Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ruralni turizam za očuvanje lokalnog identiteta

Autor: Velimir Brkić

09.07.2008. 22:00
Ruralni turizam za očuvanje lokalnog identiteta

Foto: Velimir BRKIĆ



Bogata kulturno-povijesna baština te geomorfološki oblici zadarskog arhipelaga, zaleđa i planinskog dijela vrlo su vrijedan resurs, koji treba istovremeno očuvati, revitalizirati i pretvoriti u vrhunski turistički proizvod, kaže Peričić Peričić
Na seoskom gospodarstvu Krševana Zrilića u Benkovcu danas je županijska Razvojna agencija održala prezentaciju Kataloga ruralnog turizma Zadarske županije. U okruženju oko 2.500 čokota vinove loze, seoske kuće i „crne kužine” te zakusku autohtonih proizvoda prezentaciju je uveličao KUD Nadin predsjednika Dragana Brzoje.
– Katalogom želimo promovirati sva obiteljska gospodarstva, obrte i trgovačka društva koja se bave ovom djelatnošću. Predstavljeno je 17 poslužitelja usluga ruralnog turizma iz Zadarske županije. Katalog će se ažurirati jednom godišnje, a web stranica kontinuirano, rekla je u uvodnom slovu Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije, dodajući kako je katalog podijeljen na tri tematske cjeline: Podvelebitski kraj, Lika te Ravne kotare i Bukovicu.
Razvojna agencija Zadarske županije preuzela je inicijativu potpore razvoju ponude ruralnog turizma Zadarske županije. Ovaj katalog ruralnog turizma tek je jedna od aktivnosti koje će Razvojna agencija provoditi za unaprjeđenje ponude ruralnog turizma.
– S obzirom da su bogata kulturno-povijesna baština te geomorfološki oblici zadarskog arhipelaga, zaleđa i planinskog dijela vrlo vrijedan resurs, treba ga istovremeno očuvati, revitalizirati i pretvoriti u vrhunski turistički proizvod. Naš cilj je promovirati, kako njih, tako i one koji nisu registrirani kao turističko seosko obiteljsko gospodarstvo nego eventualno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt ili bilo koji drugi pravni oblik, istaknula je Peričić.
Ruralni turizam temelji se na održivom razvoju, što se između ostalog ogleda u revitalizaciji postojeće, tradicionalne arhitekture, odnosno baštine, kojoj se daje nova namjena – ona turistička.
– Težimo ravnomjernom razvoju Zadarske županije, što znači da svugdje uvjeti za život moraju biti barem približno jednaki, naglasio je zadarski župan Stipe Zrilić koji je na predstavljanje Kataloga došao u pratnji zamjenika Josipa Miletića i Đana Bunje te brojnih suradnika.
– Ruralni turizam utječe na očuvanje lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te samim time pomaže razvoju ruralnih krajeva, naglasio je župan Zrilić.
Velikom broju okupljenih na seoskom gospodarstvu Krševana Zrilića obratio se i benkovački gradonačelnik Mirko Erstić.
– Ruralni turizam značajan je čimbenik u revitalizaciji i održivom razvoju ruralnih područja. Grad Benkovac će inicirati i pružati svekoliku pomoć. Važnost ruralnog turizma ogleda se, prije svega, u interakciji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, prezentiranja tradicije, tradicionalne gastronomije i turističkih usluga; jednom riječju, korištenju već postojećih resursa, poručio je Erstić.
Osim navedenih na prezentaciji su nazočili i poslužitelji usluga ruralnog turizma prezentiranih u Katalogu, brojni predstavnici lokalnih samouprava, uzvanici i gosti koji su u pratnji 23-godišnjeg studenta Krešimira i njegovog oca Ivice s velikim zanimanjem razgledali ovo seosko gospodarstvo.