Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Zalažemo se za prioritetne europske politike”

10.05.2019. 12:09
“Zalažemo se za prioritetne europske politike”


Predsjednik HSU-a i kandidat na izborima za Europarlament, Silvano Hrelja, danas je u Zadru održao novinsku konferenciju.  Uz predsjednika županijske organizacije, Branislava Jelenića, govorio je  o kampanji za EU izbore u kojoj se, kako je napomenuo, suočavaju sa  najaktualnijim umirovljeničkim temama:
– U cilju upoznavanja umirovljenika sa europskim politikama imamo  i druženje u Biogradu kako bismo umirovljenike zainteresirali za preferencijalno glasovanje. Naša je koalicija vrlo pragmatična i demokratska  kao skup pet parlamentarnih i dvije bivše parlamentarne stranke. Svakako dajemo naglasak na europskim politikama koje nas interesiraju te  na važnosti dokazivanja vrijednosti Hrvatske stranke umirovljenika  kroz preferencijalno glasovanje, odnosno zaokruživanje jedinog kandidata predstavnika umirovljenika na svim listama za EU parlament, a to  sam ja na rednom broju četiri, na listi 12 – istaknu je Hrelja.
– Od EU politika već godinu i pol dana se mučimo sa jednom sjajnom europskom politikom, a to je ona koja bi se trebala zvati dostupnost do stana. Već se godinu i pol u našem Ministarstvu regionanog  razvoja i EU fondova zalažemo da se sredstvima Europske unije počnu  ugrađivati dizala u višekatne stambene zgrade. Mi i Udruga umirovljenika sa Gospodarskom komorom dokazali smo i premijeru Plenkoviću  interes velikog broja građana jer procjenjujemo da je oko 50.000  građana urbane Hrvatske u ovom trenutku zarobljeno na svom trećem,  četvrtom, petom ili šestom katu te ne može funkcionirati bez tuđe pomoći. Na žalost, Hrvatska je previše centralizirana i nikako da naše Ministarstvo uputi zahtjev prema EU komisiji za promjenu operativnog  programa konkurentnosti i kohezije da i hrvatski građani mogu dobiti  tu vrstu financiranja – poručio je Hrelja, izražavajući žaljenje što ta inicijativa nije došla od vladajuće stranke. 
Od europskih tema ih zanima i socijalni fond za kojega čelnik HSU-a  napominje da je neiscrpan fond financija za starije osobe te osmišljavanje pomoći u kući, zdravstvene njege, dnevnih boravaka i prostora za  kulturni život:
– EU je odstupila od izgradnje domova te ih jedino možemo graditi  sami sa svojim sredstvima. No možda bi se kvalitetnim pregovorima i  tu moglo nešto napraviti kada bi taj prostor mogao biti istovremeno i  stacionar za bolesne i za planiranje svih ovih aktivnosti. Osim toga, zanima nas i najniži standard zdravstvene njege u Europi, što su zajedničke europske politike, a mislim da bi se i trebao definirati minimum  mirovinskih prava u odnosu na godine staža. To ne znači da bi svi trebali dobiti jednak iznos u eurima, ali bi u svakoj državi za jednak broj  godina umirovljenici trebali kupiti jednak broj proizvoda, odnosno platiti jednaku količinu usluga. To su naše prioritetne europske politike za  koje se zalažemo u okviru EU koalicije – zaključuje Hrelja.