Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZLATNI PIR Sorićev recept za dug brak: ljubav, poštenje i ozbiljan rad

10.06.2019. 13:35
ZLATNI PIR Sorićev recept za  dug brak: ljubav,  poštenje i  ozbiljan rad


Život piše priče, ponekad i bajke. Danas kada se toliko supružnika rastavlja već u prvoj godini zajedničkog života rijetki su oni  koji na slavljeničkim tortama mogu puhnuti u svijeće koje označavaju  50 ljeta bračnog života. Da se ljubi i voli u 50 godina braka, dokaz su  supružnici Sorić iz Zadra, 72-godišnji Vjekoslav i godinu dana mlađa  Nataša rođena Padrenostro, porijeklom iz Šibenika.


Ljubav započela u 7. razredu
– Sve je započelo gotovo prije nepunih 60 godina. Išla sam u 7. razred  OŠ Petra Preradovića na Poluotoku, a moj Vjekoslav u 8. razred. Kako je  on živio na Kampo Kaštelu, a ja kod Kazališta na Kalelargi, došao bi blizu stana i dozivao me zviždeći neku popularnu melodiju. Tko je mogao  odoljeti tako zgodnom i stasitom mladiću, prisjeća se slavljenica Nataša, domaćica. 
Slavljenica Nataša i slavljenik Vjekoslav, poznati zadarski poduzetnik  i dobro znani gitarist nekadašnje kultne grupe Boemi, svoj su zlatni jubilej proslavili svetom misom i obredom blagoslova u zadarskoj katedrali sv. Stošije, točno na mjestu gdje su prije 50 godina izrekli sudbonosno "da", ovog puta pred župnikom don Josipom Radoicom  Pinčićem, katedralnim župnikom.


Djeca rođena u Kanadi
– U ono vrijeme, 1969. godine, svatovska kolona sa crkvenom zastavom u pjesmi i veselju u katedralu je išla Kalelargom. Bila je to rijetkost, s vidnim ponosom će slavljenik.
Kao i onda i sada je bio kum Ivo Šokota te Katarina Pintarić. Katedralni zbor je predvodio moćni tenor Branimir Buturić, katedralni župni suradnik.
– Od 1969. do 1980. godine živjeli smo u Torontu u Kanadi gdje nam  se rodilo svih troje djece, sin Antony i kćeri Christine i Patricija koji su  nam podarili četiri prelijepe unuke: Laru, Leonu, Taru i Vitu, rekao je  Vjekoslav.
Slavlje se nastavilo u zadarskoj Peglici gdje su se za veseli štimung  brinuli Kantaduri. Nakon lijepih želja i 50 slavljeničkih ruža djeca su  svojim roditeljima-slavljenicima darovala bračno puovanje u Vječni  grad Rim.
– Pored obitelji, u dobru i zlu nas je održala međusobna ljubav, vjera  u Boga, nerazrješivost sakramenta ženidbe i obitelj te ozbiljan rad,  složni su slavljenici, Nataša i Vjekoslav, koji su vidno zaljubljeni kao i  prvog dana.
A urnebesna fešta je započela već nakon prvog plesa zlatnih mladenaca. Gitaru u ruke je uzeo i slavljenik Vjeko i fešta je potrajala dugo u  noć… A ljubav traje i dalje.