Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fantele nakon deset jedrenja sjajni drugi u 49eru, Ninčević 27.

10.08.2018. 08:01
Fantele nakon  deset jedrenja  sjajni drugi u  49eru,  Ninčević  27.


Jedna olimpijska norma i jedan sjajan plasman epilog su  jučerašnjeg dana za CRO jedra! Šime i Mihovil Fantela nakon deset jedrenja su sjajni drugi u 49eru! Zahvaljujući 20. mjestu Tončija Stipanovića u Laseru Hrvatska je stekla pravo nastupa u toj klasi na Olimpijskim  igrama u Tokiju 2020. godine.
Jednu smo vijest jučer očekivali, jedna nas je ipak skroz iznenadila.  Ako smo za neku klasu bili sigurni da će u Aarhusu u Danskoj osigurati  nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. onda je to svakako Laser.  Četrnaest je mjesta bilo rezervirano za ovu disciplinu u prvom krugu  kvota, Tončiju Stipanoviću 20. mjesto je bilo dovoljno da bude među tih  14. Zlatna finalna skupina Lasera odjedrila je zadnji, deseti, plov prvenstva jučer, opet u problematičnim uvjetima. Tonči je ciljem prošao 37.,  što svakako nije način na koji je htio završiti natjecanje. Filip Jurišić upisao je ponovno jako dobro deseto mjesto, što mu je u konačnici donijelo  27. poziciju na prvenstvu.
– Finale sam odjedrio odlično i vratio se maksimalno s obzirom na jako loše kvalifikacije, što je bilo iznimno teško. No, s konačnim rezultatom nisam zadovoljan – rekao nam je Filip.
S prvog mjesta u plov za odličja ulazi Cipranin Pavlos Kontides. Alec  Cvinar je 149. Radialke su također završile svoj nastup: 76. Anđela de Micheli Vitturi, 81. Sandra Lulić, 91. Karla Šavar.
Da je Šime Fantela jedan od najboljih svjetskih jedriličara u olimpijskim krugovima znamo odavno. Da je vladar klase 470 potvrdio je s naslovima svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika. Ali da će nakon malo  više od godinu dana od prijelaza u novu disciplinu, u 49er, i to s novim  partnerom, bratom Mihovilom, moći tako odjedriti da će na Svjetskom  prvenstvu biti u igri za medalje to baš nismo očekivali. Mea culpa. Sjajan  nastup braće Fantela u četiri plova finalne zlatne skupine – 11., 1., 4. i 2.  u cilju donijelo im je ukupno drugo mjesto, sa samo jednim bodom zaostatka za vodećim Nijemcima Fischerom i Grafom. Spektakl! I malo je  reći.
– Odličan dan, ono što smo rekli na početku, čekali smo svoje uvjete.  Na startu smo preuzeli malo više rizika, rekli smo finale je, idemo sad,  nema konzervativno. Imali smo odlične odluke, nismo bili opterećeni  rezultatom, samo smo gledali kako što bolje odjedriti. Bili smo brzi, dakle sve na svom mjestu. Danas je prognoza jak vjetar, bit će zahtjevno,  borit ćemo se za svako mjesto, to nam je moto ovdje. Mi još nemamo  ništa, dva plova i medal race je puno. Jučer je bio dobar dan, zapisati što  je bilo dobro, pripremiti se za danas, probati da nas ne iznenadi taj jaki  vjetar po kojem nemamo dovoljno iskustva – razmišlja Šime.
Bodovne razlike nisu velike u vrhu, još su dva plova danas uoči plova  za odličja u subotu. U 49eru se bodovi lako skupe, tako da ne treba ništa  prejudicirati, međutim već ovo što su braća napravila je vrijedno divljenja.
Ženski 49er FX stigao je do 12 plovova, dakle do kraja, Enia Ninčević i  Mihaela de Micheli Vitturi zauzele su 27. mjesto. Uoči plova za odličja  vode Austrijanke Frank i Abicht.
Priču o Finnu pratili smo preksinoć do kasnih sati, nažalost ishod nije  bio onakav kakvom smo se nadali. Prosvjed zbog neregularnosti desetog  plova je odbačen, Josip Olujić ostao je 11., na korak do finala i karte za  Tokio.
– Gorak okus sve skupa. Biti nadomak plova za odličja i norme za Tokio, sve do zadnjeg plova biti unutra i onda to izgubiti nije lijep osjećaj.  Rezultat je dobar, ali nije ono što sam zacrtao i htio. Puno velikih imena i  nacija je ostalo iza, ali to ne treba i ne smije biti satisfakcija. Sada slijedi  odmor, sezona je bila duga, i onda opet se bacam na trening i pripreme  za sljedeću sezonu kada treba ponovno napasti normu te odraditi i interne nacionalne kvalifikacije – kaže Josip.
U neolimpijskom Formula kiteu Martin Dolenc pokazuje da se apsolutno s pravom puno od njega očekuje, nakon 14 jedrenja napredovao je  na 13. mjesto. Među daskašima Luka Mratović je nakon devet jedrenja  63., a Palma Čargo 58. Podijeljena su tri kompleta medalja. Svjetski prvak  u Finnu je Mađar Zsombor Berecz, u ženskom 470 Japanke Kondo Yoshida/Yushioka, u muškom Francuzi Peponnet/Mion.