Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Potrebno više od 15 milijuna kuna za kupatila u svim sobama i termoizolaciju

10.05.2019. 10:07
Potrebno više  od 15 milijuna  kuna za  kupatila u  svim sobama i  termoizolaciju


Na ovu temu imali smo sastanak s resornim pročelnikom Ivanom Šimunićem koji je na sjednici Domskog odbora objasnio situaciju oko mogućih povlačenja europskih sredstava. Riječ je  o kompleksnom pravnom procesu, koji ne ovisi samo o dobroj volji  Doma i osnivača – Zadarske županije kako bi se osigurala sredstva  za Dom iz EU izvora. U vezi konkretnog EU natječaja s nadležnim  stručnim osobama obavljaju se konzultacije – je li to uopće moguće  i tehnički izvedivo za potrebe ovog projekta. Ako ne bude, tražit će  se drugi načini uređivanja Doma. Inače, Dom je javna ustanova i  kao takva vlasnik zgrade u Ulici kneza Branimira 10 a, u Zadru. Što  se pak, tiče ulaganja u zadnjih nekoliko godina u uređenje Doma,  uložena su znatna financijska sredstva osnivača i vlastita financijska sredstva na čemu se i dalje nastoji. Konkretno, u ovom trenutku, kao i prijašnjih godina, traju pripreme za ovogodišnju turističku  sezonu. Inače, s osnivačem – Zadarskom županijom, imamo dobru  suradnju što pokazuje i ovo nastojanje da se pronađu sredstva za  uređenje Doma – odgovorio je ravnatelj zadarskog Srednjoškolskog  đačkog doma Ivan Đula.
Ljeti se pretvara u hostel
Naime, s obzirom na to da je Srednjoškolski đački dom izgrađen  još 1962. godine prošlog stoljeća, svih ovih godina postojala je stalna potreba za obnovom i prije svega, modernizacijom.
No, projekt svih projekata je dogradnja i uređenje toaleta odnosno, sanitarnog čvora u svih 105 soba. Na taj bi način svaka soba  imala kupatilo, a tu je i pripremljen projekt termoizolacije cijele  zgrade, potom obnove plinske stanice…
Iako Županija, dakle, kao osnivač sve ove godine pomaže, Dom  se uređuje i iz vlastitih sredstava jer kao što je poznato, ljeti se pretvara u hostel. No, šteta je ne povuči sredstva iz europskih fondova,  ako je to moguće i zbog toga se pokušava naći način da se to i ostvari. 
No, prema riječima ravnatelja Đule, bez obzira na to kako će se  dalje stvari odvijati kad je riječ o povlačenju europskog novca, Srednjoškolski Đački dom stalno se uređuje i šnimnka te već polako  priprema za sezonu.
Cijena Doma nije se godinama mijenjala 
– Posljednjih godina u Dom ulažemo znatna vlastita, ali i sredstva  Zadarske županije. U pet godina uložili smo oko 2,5 milijuna kuna.  Obnova kompletnog namještaja u  svim sobama, učionicama i uredima koštala je 750.000 kuna. Imali smo problema s hidroizolacijom krova i zgrade, posebno na našem restoranu što smo također,  sanirali. Prema grubim procjenama bit će potrebno više od 15 milijuna kuna kako bi svaka soba imala vlastiti sanitarni čvor te kako  bi se obnovila termoizolacija vanjske ovojnice zgrade – objasnio je  ravnatelj Ivan Đula dodajući, kako se cijena Doma nije mijenjala  posljednjih petnaestak godina i iznosi 630 kuna po učeniku. Iz te  cijene financiraju se prehrana, svi režijski troškovi i održavanje  zgrade.