Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Beretin: Nakon kemoterapije u KBC-u Split satima sam iscrpljen čekao na povratak u Radovin

12.05.2019. 10:00
Beretin: Nakon  kemoterapije  u KBC-u Split  satima sam  iscrpljen čekao  na povratak u  Radovin


Nakon što smo prije nekoliko dana objavili priču o tome kako je županijski Zavod za hitnu medicinu na nekoliko dana odgodio prijevoz svih onkoloških bolesnika sa zadarskog područja na terapije u KBC  Split i to zbog kvara na svih sanitetskim vozilima ovog zavoda kojima se  prevoze ovi pacijenti, javili su nam se bivši i sadašnji onkološki pacijenti i  predstavnici Lige protiv raka Zadar. Oni nisu samo htjeli upozoriti na neodrživost stanja sanitetskih vozila ovog zavoda, već su iznijeli i svoje  primjedbe na organizaciju prijevoza u KBC Split i povratka svojim domovima.
Posebno je pritom bolna iskustva iznio bivši onkološki bolesnik, Elvis  Beretin iz Radovina, koji se najprije suočavao s karcinomima od koji su  oboljeli njegov otac i danas pokojna majka, da bi naposljetku i sam obolio od iste bolesti.
Troje oboljelih u obitelji
– Moji otac i majka i ja odlazili smo sanitetskim vozilima na 
zračenja i kemoterapije u KBC Split. I dok je vrsta karcinoma od koje je  bolovala moja majka bila posebno zloćudna, pa je tako samo jednom  otišla na zračenje da bi ubrzo nakon toga preminula 2014. godine, otac  je bolovao od čak tri vrste karcinoma, no uspješno se izliječio te je zdrav  još od 2013. godine. Otac je u KBC-u Split boravio samo jednom i to 35  dana, kada je primio zračenja i kemoterapije, govori Beretin dodajući kako je osobno doživio kako zbog vlastitog liječenja izgleda putovanje sanitetskim prijevozom u najveći dalmatinski grad.
– Prije četiri godine bio sam prisiljen pet tjedana svakodnevno, 
osim vikendima, putovati iz Radovina u KBC Split. Ukupno sam u tom  razdoblju prošao 25 zračenja i osam kemoterapija.  Putovanja izgledaju  tako da bi me vozač sanitetskog vozila ukrcao u Radovinu, a potom bi  znao proslijediti za Poličnik, Zemunik i druga mjesta kako bi pokupio ostale pacijente koje je trebao voziti u Split. Obično bi nas se  vozilo četvero  do petero pacijenata, od kojih bi neki sjedili, a neki ležali, ovisno o svojem zdravstvenom stanju. Moram reći kako vozila tada nisu bila u lošem  stanju. Moje glavne zamjerke odnose se na povratak iz KBC-a Split u koji  bi došli ranije ujutro. I dok nije bio problem kada bih primio zračenje koje je trajalo prosječno 15-ak minuta, nakon čega bih morao čekati sve do  između 13 i 14 sati, užasavalo bi me kada bih primao kemoterapiju. Ovaj  tretman se obavljao na način da prvu terapiju primam 20 sati u komadu,  potom slijedi stanka od dva sata, a potom primam drugu 20-satnu terapiju. Obično bi druga kemoterapija završila u 8 sati ujutro, a budući da  praktično ne bih spavao po 48 sati u komadu, jako bi mi teško padalo što  bih tako iscrpljen i neispavan morao čekati po pet, šest sati da sanitetsko  vozilo krene u smjeru Zadra, priča ovaj bivši onkološki pacijent dodajući  kako bi u svoj Radovin često znao doći tek oko 17 sati.
Pohvala zadarskim liječnicima
– Mislim da bi zadarski Sanitet morao bolje organizirati ovaj 
prijevoz. Mogli bi, primjerice, u KBC Split uputiti u jednom danu dva  vozila u različitim terminima, pa da prvo vozilo pokupi one pacijente koji prvi završe s terapijama, a drugo one preostale, ističe Beretin koji je  pohvalio liječnike zadarske bolnice dr. Melaniju Ražov Radas i dr. Edgara  Dominija, kao i liječnike u KBC-u Split. 
Priču ovog bivšeg onkološkog pacijenta potvrdila je Lada Šokota, članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar, koja je također drži kako bi se  organizacija sanitetskog prijevoza trebala poboljšati.
–  U KBC-u Split možemo trenutačno svjedočiti pandemiji karcinoma.  Oni su pretrpani jer primaju onkološke pacijente iz cijele Dalmacije, ali i  dijela BiH, pa su naši Zadrani koje prevoze sanitetska vozila suočeni s time da čekaju cijeli dan u KBC-u Split. To je mučenje za pacijenta, s obzirom kako za svakog oboljelog terapija zračenja traje najmanje mjesec  dana, a potom slijede kontrole u istoj bolnici. Mislim kako bi trebalo  umrežiti sanitetski prijevoz i vozila zadarske Hitne medicinske pomoći  koja ionako svakodnevno voze za KBC Split, govori Šokota dodajući kako  bi odgovorne osobe trebale o tome odlučiti. 
Akcija za linearni akcelerator
– Na terapije u KBC Split pacijenti putuju i autobusom i automobilom,  o čemu odlučuju njihovi liječnici. HZZO priznaje troškove autobusa i to  po najmanjoj cijeni karte koja je na tržištu, a moguću razliku pacijent  plaća iz svog džepa. Zbog svih ovih problema Liga protiv raka Zadar je i  pokrenula akciju prikupljanja novca za kupnju linearnog akceleratora za  Opću bolnicu Zadar, uređaja kojim se obavljaju zračenja. Njegova cijena  je 30 milijuna kuna, kaže ova Zadranka koja je naglasila kako bi se potpunim opremanjem Odjela za onkologiju u Zadru rasteretio KBC Split.


 


 




Nismo zaprimili prigovore pacijenata


Komentirajući probleme sa sanitetskim prijevozom pacijenata dr. Dubravka Finka,  predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije i predsjednica zadarske podružnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, kazala je  kako u Povjerenstvu nisu zaprimili prigovore pacijenata.


– Očito postoji problem sa sanitetskim vozilima. Negdje 14, 15 vozila nije u funkciji. Čim je takva situacija, osjetit će se na liječenju pacijenata. Ljudima sve ovisi o  medicinskoj indikaciji, kako im je određena, teško pokretni ili nepokretni pacijenti  imaju pravo na sanitetski prijevoz, a svi ostali ostvaruju prava na sredstva javnog  prijevoza. Ljudi se žale da nisu dobili putni nalog za Zagreb, a ovdje imate iste specijaliste. Izbor liječnika postoji samo u primarnoj medicini, kod obiteljskih liječnika,  a u sekundarnoj to pravo nemate, pojašnjava dr. Finka.