Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi kruzerski izletnici najavljeni sredinom srpnja

10.06.2021. 11:00


Proteklog produženog vikenda Novigrad je bio osjetno življe i punije mjesto, no još uvijek je jasno da je pred Novigradom, kao i pred cijelom Hrvatskom, jedna neizvjesna turistička sezona za koju je teško davati prognoze.
Kako govori Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice Općine Novigrad, aktualna turistička sezona bi mogla i trebala biti puno bolja od prošlogodišnje.


Prednjače turisti iz Hrvatske, slijede Nijemci i Austrijanci
– Mjesta za optimizam ima, ali valja biti vrlo oprezan. Predsezonu smo preskočili, a prema najavama glavna sezona bi trebala biti dobra. No, sve se svodi na epidemiološku situaciju. Ne bude li ona povoljna, nemamo pravo očekivati da će rezultati biti dobri. Hoće li ova sezona biti bolja za deset ili dvadeset posto uistinu je teško prognozirati. Prošle godine projekcije su bile da ćemo biti na 20,30 posto, međutim ostvarili smo 50 posto. Za sada su nam brojke dobre u odnosu na prošlu godinu, te se nadamo da će one dalje samo rasti, govori Bolanča.
Trenutačno na području općine, očekivano prednjače turisti iz Hrvatske, slijede Nijemci i Austrijanci te se polako vraćaju gosti sa slovenskog, poljskog i češkog tržišta.
Novigradsko kulturno ljeto prije epidemije sadržavalo je niz događanja u mjestima pod upravom Općine – Novigradu, Pridragi i Paljuvu. Kazališne predstave, ribarske i varoške fešte, koncerti, sportska događanja… Ove godine će to ipak biti skromnije.
– Program događanja je napravljen, doduše sa smanjenim kapacitetom, fokus je trenutačno na 2 do 3 događanja te se nadamo da ćemo ih uspjeti realizirati, kazuje Bolanča.
Prije epidemije, u Novigradu su dobro bili zaživjeli izleti gostiju s kruzera koji su bili ugovarani s više kompanija. Nakon razgledavanja Novigrada sa stručnim vodičem, gosti su mogli samostalno otići u razgledavanje Fortice, a u Zavičajnoj zbirci bi ih dočekao program koji se osmišljavao u dogovoru s klapom Težaci ili KUD-om Luzarica, gdje bi se destinacija predstavljala stranim gostima kroz tradicijske plesove i pjesme. Program je bio raznovrstan, ali takvi će prizori još uvijek malo pričekati.


Lokacije za testiranje
– Što se tiče kruzerskih izletnika, u kontaktu smo s partnerima iz Splita, međutim, taj segment turizma se jako sporo oporavlja i najave za prve izletnike imamo sredinom srpnja. Zbog epidemioloških mjera, cijeli koncept izleta je izmijenjen te će se on prilagođavati sukladno situaciji, kaže Bolanča.
A da bi destinacija ostala sigurna i kao takva privukla goste, puno obećava činjenica da se epidemiološka slika u cijeloj zemlji poboljšava, pojačano je procjepljivanje građanstva i zaposlenih u turizmu te je u Novigradu već sada moguće nabaviti antigenski test.
– U svakodnevnoj smo komunikaciji s Turističkom zajednicom Zadarske županije koja i dalje intenzivno surađuje s javnim i privatnim sektorom oko uspostavljanja što više lokacija za testiranje na COVID 19. Za sada u županiji postoji pedesetak lokacija gdje se turisti mogu testirati. Što se tiče naše destinacije, u sklopu kampa Adria Sol u Novigradu, može se kupiti brzi antigenski test, a najbliža nama lokacija za PCR test je u Posedarju, što smo jasno iskomunicirali s našim obveznicima, istaknula je direktorica.