Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tovareća mužika, »Ribarska noć«, utrka tovara i puno zabave

10.08.2021. 11:33


Završene su još jedne »Saljske užance«, koje su se ove godine, zbog epidemiološke situacije održale u ponešto drugačijoj formi. Od 6. do 8. kolovoza Saljani su ponovno priredili vrhunsku feštu.
Iz Turističke zajednice općine Sali potvrdili su nam kako se cjelokupan program provodio po važećim epidemiološkim pravilima.
Odlična hrana i dobra zabava koja traje do jutra, obilježja su dugootočkih »Saljskih užanci«. Ova manifestacija traje tri dana, u sklopu koje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja. Ono što saljsku feštu čini posebnom, ne samo u Hrvatskoj, već i na Mediteranu, jest nastup jedinstvene Tovareće mužike. Njezini članovi kroz tri dana prolaze selom, stvarajući glazbu na volovskim rogovima, uz nastup koji je duboko ukorijenjen u tradiciji.
– Slavlje je počelo u petak s tradicionalnom ‘Ribarskom noći’, kada su uz podizanje zastave i nastup Tovareće mužike, kuhanjem i biranjem najboljeg brudeta, pečenjem tuna, srdela i ostalih plodova mora, svečano otvorene ovogodišnje »Saljske užance«. Zbog ukupne situacije, nažalost, izostao je tradicionalni večernji koncert, kazala nam je Lucija Grbin iz saljske Turističke zajednice te dodala kako su se u subotu preko dana odvijali saljski sportski susreti i natjecanja, a zatim je uslijedila »Saljska noć« popraćena »Iluminacijom Porta«, kada mještani Sali sa svojim brodovima i kaićima osvjetljavaju porat.
– Nedjeljni je program započeo budnicom po Salima, zatim je u popodnevnim satima na rasporedu bila tradicionalna »Trka tovarov«, spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke uslijedila je dodjela prigodnih nagrada za najbržega tovara, kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj. Ovogodišnji je pobjednik za nagradu dobio pršut, dok su ostali dobili demižanu vina kao utješnu nagradu. Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke na rasporedu jer bio posljednji nastup Tovareće mužike, koji je završio kupanjem svirača u saljskom portu, kazala je Grbin.