Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U projekt će se uključiti i Marin Tomasov

09.06.2011. 22:00
U projekt će se uključiti i Marin Tomasov


OŠ “Vladimir Nazor” u Neviđanima prije godinu dana uključila se u UNICEF-ov projekt “Stop nasilju među djecom”. Tim je povodom u srijedu održan inicijalni sastanak kojem su nazočili predstavnici općina Pašman i Tkon, Vedranka Galac iz PP Biograd, ŠD “Škrpina” Banj, fra Andrija Bilokapić i Željka Pasariček, voditeljica mažoretkinja otoka Ugljana i Pašmana.
Cijeli projekt provodi se kroz sedam koraka. Ravnateljica škole Andreja Krnić kazala je da prvi korak podrazumijeva da su učenici, roditelji, nastavnici i drugi zaposlenici škole svjesni problema vršnjačkog nasilja. Drugi je korak da škola gradi zaštitnu mrežu, koja u trećem koraku funkcionira uz jasne mjere i postupke. Utvrđen je sustav upućivanja složenijih slučajeva prema drugim službama u zajednici. Uspostavljena suradnja s lokalnom zajednicom predstavlja četvrti korak. Peti korak je da žrtve nasilja traže pomoć od zaštitne mreže. Primijećeno je da se broj učenika koji traže pomoć povećava. Svi djelatnici educirani su u načine postupanja, a istovremeno učenici znaju kome se mogu obratiti i znaju da mogu očekivati pomoć.
U šestom koraku mreža pruža pomoć i žrtvi i počinitelju nasilnog ponašanja, a načini pomaganja poznati su i primjenjivi. Posljednji, sedmi korak razvija spoznaju kod učenika, roditelja i učenika da je škola sigurno mjesto za djecu. Postupak samoprocjene uspješnosti i postignuća u školi dovodi školu do prijave UNICEF-u za priznanje, a potom slijedi dodjela plakete najuspješnijim školama uključenima u projekt.
Ovom je prilikom ravnateljica Krnić naglasila da smisao projekta nije da se provodi samo u školi, nego da se uključe roditelji i članovi lokalne zajednice.
– Kako bi dobili potrebna tri vida suradnje, organizirali smo ovaj sastanak. Kad se sjedine učenici, njihovi roditelji i predstavnici lokalne zajednice, možemo reći da smo uspješno proveli projekt unutar škole. Formiran je koordinacijski odbor na čelu sa školskom pedagoginjom Martom Kožul Blagdanić, a mentorica je Nives Barišić iz OŠ Stanovi, dodala je Krnić.
Sastanak je održan radi pokretanja suradnje vezano uz prevenciju nasilja i utjecaja na djecu, odnosno da bi učinak projekta bio uspješniji.
– Ideju projekta o sprječavanju nasilja među djecom trebalo bi proširiti i izvan škole, i to preko udruga i institucija koje djeluju na ovom području, a imaju veze s djecom. Ovu suradnju s lokalnom zajednicom poželjno je usmjeriti u tri smjera. Prvi je pridobivanje socijalne podrške projektu od župnih ureda, KUD-ova i ostalo. Potom, poboljšanje uvjeta rada i obogaćivanje sadržaja u školi, a treći smjer je rješavanje problema nasilja, istaknula je Krnić.
Škola ima u planu uključiti u realizaciju projekta i bivše učenike, među kojima je Marin Tomasov, nogometaš Hajduka.