Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nastup u Londonu logičan slijed Gaćinine uspješne karijere

09.07.2012. 22:00
Nastup u Londonu logičan slijed Gaćinine uspješne karijere


U Zadru sam ostao do 12 godine. U tom periodu osvojio sam već velik broj medalja u mlađim kategorijama. Odluku da se preselim u Zagreb donijeli smo kada sam imao 12 godina. U Zadru je već tada mnogo perspektivnih igrača iz moje generacije prestajalo trenirati, a u Zagrebu sam imao mnogo bolje uvjete za trening


Jedan od aduta Zadra na Olimpijskim igrama u Londonu bit će i stolnotenisač Andrej Gaćina. Sa svojih 26 godina Zadranin je u svibnju u Dohi na vrlo teškim kvalifikacijama uspio napraviti ono što je želio i što mu je i bio cilj u ovoj sezoni. Ovo će Gaćini biti drugi nastup na Olimpijskim igrama, jer je već u momčadskoj konkurenciji stupio i u Pekingu 2008.
U Dohi je presudan bio dvoboj četvrtfinala turnira olimpijskih kvalifikacija. Gaćina je u svojem najvažnijem dvoboju svladao Čeha Sergeya Prokopcova sa 4:3 u setovima. Imao je zadarski stolnotenisač tijekom cijelog susreta set prednosti, no Prokopcov je sustizao prednost Gaćine. Ipak, Zadranin je u sedmom odlučujućem setu bio smireniji i precizniji te je pobjedom od 11:6 ostvario veliki uspjeh.
– Moram priznati da je bila prisutna mala nervoza prije turnira, ali od trenutka kad su dvoboji krenuli ta nervoza je polako nestajala, tako da sam potpuno smireno odradio natjecanje – ističe Gaćina, koji je vodio veliki rat u odlučujućem dvoboju s Prokopcovom.
– Bio je napet dvoboj. Pobijedio sam ga tek u sedmom setu. U tom odlučujućem meču igra je mogla biti i bolja, ali je glava bila jako dobra.
Zadarske uspomene
Kakav je osjećaj bio izboriti plasman na Olimpijske igre?
– Fantastičan. Velika sreća i ushićenje.
Proslava?
– Mala, naravno, u krugu prijatelja i obitelji.
Kakva su očekivanja od nastupa na Olimpijskim igrama?
– Prije svega očekujem dobru igru. Ipak se tu nalazi svjetska elita i konkurencija je strašna. Želim dati sve od sebe i onda vidjeti gdje će me to odvesti. Više od toga nema smisla najavljivati.
Andreju Gaćini matični klub je Donat (prije Bagat, Dalbank Bagat…), no već sa 12 godina, zajedno s cijelom obitelji otišao u zagrebački Večernji list.
– Imao sam šest godina kada sam počeo trenirati stolni tenis i u Zadru sam ostao do 12 godine. U tom periodu osvojio sam već velik broj medalja u mlađim kategorijama. Odluku da se preselim u Zagreb donijeli smo kada sam imao 12 godina. U Zadru je već tada mnogo perspektivnih igrača iz moje generacije prestajalo trenirati, a u Zagrebu sam imao mnogo bolje uvjete za trening.
Iz Zadra, kaže Gaćina, ima samo lijepe uspomene.
– Pamtim veliko zajedništvo unutar ekipe u mlađim kategorijama, mnoga zajednička putovanja i to će mi uvijek ostati u lijepom sjećanju.
Iz Zagreba u Njemačku
Ali profesionalizam i želja za napretkom presudili su za odlazak u metropolu.
– Nakon odlaska u Zagreb imao sam mnogo bolje treninge, pogotovo zbog tadašnjeg kadetskog i juniorskog izbornika Borisa Baničeka.
Zadranin se vrlo brzo prilagodio na promjenu sredine?
– Nije bilo lako, pogotovo u početku, ali ipak je obitelj bila sa mnom, tako da mi je i to olakšalo situaciju.
Gaćina je ubrzo zaigrao i u njemačkoj drugoj ligi.
– U Njemačku sam otišao radi jakih mečeva, raznovrsnih igrača s kojima sam se susretao i, naravno, radi napretka. Sa 18 godina sam igrao Drugu ligu koja je super jaka, jedna od jačih u Europi. No, klub je bankrotirao nakon pola sezone pa sam drugi dio sezone ostao bez kluba. Iduću sezonu igram u Četvrtoj ligi, nakon čega se ponovo vraćam u drugu njemačku ligu. Nakon toga prelazim u Charleroi i tamo radim s poznatim hrvatskim trenerom Dubravkom Škorićem.
Taj potaz, kasnije se pokazalo, bio je odličan za njegovu daljnju karijeru.
– Tijekom vremena provedenog u tom klubu napravio sam veliki skok na rang listi.
Prošle sezone Gaćina se vratio u Njemačku, ali na velika vrata. Nastupao je u Bundesligi, najjačoj europskoj ligi u Saarbrucken, s kojim je ostvario odličan rezultat.
– Zaustavljeni smo u polufinalu doigravanja za prvaka. To je dobar rezultat jer smo poprilično loše krenuli u sezonu. No, na kraju smo se digli i uspjeli osigurati plasman u polufinale – zaključio je Gaćina koji se trenutačno nalazi na odličnom 58. mjestu svjetske rang liste i najbolje je rangiran hrvatski igrač.


Budućnost u Zadru




Andrej Gaćina se stolnim tenisom počeo baviti u Zadru. Sa 12 godina je otišao u Zagreb, a poslije je odradio još jednu seniorsku sezonu u Zadru. Hoće li se Zadar naći i u budućnosti na karti novopočenog olimpijca?
– Ne znam. Teško mi je sad o tome govoriti, jer sam poprilično daleko od Zadra. Sigurno da bih jednom u budućnosti volio imati u Zadru mjesto gdje bih se mogao vratiti, ali hoću li opet ili ne zaigrati za Donat je trenutačno nemoguće reći. Iskreno, o tome sad i ne razmišljam.


Pohorje, Beč, London


Gaćina se trenutno nalazi u Beču gdje se priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.
– Devet dana smo proveli u mariborskom Pohorju na bazičnim pripremama, nakon toga bili smo u Beču, a nastavljamo trenirati u Zagrebu. Moram istaknuti da sam prezadovoljan. Treniram, jako, intenzivno i vjerujem da ću spreman dočekati Olimpijske igre.