Beroš demantira bolničke liječnike: Remdesivira ima dovoljno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
MINISTAR ZDRAVSTVA
Autor: 
Davor KOVAČEVIĆ/NL
Ministar Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je demantirao tvrdnju Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) o nestašici lijeka za oboljele od covida, te ponovno istaknuo da lijeka remdesivira ima dovoljno u hrvatskim bolnicama.

“Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama”, istaknuo je Beroš u priopćenju.

HUBOL je jučer ustvrdio da remdesivira nema dovoljno u Hrvatskoj, da su bolnicama na raspolaganju 483 doze. Istaknuli su da je to dovoljno za samo 80 covid pacijenata, a trenutno ih se liječi čak 613. Beroš na to odgovara da se “lijek remdesivir ne primjenjuje na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica”.

Naime, u 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 covid pacijenata, no svega ih je 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom.

Beroš napominje da remdesivir, kao i ostali lijekovi za oboljele od covida, nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju. Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, one mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

“Iz bolničkih izvješća razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije”, ističe ministar.

O potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od vlastitih trenutnih potreba, dodao je Beroš.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavu novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije, poručuju iz Ministarstva.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno