Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uskoro izgradnja lučice i uređenje šetnice

10.08.2021. 10:27


Desetak kilometara od Zadra nalazi se gradsko naselje Kožino, koje iz godine u godinu postaje sve važniji dio gospodarskog života Zadra, što se najviše očituje u njihovu udjelu u turističkom kolaču grada Zadra. Svi koji žele mir i opuštajući mediteranski ugođaj znaju kako je Kožino najbolji mogući izbor za njih. Stoga smo razgovarali s predsjednikom Mjesnog odbora Kožino Mariom Medićem, koji nam je predstavio tekuće i buduće projekte koji će se odvijati u naselju.


Obnova komunalne infrastrukture
– Za početak bih želio istaknuti da smo u suradnji s Gradom napokon riješili dugogodišnji problem oko mjesnog groblja, koje do sada nije bilo legalizirano. Sada, kada je problem napokon riješen, upravljanje grobljem prešlo je u ruke gradske tvrtke Nasadi, a u planu je i proširenje groblja za oko 50 grobnih mjesta. S Gradom Zadrom i Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša na ovom smo polju ostvarili povoljnu suradnju, te se nadamo što ranijem početku radova na proširenju groblja, kazao nam je Medić, te razgovor nastavio temom o uređenju Lučice Kožino.
Grad Zadar pokrenuo je projekt aglomeracije Zadar – Petrčane za poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture. Obuhvat projekta se proteže od gradskih naselja Crvene kuće, Bili Brig i Bokanjac preko Dikla, Kožina i Petrčana kojim se neće riješiti samo komunalna infrastruktura, već i uređenje cesta i rasvjeta. Dio radova je i izgradnja obalne šetnice i lučice u Kožinu za komunalni vez domicilnog stanovništva.
– Što se tiče projekta izgradnje lučice, Grad Zadar je osigurao financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije do faze ishođenja građevinske dozvole. Nadamo se da će sredinom sljedeće godine projekt preuzeti Županijska lučka uprava Zadar, koja bi trebala iznijeti projekt izgradnje lučice. Moram kazati da unatoč našoj popularnosti među turistima, projekt izgradnje lučice nije megalomanski, već je u potpunosti prilagođen potrebama mještana. Planirana je izgradnja 78 vezova, što zadovoljava potrebe Kožinjana, objasnio je Medić, te dodao kako projekt financiraju Lučka uprava Zadar i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
– Osim uređenja lučice, dio projekta aglomeracija Zadar – Petrčane u našem naselju je i uređenje šetnice uz obalu. Na području dvije trećine kožinske obale u dužini od tri metra od mora protezat će se novouređena šetnica, za koju je već napravljen projekt i ishođena lokacijska dozvola, rekao je Medić te kazao kako se nada što skorijem početku projekta proširenja lokalne osnovne škole.


Proširenje škole i vrtića
– U Područnoj školi Kožino Osnovne škole Petra Preradovića uspjeli smo uvesti jednosmjensku jutarnju nastavu za oko 100 učenika, koliko sada pohađa nastavu u Kožinu. Plan i želja nam je da se stara školska zgrada, kojoj je statika ugrožena i ne može se nadograđivati, zamijeni novom zgradom, za koju smo već pronašli zemljište, na kojem bi osim nove škole, bila i školska dvorana. Izvršene su predradnje i geodetski snimci, a nadamo se da ćemo, uz podršku Grada, što ranije ishoditi sve potrebne dozvole i moći se prijaviti za financiranje iz europskih sredstava, objasnio je Medić, te dodao kako je zasada u planu sanacija unutrašnjosti postojeće zgrade, kao i ulazne fasade.
– Pandemija koronavirusa usporila je realizaciju i financiranje tih zahvata. No, osim škole, potrebna je i izgradnja većeg vrtića, jer se svake godine traži mjesto više. Želimo da budući trendovi proširenja kapaciteta prate natalitetu strukturu naselja, koja je vrlo zadovoljavajuća. Kožino je vrlo privlačno mladim obiteljima koje se žele maknuti od gradske vreve, ali ne žele biti previše udaljeni od Zadra, kazao je Medić, te spomenuo želju mještana da se oronuli župni dvor crkve sv. Mihovila sruši te na njegovom mjestu sagradi novi.
– Osim ove inicijative mještana, u procesu smo pregovora i s Gradskom knjižnicom Zadar oko otvaranja ogranka knjižnice Kožino, koja bi se trebala nalaziti u istoj zgradi kao i osnovna škola. Razgovarali smo i s pročelnicom Upravnog odjela za kulturu i šport Dinom Bušić i gradonačelnikom Dukićem oko uređenja lokalnog nogometnog igrališta, gdje se svake godine održava tradicionalni turnir »Naša dica«.




Suradnja s Gradom
Za kraj smo razgovora Medića upitali kako teče turistička sezona te kako bi ocijenio suradnju s Gradskom upravom.
– Turista je u naselju i više nego što smo očekivali. U početku su se svi bojali da zbog epidemiološke slike nećemo ostvariti zadovoljavajuće rezultate, no realno stanje je i više nego dobro. U prostorijama Mjesnog odbora čak smo uredili i prostoriju koju koristi Turistička zajednica grada Zadra, kako bi mogli ostvariti što kvalitetniju i plodonosniju komunikaciju s turistima. U istom je prostoru i ambulanta primarne zdravstvene zaštite, koja radi puno radno vrijeme. Liječničko osoblje na raspolaganju je svima pa i stranim turistima, ako treba i preko vikenda, objasnio je Medić, te kazao kako im je osim ambulante, vrlo važna i ljekarna, jer kroz Kožino prema ostalim naseljima u Zadarskoj županiji dnevno prođe i do 20 000 vozila.
– Za sada se turisti nažalost ne mogu testirati na koronavirus u lokalnoj ambulanti. No, sa skorim početkom cijepljenja u ljekarnama, vjerujem da će se i taj problem riješiti, istaknuo je Medić, te istaknuo iznimno kvalitetnu suradnju s Gradskom upravom.
– Na kraju bih želio istaknuti iznimno kvalitetnu suradnju svih članova Mjesnog odbora. Veliku nam podršku pruža i bivša gradska vijećnica Elvira Sterle, kao i naš sumještanin i djelatnik Čistoće, Šime Stručić, koji pazi da je okoliš čist i uredan. Na nedavnim smo projektima iznimno dobro surađivali sa pročelnicima Robertinom Dujelom, Darkom Kasapom i Dinom Bušić. Posebno se zahvaljujem Dolores Grdović Kalmeti, pročelnici Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, koja se izravno brine o problemima mjesnih odbora, te nam pomaže u svakodnevnom radu i realizaciji projekata, zaključio je Medić.