Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mirila – turistička atrakcija Ljubotića

Autor:

09.06.2006. 22:00
Mirila – turistička atrakcija Ljubotića


Prema starim običajima pokojnik bi se na nosilima bez stajanja nosio na mirila gdje bi ostajala njegova duša
Ljubotić ili Vrata Velebita, kako ga neki nazivaju, selo je u općini Starigrad i za mnoge još uvijek neotkrivena prirodna atrakcija Zadarske županije, a za istinske ljubitelje prirode i planinarenja samo jedna od brojnih polaznih točaka za otkrivanje velebitskih znamenitosti i osvajanje vrhunaca. Već sama vožnja prema selu od Tribanj Kruščice poseban je osjećaj koji stvaraju čisti i mirišljavi planinski zrak u kombinaciji s panoramskim pogledom na zadarski arhipelag, turističku cestu i paški most. Uz cestu se nalaze i mirila, mjesta na kojima su se u ne tako davnoj prošlosti, do polovice prošlog stoljeća odlagali i mjerili pokojnici prije njihovog pokapanja. Prema starim običajima pokojnik bi se na nosilima bez stajanja nosio na mirila gdje bi ostajala njegova duša. Upravo su zbog toga imala veliku važnost u životu mještana, najviše zbog toga jer su smještena uz prohodne putove tako da se uvijek mogla odati počast pokojnim precima. Na njima su čak i svećenici služili svetu misu, kako nam kažu stanovnici Ljubotića.
Sam Ljubotić posjetiteljima nudi puno – od panoramskog razgledavanja okolice s nekog od vidikovaca, piknika na jednoj od brojnih zelenih livada do pješačenja i istraživanja okolnih staza. Od posebnih sadržaja tu je i kamp Vrata Velebita, u vlasništvu Šime Gazića, koji se u mnogim turističkim vodičima opisuje kao jedan od najuređenijih kampova na obali. Za simboličnu cijenu od trideset kuna možete se služiti sadržajima unutar kampa – roštiljem, sanitarnim čvorom, hladnjacima za spremanje hrane dok razgledavate okolicu i ostalima.
Šime Gazić pravi je sugovornik za svakoga znatiželjnika koji želi saznati nešto više o Ljubotiću i njegovoj okolici.
– Nekada je na ovom prostoru živjelo nekoliko tisuća ljudi. Živjelo se isključivo od Velebita i od onoga što je on davao, a ne od mora iako je ono ovdje sasvim blizu. Gospić je bilo glavno središte do kojeg se išlo pješke, kaže Gazić te dodatno pojašnjava:
– Ljudima je bilo mnogo lakše propješačiti nekoliko desetaka kilometara, doći u Gospić i kupiti što im treba te se do sumraka vratiti kućama. Ako bi se išlo u Zadar moralo se prvo doći do Ražanca brodicom, a onda nastaviti autobusima koji nisu baš bili previše pouzdani i veliko je pitanje bio povratak kući istog dana.
Staze koje su nekada život značile danas koriste mnogobrojni planinari, a tko zna možda se netko i od njih njima odlučuje na put do Gospića.
Danas u Ljubotiću živi svega dvadeset i šest stanovnika koji su svoj život, poput svojih predaka, podredili Velebitu, a budućnost svoga mjesta vide u turizmu.
– Moja namjera je napraviti etnokuću za koju već imam veliku zbirku predmeta koje su koristili naše bake i djedovi. Svaki od tih predmeta ima svoju priču, a i danas se može upotrebljavati u iste svrhe, kaže Gazić.
Oni koji žele više, odnosno nekoliko dana provesti u idiličnom ambijentu i netaknutoj prirodi uvijek se mogu odlučiti na spavanje u kampu ili u obližnjem planinarskom domu koji su izgradili sami planinari za potrebe ljubitelja prirode. Nije hotel s pet zvjezdica, ali se može prespavati, opskrbiti vodom i krenuti dalje u avanturu. U blizini mjesta se nalazi nekoliko atraktivnih spilja, kameni ukrasi za koje mnogi kažu kako ih je sam Bog postavio i oblikovao, a tu je i Veliko Rujno do kojega vode označene staze za one koji stvarno uživaju u pješačenju, razgledavanju i otkrivanju novog.