Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Situacija pod kontrolom, no štenci su i dalje u opasnosti

10.07.2021. 09:50


Zadarski azil već godinama marljivo pazi na pse koji im dođu u šape, međutim, prošlog su se vikenda, uz sve nedaće s kojima se inače susreću, suočili s najgorom noćnom morom svakog azila, skloništa ili onoga tko brine o većem broju pasa. U azil je stigao štenac s parvovirozom i azilu je bila potrebna hitna pomoć.
– Parvoviroza uistinu je nešto najgore što vam se može dogoditi kada brinete o većem broju pasa jer je jako opasna te pogađa većinom one najmlađe, štence koji nemaju dva potrebna cjepiva protiv zaraznih bolesti te nerijetko ta borba završi smrtnim ishodom jer je njihov organizam preslab da bi se borio protiv tog opakog virusa, rekli su iz Zadarskog azila, zabrinuti za stanje štenca kojeg su primili, ali i za ostale stanovnike koji još nisu primili potrebno cjepivo. Ono što ih je najviše u tom trenutku zabrinulo je činjenica da se serum za liječenje ovog opakog virusa ne proizvodi te im je bila potrebna hitna pomoć u obliku zamjenskog seruma.


Zamjenski serum
– Parvoviroza je virusna i visoko zarazna bolest koja napada probavni sustav psa te uništava crijeva, a početni simptomi su bezvoljnost, temperatura, gubitak kilaže, a onda slijede povraćanje te krvavi proljev. Parvo virus se liječi putem antibiotika širokog spektra, infuzijom s mnogo vitamina te serumom zvan Immunoglob Bio. S obzirom da se taj serum više ne proizvodi uspjeli smo dobiti zamjenu za serum ruskog podrijetla koji smo otkupili od naših kolega iz Splita koje su ga svom srećom imale na zalihama te su nam ga bile bile voljne ustupiti. Zamjena za serum se zove Vladikan, a postoji i sličan zvan Giskan 5, objašnjava nam Stella iz Zadarskog azila te nadodaje da nije lako doći do njega jer se mora naručiti iz Rusije ili Bugarske. Nasreću, veća šteta je spriječena te je u kritičnom stanju samo jedan psić dok se druga dva štenca oporavljaju. Drugi psi u azilu nisu u opasnosti.
– Trenutno je kritično samo jedan štenac, maleni Simba, druge dvije curice su na putu prema oporavku te možemo reći da vjerujemo da ćemo se izvući. Ostali psi, a pritom mislim na odrasle pse i najmlađe koji već imaju zaštitu putem primljenih dva cjepiva protiv zaraznih bolesti su zaštićeni. U opasnosti su i dalje štenci koji su stigli tek nedavno, a nisu još uvijek uspjeli dobiti oba dva cjepiva. Parvoviroza nije opasna za ljude što znači da ljudi ne mogu oboliti od toga, kazala je Stella, a objasnila je i postupak primanja novih pasa u azil.


Psi u karanteni
– Novopridošli psi pri ulasku u azil idu u 14-dnevnu karantenu dok ne utvrdimo da su dobrog zdravlja. Na taj način štitimo njih i preostale pse u azilu, dodala je. Stella se osvrnula i na općenito stanje u azilu. S obzirom na to da i psi teško podnose visko temperature upitali smo ih kako se bore s time te jesu li im potrebne donacije u vidu vode i hrane.
– Što se tiče visokih temperatura i nesnosnih vrućina, možemo reći da smo sve stanovnike azila dobro zaštitili od sunca. Svaki box ima nadstrešnicu ili zelenu tendu, a i veliki plus nam je što se nalazimo u šumi pa nas borova stabla dobro uslužila hladom. Isto tako pokušavamo im pomoći bazenima s vodom u kojima se uvijek mogu rashladiti. Pomoć naših građana uvijek dobro dođe, a posebice u ovako teškim vremenima kada nas čekaju veliki veterinarski troškovi. Pomoći nam mogu putem uplate na naš žiro račun ili donacijom posebne hrane za štence i oboljele od parvo viroze (gastrointestinal konzerve), zaključila je na kraju Stella.