje tim poslom u Murvici, neka radi. Međutim, ako to nije moguće, molimo je da ne traži krivce među nama, već neka ide tamo gdje je to dozvoljeno i gdje to može mirno raditi – zaključio je Lončar
Nakon što je u ponedjeljak u medijima objavljen tekst o napadu palicom na zadarsku poduzetnicu Hanu Medin, koji je uslijedio svega dan poslije intervjua u kojemu se požalila na lokalne vlasti, cjelokupni sustav i susjede u Murvici koji joj otežavaju ishodovanje dozvole za rad njezine tvrtke za proizvodnju humusa i kalifornijskih glista u tom mjestu, na njezine je prozivke oštro reagirao Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.
Lončar, kojeg je Medin i osobno prozvala rekavši kako joj je prije tri godine obećao pomoć pri dobivanju dozvola, a kasnije to obećanje nije ispunio kako se ne bi zamjerio svojim biračima, rekao je da je šokiran i zatečen takvom izjavom mlade poduzetnice.
– Hanu Medin nikada u životu nisam osobno sreo, a još manje s njom dogovarao ishodovanje dozvola ili joj obećao pomoć kako to ona tvrdi. Za takvo što ja prije svega nemam ovlasti. Zna se točno tko izdaje takve dozvole i kojim uredima se potrebno obratiti. Ja nju ne želim ničim povrijediti, ali činjenica je da njezine priče nemaju smisla niti ikakve osnove. Općina Poličnik još je 2003. godine donijela svoj Prostorni plan. To je temeljni dokument koji sadrži sve ono nužno i bitno za gradnju. Prostor u kojemu se nalazi njezina tvrtka prema tom Planu isključivo je stambena zona za koju je opet precizno definirano što u njoj smije, a što ne smije biti – rekao je Lončar koji u Općini Poličnik obnaša načelničku funkciju već punih 15 godina.
Napisima u novinama u kojima Medin proziva sve redom zbog naloga za rušenje izgrađenih objekata i ostalih problema s kojima se ona kao poslovna žena susreće, zgroženi su, tvrdi Lončar, i mještani Murvice koji su ga danas mahom kontaktirali tražeći od njega da se i u njihovo ime očituje na njezine prozivke.
– To nisu loši ljudi, niti itko od njih ima nešto osobno protiv Hane Medin. U našoj je Općini dobrodošao svaki gospodarstvenik, ali se red mora znati. Hanu Medin pozivamo na korektnost i jednu normalnu, civiliziranu komunikaciju. Mještani su mišljenja kako upravo ovakvim, nekorektnim ponašanjem, ona sama zapravo stvara probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Stoga je i ovim putem pozivamo da prouči dokumente i propise, nađe nekog savjetnika i da postupi korektno – apelirao je Lončar dodajući kako će se mještani složiti sa svim što se njoj zakonom odobri. Napomenuo je kako su nalazi inspekcijskih nadzora koje su zatražili mještani zbog smrada s farme i glista koje im ulaze u kuće dostavljen i Općini te da je iz njega razvidno da Hana Medin nema niti lokacijsku, a niti građevinsku dozvolu. Osim toga, kazao je kako postoji i zakonska regulativa za izmjenu prostornog plana. Medin, tvrdi Lončar, nikada nije dostavila zahtjev za izmjenom Prostornog plana kojim bi joj se omogućilo obavljanje te djelatnosti u samom centru Murvice.
– Ja kao načelnik ne mogu zatvarati oči pred činjenicama da ona nema potrebnu dokumentaciju te da se nije niti potrudila zatražiti je. Isto tako, na poziv mještana zbog problema koje im stvara takvom djelatnošću tik uz njihove obiteljske kuće, i ja osobno, a i moji suradnici, uvjerili smo što je tu istina. Zato joj još jednom poručujemo da ovdje nitko protiv nje nema ništa, te ju pozivamo na korektnost. Ako joj Zakon dozvoli bavljenje tim poslom u Murvici, neka onda radi. Međutim, ako to nije moguće molimo je da ne traži krivce među nama, već neka ide tamo gdje je to dozvoljeno i gdje to može mirno raditi – zaključio je Lončar poželjevši Hani svu sreću i uspjeh u poslovanju.