Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gigantska savijača spojit će grad

Autor: Dunja Maričić

09.07.2008. 22:00
Gigantska savijača  spojit će grad

Foto: Filip BRALA



U suradnji sa zadarskim voćarima, već je osigurana golema količina jabuka za ovu spektakularnu savijaču
Kilometarska savijača ove će jeseni spojiti dva  kraja zadarskog Poluotoka.  Od Gospe od Zdravlja do Svetog Šime protezat će se gigantska delicija zadarske  Udruge kuhara. Renato  Kraljev, član udruge, idejni je  začetnik ovog projekta. Bit će  to zajednička prezentacija zadarskih voćara i kuhara.
– Savijača će biti samo jedna  od zanimljivosti u sklopu manifestacije ZadarMore, rekao  je Kraljev.
ZadarMore održat će se u  periodu od sredine rujna do  sredine listopada, a točan datum same izložbe i degustacije  savijače još se ne zna.
– Za organizaciju ovog događaja zaslužni su Udruga  kuhara, a događaj će sponzorirati i podupirati Turistička  zajednica, Gospodarska komora, Obrtnička komora,  Grad Zadar i Županija, ističe  Kraljev.
U suradnji sa zadarskim voćarima, već je osigurana golema količina jabuka za ovu  spektakularnu savijaču. Ledo  i Marex gel ustupit će lisnato  tijesto, a začine Kotanyi te  Metro.
Receptura će biti običajna,  a u pripremi će sudjelovati  dvadesetak kuhara iz zadarskih restorana članova Udruge kuhara.
Kilometarsku savijaču nije  ni moguće pripremiti po jedinstvenom receptu pa će se  svaki njezin dio razlikovati  ovisno o tajnama svakog od  angažiranih kuhara. Prezentacija nije natjecateljskog karaktera, ali pohvala najboljemu sigurno neće manjkati.
– Savijača će biti smještena  na stolu za čiju će izradu biti  zaslužan scenograf Neven  Stojaković – rekao je poznati  kuhar.
Iako su postojale namjere  da ovaj spektakl uđe u Guinnessovu knjigu rekorda, zbog  komplicirane procedure i skupoće same prijave, ta ideja  nažalost propada.
Osim ovog velikog događaja, udruga će odmah nakon  njega, točnije 27. listopada biti  domaćin tematskog natjecanja, ovaj put “Zlatne tune”.