Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prodano 30 POS-ovih stanova, po dva će se dodijeliti školama i bolnici

10.08.2021. 08:59


Radovi na šest POS-ovih zgrada s ukupno 36 stanova na Donjoj Grandi u Biogradu na Moru nakon tri godine od početka radova napokon su u završnoj fazi.
– Nakon završetka svih radova i ishođenja uporabne dozvole stanari bi se u nove stanove trebali useliti početkom 2022. godine, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Radovi se izvode na pročeljima zgrada i na unutarnjem uređenju zgrade te na završnom uređenju stanova.


Lijepa vijest nakon fijaska i skandala
– Radovi su započeli još u rujnu 2018. godine ali su zbog nesretnih, nepredviđenih okolnosti jednu i pol godinu bili prekinuti. Radove na završetku zgrada po sustavu »ključ u ruke« izvodi građevinska tvrtka Lavčević Zadar d.o.o. Vrijednost radova iznosi 11.282.425,53 kune bez PDV-a, rekao je Knez.
Gradnja stanova iz Programa POS-a počela je sredinom rujna 2018. Međutim, u trenutku kad je izgrađeno 20-ak posto investicije cijeli projekt je stao u lipnju 2019., nakon što je vlasnik građevinske tvrtke Centrogradnja d.o.o. Zagreb iznenada preminuo, a tvrtka potom otišla u stečaj. Sve je to dovelo do toga da je 30 biogradskih obitelji (6 stanova je u vlasništvu Grada), ostalo na »vjetrometini«.
Umjesto uspješne priče u režiji Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), ispao je fijasko i skandal. Mnogi su se i kreditno zadužili te umjesto da u svibnju 2020. prekinu podstanarstvo i usele u nove stanove njih čak 15 od 30 prekinulo je ugovor, uglavnom zbog ugovornih i financijskih zavrzlama s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), neizvjesne sudbine s tim stanovima ili su na neki drugačiji način nastavili rješavati svoje stambeno pitanje.


Pronađena spasonosna formula
– Nakon tri provedena javna natječaja u 2015. i 2017. godini za kupnju stana iz programa POS na konačnoj listi prvenstva ostala su još 34 potencijalna korisnika stanova. Međutim, kandidati trebaju biti kreditno sposobni, istaknuo je Knez.
Provedena su tri natječaja za izvođača te su nakon godine i pol dana prekida radovi opet nastavljeni. Proveden je i još jedan, četvrti natječaj za kupnju POS-ovih stanova.
– Na četiri javna poziva javilo se preko 100 potencijalnih kupaca POS-ovih stanova. Jedni su odustali, a drugi nisu ispunjavali zadane uvjete APN-a i banaka na što nismo mogli utjecati. Međutim, imamo 28 kupaca od 30 POS-ovih stanova. Naime, od ukupno 36 stanova šest je u vlasništvu Grada Biograda, a preostala dva ćemo otkupiti, naglasio je Knez.
Riječ je o POS-ovim stanovima koji se grade na površini od oko 10.000 metara četvornih zemljišta na Donjoj Grandi. Međutim, izgradnja POS-ovih stanova od početka je naišla na poteškoće. Nakon višegodišnjeg rada na pripremi dokumentacije i anketiranja zainteresiranih za stanove pomislilo se da će projekt propasti jer izabrani izvođač radova odustao. Ipak, pronađena je spasonosna formula.




Šest kadrovskih stanova
– Grad Biograd na Moru je u projekt uložio sedam milijuna kuna. Dao je besplatno zemljište te svu potrebnu infrastrukturu u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok s dodatnih 2,5 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje POS-ovih stanova. S time smo spasili projekt izgradnje, prebili smo naknadne troškove za što ćemo u vlasništvo dobiti šest stanova. Naknadno ćemo kupiti još dva preostala neprodana stana, istaknuo je Knez, te je poručio:
– Od 8 stanova s kojim će raspolagati Grad po dva stana ćemo dodijeliti osnovnoj i srednjoj školi te Ortopedskoj bolnici, dok ćemo preostala dva stana prodati, zaključio je Ivan Knez.


Ping pong od Grande do Jankolovice i natrag
Prvi natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana iz programa Poticane stanogradnje (POS) Grad Biograd raspisao je još davne 2006. godine. Stanovi su izgrađeni i ukupno su dodijeljena 22 stana, odnosno izgrađene su tri zgrade na biogradskom predjelu Granda.
Nastavak izgradnje POS-ovih stanova na Grandi potom prate razna nepredvidiva događanja i kontroverze. Jedan od najšokantnijih događaja dogodio se 2009. godine kad je »potres« dobrano potresao Biograđane i u očaj bacio 131 kandidata za 32 stana u prvoj »turi« iz Programa poticane stanogradnje (POS).
Naime, prema odluci biogradskog čelništva, lokacija izgradnje POS-ovih stanova na biogradskoj Donjoj Grandi sasvim neočekivano premještena je u dva-tri kilometra udaljenu Jankolovicu, nadaleko poznatu po poljoprivrednom poduzeću Vrana d.o.o. Prethodno formirana rang-lista, prema objašnjenjima iz Grada, ukazala je na manjkavosti u uvjetima natječaja i bodovanja jer su jednim dijelom u drugi plan stavljeni oni koji uistinu stambeno nisu situirani i kojima bi dobivanje stana s povoljnijom cijenom stambenog kvadrata i uz povoljnije uvjete kreditiranja, bilo rješenje životnog pitanja i osiguranje egzistencije.
Nakon nekoliko godina prebacivanja loptice od Grande do Jankolovice, POS-ovi stanovi su se opet vratili na Grandu.


Građevinari Lavčevića oživjeli projekt
Početna vrijednost radova 36 stanova iz Programa POS-a iznosila je 18,7 milijuna kuna, a predvidiva predugovorna cijena stana je iznosila 1.120 eura po metru četvornom. Međutim, sve je stalo u lipnju 2019.
Nakon više neuspješnih pokušaja da se projekt završi, na novi krug javnog natječaj APN-a u ljeto 2020. javilo se pet ponuđača. Jedinu ponudu unutar procijenjene vrijednosti imao je Lavčević Zadar d.o.o. koji je za završetak izgradnje zgrada ponudio 11,28 milijuna kuna bez PDV-a, oko 300.000 kuna manje od procijene u iznosu od 11,57 milijuna kuna bez PDV-a. Najveća ponuda je bila 15,8 milijuna kuna bez PDV-a.