Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ratko Rudić: Mentalna snaga je naš najveći adut u Londonu!

Autor: Zlatko Horvat

09.08.2012. 22:00
Ratko Rudić: Mentalna snaga je naš najveći adut u Londonu!

Foto: PIXELL



Izgledalo je da hrvatska reprezentacija nije dovoljno psihološki snažna upravo u velikim utakmicama, ali sada smo pokazali koliko smo jaki. Ova reprezentacija pokazuje mentalnu snagu – kaže Rudić


Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas nastavlja pohod prema olimpijskom zlatu. Na putu prema finalu, koje se čeka od srebra u Atlanti 1996. godine, danas će im u montažnoj Vaterpolskoj areni Olimpijskog parka (16.40 sati) stajati reprezentacija Crne Gore, od koje su izgubili prije četiri godine u četvrfinalu Pekinga. Osveta?
– To smo zaboravili. Ja se i ne sjećam protiv koga smo igrali… – lakonski je odgovorio Ratko Rudić, trofejni izbornik Hrvatske, koje 16 godina nije bilo u polufinalu olimpijskog turnira. Nije bilo ni Ratka Rudića!
– Igrao sam dosta polufinala i finala, nije ih baš malo, ali istina je da je polufinale – nedostajalo. Ipak su to Olimpijske igre, najveće natjecanje. Izgledalo je da hrvatska reprezentacija nije dovoljno psihološki snažna upravo u velikim utakmicama, ali sada smo pokazali koliko smo jaki. Mislim da smo bili dobri u Pekingu, ali dogodila se jedna pogreška, tamo je to propušteno i zbog toga mi je toliko žao. Naravno, ovdje nisam ništa radio zbog Pekinga, radio sam zbog ove momčadi, jednog drugog sastava koji ima svoje vrijednosti. Sigurno je da, osim igračke kvalitete, ova reprezentacija pokazuje jednu mentalnu snagu, potrebnu za ovakvo natjecanje.
Umjetnički dojam
Kada bi se najsjajnije odličje dijelilo prema umjetničkom dojmu, dvojbe ne bi bilo, izabranici Ratka Rudića pokazali su najviše. Briljantnom obranom izgradili su put do šest pobjeda zaredom. Primili su uvjerljivo najmanje pogodaka, samo 31, a vratar Josip Pavić je na 71.6 posto obrana!
– Primiti dva gola, na četvrtfinalnoj utakmici… Malo je momčadi koje su to uspjele. Koliko to spremamo?  Pripreme su počele u srijedu navečer, poslije četvrtfinala. Najprije stručni stožer, a dan kasnije radimo pripremu utakmice s igračima. Međutim, to su detalji. Smatram da momčad na ovaj turnir mora doći pripremljena tako da funkcionira bez mojeg velikog upliva. Osnovna igra mora biti prisutna, ja tu samo malo mijenjam, korigiram, ispravljam… Cijelu godinu igramo dosta solidnu obranu. Nadam se da će tako biti do kraja jer ako bude – bit će dobro! Obrana daje stabilnost – kaže Rudić zvani – Tiranin. Trener koji je za vrijeme turnira samo jednom sjeo za vrijeme utakmice. Na desetinku sekunde. A onda je skočio kao da ga nešto ubolo. U ovoj reprezentaciji nema predaha ni za izbornika.
Danas se igra četvrta utakmica vaterpolskih reprezentacija Hrvatske i Crne Gore. Dvije na svjetskim prvenstvima, u skupini 2009. i u četvrtfinalu dvije godine kasnije, pripale su Hrvatskoj, ona u Pekingu Crnoj Gori (7:6).
– Crna Gora je loše počela olimpijski turnir, porazom od Amerikanaca, ali kasnije su digli igru, dobili Mađare. Tajni nema, znamo se svi, neki igraju zajedno. Mi znamo njih, oni znaju nas – kaže Rudić.
Osamnaest minuta i 27 sekundi mreža Josipa Pavića ostala je netaknuta. Putokaz je to kojim treba i danas ići.
– Odigrali smo fantastično u obrani – kaže Miho Bošković. – Sve je funkcioniralo savršeno, i presing i zona, a pogotovo igrač manje. Zaista smo ih toliko dobro proučili, toliko smo se dobro kretali u toj zoni šuta… Presretan sam, u najvažnijem smo razdoblju došli u top formu.
Veliki izgledi
Crna Gora sigurno neće unaprijed početi razmišljati o utakmici za treće mjesto, bez obzira na impresivne nastupe hrvatske momčadi.
– Sada će se reći da su nam dužnici. Jesu, za četvrtfinale Pekinga, ali nećemo ući s time u polufinalnu utakmicu, mi ćemo razmišljati samo o našoj igri, nema tu “bad feelings”, loših osjećaja. Fokusirat ćemo se na našu igru i vjerujem da s ovakvom formom imamo veliku šansu zaigrati u finalu – dodaje Bošković.
I drugi “gospar” Sandro Sukno ima ista razmišljanja u utakmici koja se igra od 16.40 sati po srednjoeuropskom vremenu. Barem se ne poklapa s terminom polufinala rukometaša protiv Francuske (21.30). Bit će više hrvatskih navijača!
– Primiti dva pogotka u četvrtfinalu dosta govori. Najteže je bilo dočekati utakmicu, nervoza je bila velika, bila je to posljednja utakmica. Željeli smo probiti taj led, ući u polufinale. Mislim da smo vrhunski ušli u utakmicu, agresivno i doslovce smo izludili Amerikance. Došli smo po medalju i zato sada želimo u finale. Pokažemo li još jednom vrhunsku igru, mislim da imamo velike šanse naći se u finalu.
Bilo bi – vrijeme.


Četvrtfinale




Rezultati: Crna Gora – Španjolska 11:9, Srbija – Australija 11:8, Mađarska – Italija 9:11, Hrvatska – SAD 8:2. Polufinale (danas): Srbija – Italija, Crna Gora – Hrvatska. Finale (12. kolovoza).


Zloković: Nadam se da ćemo imati normalno suđenje


Crna Gora sanja prvu olimpijsku medalju. Prije četiri godine imali su olimpijsku premijeru u Pekingu, ali nisu uspjeli osvojiti odličje. Vaterpolisti su bili tako blizu, ali završili su četvrti.
– Pred nama su dvije utakmice za medalju. Trebamo ispraviti pogreške, a bilo ih je u četvrtfinalu protiv Španjolske. Kod vodstva 10:6 za nas ne smijemo dopustiti da se suparnik vrati u utakmicu. To ima dosta veze i s našim mentalitetom, opustimo se kada vodimo četiri razlike, misleći da ćemo to lagano dobiti. U suštini ništa nije lagano, treba igrati do posljednjeg trenutka – kaže Boris Zloković, 29-godišnji član “Pro Recca”, koji je Španjolce potopio s četiri pogotka. – Ostvarili smo veliki uspjeh, i mi i rukometašice. Nadam se da će barem netko osvojiti medalju, a mislim da imamo itekakve šanse.
Medalja može biti i brončana. Crnogorci su svjesni vrijednosti igrača u kapicama s kockicama.
– Bit će tvrdo, bit će teško. Nadam se da ćemo imati normalno suđenje, normalnije nego što je to bilo u Pekingu, kada su nas suci oštetili u polufinalu. Tijekom čitavog turnira nas suci “drdaju”, ne znam što je tome razlog, možda da bivše jugoslavenske zemlje ne igraju završnicu… Mi smo im definitivno na tapetu, tako da se moramo boriti i s tim. Nadam se da ćemo uspjeti.
– Hrvatska je do sada pokazala najbolji vaterpolo, najkompletnija su momčad – priznaje Aleksandar Ivović. – Najopasniji je njihov centarski tandem, Dobud i  Hinić, svakako treba spomenuti i vratara Pavića koji je uvijek protiv nas igrao izvanredno. Naravno, tu su i izvanredni šuteri Bošković i Sukno.
Na tom tragu je i Predrag Jokić. – Čeka nas još jedna teška utakmica. Hrvatska je najkompletnija, najbolja momčad na turniru, odlično pokrivena na svim pozicijama, sa dva vrhunska igrača na svakom mjestu. No, ovo je polufinale, sve je otvoreno. Trebamo se što bolje pripremiti i možemo – dobiti.


Buljubašić: Osvetiti Peking


Primorjaš Ivan Buljubašić dao je svoj obol četvrtfinalnom uspjehu iako je zbog tri isključenja ranije morao iz bazena.
– Počeli smo turnir stvarno s jakom obranom i to smo željeli nastaviti. Odigrali smo obranu vrhunski. Prvi gol primili smo u trećoj četvrtini, stvarno smo stisnuli! Pripremali smo se za tvrdu utakmicu, a ispalo je lakše od očekivanja. No, vjerujte, nije bilo ni lako. Super pobjeda koja nam diže samopouzdanje. Sada smo spremni za polufinale i Crnu Goru, moramo se osvetiti za ispadanje u četvrtfinalu na Olimpijskim igrama u Pekingu. Radi se o odličnoj momčadi, ali mi samo moramo ponoviti ove igre – kaže Buljubašić.