Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Cilj je ostanak u ligi, uz iskorak u Europu

10.08.2021. 07:00


Praktički u isto vrijeme kada i Zadar, možda tek koju minutu kasnije, s pripremama za novu sezonu krenuo je i drugi premijerligaš iz Donatovog grada – Sonik Puntamika. Nakon vrlo dobrog rezultata u prošlogodišnjem izdanju HT Premijer lige koja je okončana petim mjestom, momčad je preuzeo mladi zadarski stručnjak Stipe Kuliš, a u izuzetno potentnom stručnom stožeru nalaze se još i Roko Jurlina, Jakov Vladović te stručnjak za kondicijsku pripremu Jure Šango. Upravo je potonji izveo igrače na parket, jer prije rada na tehničkim elementima i taktičkim detaljima valja postaviti bazu i »proširiti pluća« kako bi se izdržao naporan ritam hrvatskog prvenstva, a možda i regionalnog natjecanja.
– Sezona pred nama će biti izazovna, kakve su uostalom bile i sve prethodne. Ciljevi su nam ostali isti kao lani, jer uvijek postavljamo isti cilj, a to je ostanak u ligi. Sve preko toga je dobar rezultat. Pri kraju smo s definiranjem igračkog kadra i radi se manje-više o igračima koji su bili na prvom treningu. Nadam se da će nas poslužiti zdravlje, prije svega da nećemo imati covid situacije kakve smo imali prošle sezone, i da ćemo moći igrati pred publikom što će, vjerujem, biti motivirajuće za igrače – kazao je u uvodu u novu sezonu predsjednik Puntamike Mirko Jošić koji je otkrio da se u klubu ozbiljno razmišlja o igranju Alpe Adria lige.


Regionalna liga
Organizacijski detalji novog natjecanja još uvijek nisu poznati, no zna se da je inicijativa došla od strane Hrvatskog košarkaškog saveza koji na sve načine pokušava »otrgnuti« klubove iz regije, nudeći alternative i prozor prema zapadu.
– Sustav natjecanja još uvijek nije definiran te se ne zna bi li se igralo po ligaškom modelu ili u »balonima«, no sudjelovalo bi nekoliko klubova iz Hrvatske. Dobili smo pozivnicu, ali još ćemo o njoj razmisliti nakon što vidimo kako bi liga trebala izgledati. Mislim da bi bilo dobro da se igra u »balonima« i da iskoristimo »prozore« kada prvenstvo ne bude aktivno u redovnim kolima – smatra čelni čovjek zadarskog kluba.
Kakva god bila odluka, budu li Puntamičani igrali na jednom ili dva fronta, pred njima nije lagan zadatak ponoviti prošlosezonske uspjehe ostvarene pod vodstvom Hrvoja Vlašića. Doduše nije to ni cilj koji se mora ostvariti »pod mus«. Ulazak u Ligi za prvaka zadovoljio bi sve u zelenom taboru, no ni mjesto u donjem domu, uz kvalitetne partije i razvoj mladih igrača, ne bi bio smak svijeta. U odnosu na prošlosezonsku družinu u Jazinama više nema Tomislava Cvitkovića, Lovre Runjića, Sandra Rašića, Marina Vručinića ni Daniela Zovka. Jasno, ni Jakova Vladovića koji je prestao s aktivnim igranjem košarke, dok je status Tea Petanija i dalje pod znakom pitanja. Velike su to promjene te će trebati vremena da sve kockice sjednu na svoje mjesto. S druge, pak, strane ni pojačanja, ili prinova, vrijeme će pokazati, nije nedostajalo.
– Došao nam je Marko Jurič iz Dinama, a vratili su se Pero Marić koji je u nekoliko navrata već bio u Puntamici te Garbiel Marić koji je također jednu sezonu proveo s nama, nakon čega ga je put odveo u drugom smjeru. Ostali su Dino Palčić, Filip Jošić, Marino Šarlija, a tu bi trebao biti i Ante Gospić. U četvrtak bi nam se trebao priključiti jedan Ukrajinac, a s nama su i mladi Dominik Zelanto, David Pavin i Juraj Brajčić, kao i nekolicina momaka od prošle godine poput Nika Manojlovića, Dina Ninčevića itd. Tijekom priprema ćemo vidjeti kako ćemo definirati suradnju i trener će odlučiti u kolikoj mjeri oni mogu participirati u HT Premijer ligi. Vidjet ćemo i kakva je situacija s Teom Petanijem, čime bismo trebali zatvoriti igrački kadar za nadolazeću sezonu – naglasio je Jošić.


Pojačanja u stručnom stožeru
»Umirovljenje« iskusnog Jakova Vladovića nedvojbeno je hendikep za Puntamičane što se tiče odnosa snaga na parketu, no dolazak jednog od najtrofejnijih zadarskih košarkaša na klupu trebalo bi donijeti dodatnu perspektivu mladom stručnom stožeru u pohodu na što je moguće bolje rezultate.
– »Presidente« mi je izložio plan, nakon čega smo se brzo dogovorili za nastavak suradnje te sam prihvatio ulogu pomoćnog trenera prve momčadi. S obzirom na to da sam u Puntamici odigrao zadnju sezonu, bilo je prirodno i najbezbolnije da ovdje započnem i s trenerskom karijerom. Nadam se da ćemo imati kvalitetnu suradnju, kakvu smo imali i dok sam igrao, i da ćemo imati jednako uspješnu sezonu – poručio je Vladović.
U stručnom stožeru se nalazi i prošlosezonski trener brončanih kadeta Roko Jurlina koji je dobio veliku priliku brusiti neupitni trenerski talent. Uz analitičara kakav je Stipe Kuliš i starog košarkaškog lisca Jakova Vladovića imat će uz koga »ispeći« zanat.
– Već dugi niz godina surađujem sa Stipom te smo na istoj košarkaškoj »valnoj duljini«. Veselim se nastavku suradnje i iskoraku u seniorsku košarku nakon pet ili šest godina koliko sam proveo u omladinskim selekcijama. Igrače moramo dovesti na željenu razinu fizičke spreme da bismo mogli nastaviti s ozbiljnim košarkaškim dijelom. Krenuli smo na vrijeme i do početka sezone ćemo biti spremni. Već idući tjedan ćemo u suradnji s glavnim trenerom početi raditi na taktičkim detaljima, nakon čega će polako krenuti i pripremne utakmice. Okupili smo izuzetno pozitivan tim i vjerujem da ćemo imati izvrsnu suradnju i radnu etiku te da ćemo ispuniti sve ciljeve koje smo postavili pred novu sezonu – rekao je Jurlina
Veliko pojačanje u stručnom dijelu nedvojbeno je i Jure Šango, jedan od najeminentnijih i najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za kondicijsku pripremu, pogotovo u području košarke.
– U Puntamici sam zadnji put bio prije 15 godina te mi je zadovoljstvo vratiti se, pogotovo kada vidim da je uprava složila ovako kvalitetan stručni stožer s ljudima koje izuzetno poštujem. Jakova iznimno cijenim kao igrača s kojim sam radio nekoliko godina, Roka kao mladog trenera u naletu, kao i glavnog trenera Stipu Kuliša kojeg smatram za jednog od najboljih mladih hrvatskih stručnjaka. Kada je ta priča postavljena pred mene nije bilo dileme te sam sa zadovoljstvom krenuo u ovaj projekt. Sastavili smo izuzetno zahtjevan program. Od igrača će se tražiti jako puno, prije svega visoka razina fizičke spreme, kako bi na terenu ispunili sve zahtjeve koje treneri stave pred njih. Veselim se nadolazećim izazovima i nadam se da ćemo imati puno zdravlja i sreće te da ćemo sezonu dočekati u top formi – podvukao je Šango.




KK Sonik Puntamika
Dino Palčić, Filip Jošić, Marko Jurič, Petar Marić, Gabriel Marić, David Pavin, Niko Manojlović, Dino Ninčević, David Pavin, Juraj Brajčić, Dominik Zelanto, Ante Gospić i Marino Šarlija.