Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Arnelijo Mrkić bokanjački slavodobitnik

Autor:

09.08.2009. 22:00
Arnelijo Mrkić bokanjački slavodobitnik

Foto: Zvonko KUCELIN



Alka je odavno prerasla naša očekivanja, jer sve je ovo započelo iz čiste zafrkancije, a preraslo je u ozbiljno natjecanje, iako i dalje prožeto zabavom. Jer ipak, predivan je osjećaj čuti limenu glazbu koja najavi tvoju trku, a kada vidiš kako su sve oči uprte u tebe svakome je u interesu pogoditi krug, kazao je Enio Meštrović
Bokanjačka stara ulica Kuntrada i prošle je nedjelje bila centar svih gradskih događanja, jer se brojna zadarska svita, u želji za zdravim smijehom i dobrom zabavom, ukumponiranima u prekrasni ambijent bokanjačkih dvora, sjatila na još jednu Alku na Bokanjcu.
Nakon tri veoma uspješne i dobro prihvaćene Alke, bokanjački KUD “BIK” upriličio je još jednu, četvrtu, sada već tradicionalnu Alku koja je ovaj put okupila preko 600 zainteresiranih gledatelja.
Kuntrada – nekadašnja “žila kucavica”
U ovoj ulici, koja je nekada davno predstavljala doslovce “žilu kucavicu” mjesta i u kojoj su kuće stare preko 400 godina, odavno je sve stalo, a u želji da ne ode u zaborav, Bokanjani je svako malo različitim događajima nastoje oživjeti. Stoga je upravo ona pretvorena u poprište na kojem su momci, ove godine njih čak 35, prigodno goli do pasa i bosih nogu, trčali i borili se za što veći broj punata. Naime, pogodak u “rebra”, odnosno u lijevu ili desnu stranu alke donosi jedan punat, dva punta je moguće priskrbiti pogotkom u “čelo” ili gornji otvor na alci, a pogodak u “srce”, točnije slavodobitnu sridu, alkaru osigurava čak tri punta. Stoga je nakon tri trke, kao ovogodišnji slavodobitnik alke na Bokanjcu, s osvojenih šest punata proizašao Arnelijo Mrkić.
I u ovom slučaju, naravno, postoji mogućnost potpunog promašaja, no ovi su momci i tu “nesreću” oblikovali u šalu i dobru zabavu, pa tako nesretni alkar ne samo da nije osvojio niti jedan bod, nego je uz to za kaznu morao jednog alkara udariti nosom u stražnjicu.
– Alka je odavno prerasla naša očekivanja, jer sve je ovo započelo iz čiste zafrkancije, a preraslo je u ozbiljno natjecanje, iako i dalje prožeto zabavom. Jer ipak, predivan je osjećaj čuti limenu glazbu koja najavi tvoju trku, a kada vidiš kako su sve oči uprte u tebe svakome je u interesu pogoditi krug. Broj zainteresiranih alkara i broj gostiju, koji je svake godine sve veći, uistinu iznenađuje, a ove je godine interes natjecatelja bio najveći do sad, kazao je Enio Meštrović, predsjednik KUD-a “BiK”, pojasnivši kako su dan prije trke održane kvalifikacije, kako bi se zbog nedostatka vremena, broj zainteresiranih ipak smanjio.
Interes veći nego ikad
Pojasnio je tako kako, prema pravilima, u alci sigurno mogu sudjelovati osnivači društva i svi oni koji su ranije trčali alku, dok se svi drugi moraju kvalificirati. Takvih je, kako napominje Meštrović, ove godine bilo 12, a za sudjelovanje ih se kvalificiralo osmero.
– Ovaj put smo morali staviti još jedne tribine, no i one su ponovno bile dupkom pune. Problem je u tome što ne možemo još puno proširivati prostor, kazao je Meštrović, istaknuvši kako su alkari stizali odasvud, pa je tako među njima bilo stanovnika Jazina II, Kampa Kaštela, Plovanije Arbanasa te mještana Vira i Zemunika, a nastupio je i jedan Šibenčanin.
Poput one izvorne sinjske alke, i ova bokanjačka je započela svečanim mimohodom kojeg su predvodile dvije žene odjevene u narodnu nošnju sa zastavom KUD-a “Bleke i konji” u rukama. Nakon njih u povorci je išla i zadarska Gradska limena glazba, potom 28 alkara te dva slavodobitnika dvije prošle alke, koje je u kočiji guralo petero debitanata ovogodišnje alke. Na kraju povorke dojahala je i Lorena Pestić na kobili jahačkog kluba “Epona”, vlasnika Edija Jelenkovića, a Lorena je ujedno i otvorila Alku.
Ni promjena u pravilima igre nije bilo, pa se alka i ovaj put trčala u tri kruga, a u treći krug ulazili su samo oni koji po broju sakupljenih “punata” u prve dvije trke imaju šanse biti slavodobitnicima. Najveću su pozornost zasigurno privukli Franko Krizman i Siniša Pestić, koji su jedini u prva dva kruga osvojili po pet punata i tako imali otvoren put prema slavi, no obojica su u trećem krugu podbacila promašivši cijelu alku. Tugi i razočaranju tada nije bilo kraja, a osobito za Franka Krizmana, za kojeg su svi alkari i dan danas zabrinuti znajući da se posljednje četiri godine priprema za pobjedu te da više od ikog sanja titulu slavodobitnika.
Cvjetni aranžmani Marice Pestić
Zadarski su alkari tako i ovaj put ostali dosljedni sebi, pa nisu jahali konje, nego su jednostavno trčali s kopljem u ruci, a imali su i svoga alajčauša i vojvodu. No, kako bi njihova alka ipak bila posebna, za svog su alajčauša i vojvodu odabrali drugo ime, pa je tako u ulozi zamjenika bleke, odnosno alajčauša, bio Marko Žorž, a bleka je bio upravo Enio Meštrović, dok je Mimi Zadarski obnašao funkciju perbleke, odnosno vojvode.
– Zahvalio bih se najprije Turističkoj zajednici grada Zadra, koja nas je i ove godine podržala, kao i svima onima koji su financijski i na bilo koji drugi način pomogli u organizaciji još jedne Alke. Zahvalio bih se stoga i našoj gospođi Marici Pešut, koja je zaslužna za one prekrasne cvjetne aranžmane, istaknuo je predsjednik ovog osebujnog bokanjačkog KUD-a.
Cijelom je događaju uvelike pridonijela limena glazba, koja je svirala nakon svake trke te svojim zvucima davala podršku alkaru. Također, svakog alkara pojedinačno koji je bio na redu za trku prema alci najavio je Enio Meštrović te za svakoga od njih ispričao nekoliko šaljivih anegdota koje su dodatno uveseljavale publiku te, iako bi alka trebala biti ozbiljna i borbena, ovaj događaj pretvorile u pravu zabavu.