Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KOMUNALCI NEMAJU OVLASTI U špici sezone Zadar preplave prodavači suvenira bez papira

10.08.2020. 09:53


Početkom, a posebno u srcu sezone, brojni vlasnici suvenirnica i štandova koji redovno i uredno plaćaju sve svoje doprinose, poreze, prireze, ali i druge obaveze prema državi, nađu se, kako kažu, u nezahvalnoj i nepoštenoj situaciji.
Naime, svake godine, kako navodi jedan ogorčeni vlasnik suvenirnice, pojave se razni prodavači balona i drugih artikala koje nesmetano prodaju na ulici i nitko ništa po tom pitanju ne poduzima, dok one koji sve uredno plaćaju i vode svoje obrte, redovno posjećuju razne inspekcije i kontrole.
 


Traži se "dlaka u jajetu"


– Nemam ništa protiv toga što institucije rade svoj posao. Neka kontrola dođe svaki dan ako želi jer nemam što skrivati, ali nije u redu da se nas koji sve uredno plaćamo toliko kontrolira i traži 'dlaka u jajetu', rekao je razočarani vlasnik suvenirnice, ističući kako prodavače koji prodaju 's nogu' raznorazne predmete naočigled inspekcije, komunalnih redara i policije, nitko ne dira i oni nesmetano bez ikakvih papira o obrtu rade "na crno". Ušetaju, kaže on, na Kalelargu i onda po cijelom gradu, prodaju bez ikakve dozvole i bez izdavanja računa.
– Neka svi rade, nemam ništa protiv. Ali, neka propisi vrijede jednako za sve nas. Nije u redu da mi s jedne strane plaćamo knjigovođe, izdajemo račune, plaćamo porez, prihode na djelatnike dok ovi drugi koji ne ispunjavanju nikakve uvjete, nemaju nikakve ni obaveze, rekao je vlasnik štanda, pitajući se zbog čega se to dozvoljava i gdje su nestali komunalni redari koji bi ipak to morali vidjeti i poduzeti korake kako bi zaštitili one koji rade po zakonu.
 




Ovlasti imaju Carina i inspekcije


S obzirom na prozivanje komunalnih redara, kontaktirali smo gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti.
Pročelnik Odjela Robertino Dujela kaže kako je ova situacija oko nedozvoljene distribucije raznih artikala koja je pojačana tijekom zadnjih turističkih sezona, poznata Gradu Zadru, ali upravni odjeli tu nemaju ovlasti postupanja.
– Komunalno redarstvo u nadzoru korištenja javne površine ima nadležnost postupanja i uklanjajnja svih predmeta koji su postavljeni bez odobrenja Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, objašnjava Dujela, dodajući kako, nažalost, na izvedbe raznih prekoocenaskih performera i distribuciju raznih artikala nemaju ovlasti postupanja jer one prelaze na druge službe, odnosno Carinu i inspekcije.
 


Murali se oslikavaju na "svoju ruku"
Iako su murali jako popularni, i uglavnom uljepšavaju kvart, ipak se neki Zadrani pitaju, ima li nekog pravila po kojem se odobrava što se i gdje smije naslikati, ili svako može uzeti sprej i iscrtati ono što mu se sviđa.
– To je apsurdno. Ma, ne može svako raditi što ga je volja. Mora biti neka komisija koja će reći što se može slikati, a što ne. Pa, nisu zidovi platna na kojima se može bilo tko izražavati, obrati nam se jedan čitatelj, dodajući kako je jako razočaran s muralima po Zadru koji uglavnom nisu tematski povezani te kao takvi znaju biti iritantni, ali, priznaje, ima i onih koji zaista pričaju svoju priču i šalju poruku, i zato bi, smatra naš čitatelj, morala biti komisija koja bi odredila što se i gdje smije slikati.
Kako je objasnio pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robetino Dujela, oslikani murali nisu regulirani odlukom o reklamiranju, tako da resorni UO ne izdaje suglasnost za oslikavanje murala.
– Ukoliko je riječ o privatnoj površini, na primjer fasadi stambene zgrade, suvlasnici su dužni brinuti o svojoj imovini i o urednosti fasade, objasnio je Dujela, naglasivši kako će komunalni redar svaku neprihvatljivost evidentirati i upozoriti vlasnika kako bi okoliš bio uredan.
Što se tiče murala i grafita na javnoj površini, iako ni oni ne podliježu nikakvom odobrenju, oni moraju biti prihvatljivog sadržaja, kako je objasnio Dujela, jer će u protivnom biti uklonjeni od strane Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.