Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Palčić: Ovo mi je jedna od najdražih pobjeda u karijeri!

10.05.2021. 07:26


Bila je to prava filmska priča u izdanju košarkaša Sonik Puntamike. Bez šestorice standardnih igrača i nakon minusa od 12 poena, Puntamičani su stigli do velikog preokreta i košem u posljednjim sekundama svladati Šibenku, izjednačivši pritom najbolji rezultat u povijesti kluba. Čitava »štorija« je počela prije desetak dana kada je par igrača osjetilo prve simptome zaraze covidom-19 radi čega je odgođena utakmica 33. kola HT Premijer lige koja se po prvotnom planu trebala odigrati 30. travnja. Kako je vrijeme prolazilo, postalo je jasno da to neće biti izolirani slučajevi, već da se dogodio pravi »proboj« koronavirusa u zelenu svlačionicu, no nedostatak termina uzrokovan trokružnim igranjem hrvatskog prvenstva uvjetovao je da se susret odigra što je moguće prije kako se ne bi ugrozilo doigravanje i pripreme reprezentacije za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. U Jazinama su se našli u »neobranom grožđu« te su u interesu hrvatske košarke odlučili »primiti metak« i na parket izaći u okrnjenom sastavu. Bilo je jasno da trener Vlašić u utakmici sezone neće moći računati na više od pola momčadi te se očekivala lagana pobjeda Šibenčana, no lopta je imala drugačije planove. U izvrsnoj partiji koja bi se mogla usporediti s kultnim dvobojem Cedevite i Zadra u Draženovom domu iz 2011. »Soniksi« su došli do velikog iznenađenja i potvrdili petu poziciju na ljestvici uoči početka doigravanja.


Upitan nastup
Jedan od junaka domaće pobjede bio je kapetan Dino Palčić koji je košem u zadnjim sekundama donio ključna dva boda svojoj momčadi, no da priča bude zanimljivija Palčićev nastup je sve do dva sata prije početka susreta bio upitan.
– U dogovoru s trenerom sam došao u dvoranu oko 16 sati i počeo se lagano zagrijavati da vidim kako će mi tijelo reagirati na napore. Trčao sam po parketu, nakratko otišao u teretanu i nakon što sam vidio da se, s obzirom na okolnosti, relativno dobro osjećam odlučio sam zaigrati – kazao je iskusni Zadranin.
Bio je to pun pogodak. Kada je u osmoj minuti ušao u igru i nedugo potom asistirao Gospiću za tricu kojom je Sonik odbio prvi nalet Šibenke neupućenima ništa nije otkrivalo da je kapetan Puntamike proteklih desetak dana proveo u krevetu. Palčić je na koncu na parketu proveo nešto manje od 33 minute te s 12 poena i devet asistencija vodio svoju momčad do velikog trijumfa.
– Ovo mi je zasigurno jedna od najdražih pobjeda u karijeri. Malo je reći da smo bili desetkovani, šest-sedam igrača je bilo u samoizolaciji od kojih su neki izašli dan prije ili na sam dan utakmice, no pobjeda je definitivno tim slađa. U rotaciji smo imali tek sedmoricu seniorskih igrača, no borili smo se svih 40 minuta kako bismo došli do bodova kojima smo potvrdili peto mjesto uoči doigravanja – rekao je kapetan zadarskog sastava.
Gostima pobjeda u rezultatskom smislu nije ništa značila, no Šibenčani su od prve minute »grizli« za svaku loptu kao da im o tome život ovisi. Željeli su momci s Baldekina iskoristiti probleme Puntamičana i doći do trijumfa koji će ih napuniti samopouzdanjem pred početak doigravanja i okršaj sa Zadrom, no na koncu su oni bili ti koji su izvukli deblji kraj.
– Šibenka je igrala kao da im je to bila najbitnija utakmica sezone, ali smo uspjeli odoljeti svim izazovima. I nakon što smo zaostajali desetak poena nismo se predavali, već smo u tim trenucima uložili dodatni napor kako bismo se vratili u susret. Ostavili smo i zadnji atom snage na terenu i dali, ne sto, već 300 posto od sebe – dodao je 31-godišnji razigravač.


Koš za povijest
Uz izvrsnu predstavu Ante Gospića i šut za tri poena, ključ pobjede Sonika nedvojbeno je ležao u pristupu utakmici. Puntamičani su čitavo vrijeme »puhali za vratom« gostima s Baldekina te se su odbijali predati čak i u trenucima kada su zbog problema s osobnim pogreškama ostali bez dvojice bitnih igrača u visokoj liniji.
– Od samog početka sam osjećao da, svim nedaćama unatoč, možemo zaista dobro odigrati. Radili smo neke glupe greške i bespotrebno gubili lopte, ali čitavo vrijeme sam vjerovao. Suigračima sam na minutama odmora govorio da ništa nije izgubljeno, da imamo kvalitetu da spojimo nekoliko napada i da se možemo vratiti u susret. Na kraju se to ispostavilo točnim. Pogodili smo par jako bitnih šutova, a valja reći i da smo u zadnjoj četvrtini obrambeno jako dobro reagirali. U nekoliko navrata smo odigrali zaista čvrsto i do zadnje sekunde suparničkog napada sprječavali pokušaje Šibenke, da bismo primili koš sa sirenom. U takvim trenucima više ne znaš što napraviti i to su sitnice koje često odluče pobjednika, no u petak tome nije bilo tako. Sav naš trud, sve zalaganje i sav znoj koji smo prolili u 40 minuta utakmice na koncu su nam se vratili na najbolji mogući način – naglasio je kapetan Sonika.
Završnica susreta je donijela pravu dramu. Širko je prvo položio za plus tri Šibenke, da bi u idućem napadu »Soniksi« uhvatili čak tri ofenzivna skoka i na koncu s linije slobodnih bacanja prišli na 98:99. Do kraja je ostalo tek dvadesetak sekundi te je plan bio napraviti prekršaj kako bi posljednja lopta bila u zadarskim rukama, no mladi Domagoj Bašić je pogriješio u dodavanju i dao priliku Puntamičanima da sve riješe u 40 minuta.
– Ideja je bila spustiti loptu Gospiću koji je odigrao zaista kvalitetnu utakmicu. To nam se činilo kao najsigurnija opcija jer je bio vruć i nadali smo se da ćemo, ako i ne uspije riješiti situaciju jedan na jedan, dobiti dva slobodna bacanja. Šibenka je dobro zatvorila našu originalnu ideju pa smo na kraju gledali kako uopće izvesti loptu sa strane. Na koncu je došla u moje ruke, zvao sam Gospića u »pick«, no znao sam da ću ići od bloka. Freeman me uhvatio, okrenuo sam se i zabio. Tražio sam i prekršaj, ali suci su ga nisu svirali. Ipak, najbitnije je da je lopta prošla kroz obruč – zaključio je junak Sonika.




Heroji Sonik Puntamike
Osmoricu igrača koji su u petak ostvarili veliku pobjedu protiv Šibenke valja poimenice nabrojati: Marino Šarlija, Marin Vručinić, Niko Manojlović, Ante Gospić, Teo Petani, Dominik Zelanto, David Pavin i Dino Palčić.