U Gaženici kontejnerski terminal i tvornice biodizela

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gazenica2
Zvonko KUCELIN
Za budućnost ove zone trebat će izraditi još niz projekata i studija

U skladu s novim zakonom Gaženica, odnosno lučko industrijsko skladišna zona teretne luke i okolnih industrijskih postrojenja, dobiva Urbanistički plan uređenja. On u grubim naznakama definira namjene i sadržaje te infrastrukturna riješenja. Na održanoj raspravi u Gradskoj vijećnici Nives Kozulić rekla je kako se na nešto ovakvo čeka otkada je ona u urbanizmu.

- Možemo slobodno kazati da se ovom prethodnom raspravom nekadašnja hraniteljica barem dijela Zadra, a poslije rata i tranzicije (pretvorbe) zadarska Pepeljuga - teretna luka s popratnom industrijom i skladištima, konačno barem umiva.

Luka je pod Lučkom upravom Zadar od državnog značenja. Prostor koji se definira omeđuje spojna brza cesta Gaženica - Zadar 2 na autocesti (zvana i Kalmetina), Jadranska magistrala ili D-8, granice obuhvata Općine Bibinje, osim djelića Kepol plasta, koji je u granicama Bibinja a obuhvaćen planom, te more.

Za budućnost ove zone trebat će izraditi još niz projekata i studija, posebice kada se tiče zahvata na obali koji su tek natuknuti. U osnovi ostaje željeznički koridor, željeznički teretni terminal se proširuje gotovo dvostruko, dok dalje toga slijedi nova trasa i to tunel kojom se pruga izmješta iz Bibinja. Prostori uz D-8 imat će trgovačko industrijske namjene u skladu s onim što se na toj trasi već događa. Ispod, s Gaženičkom cestom ide industrijska namjena, u čemu je pored Sojare najveća novina plan čak dviju tvornica biodizela (Kepol Plast i Tankerkomerc), ispod toga su lučka postrojenja koja tek treba detaljnije utvrđivati s mogućim nasipima i prije svega kontejnerskim terminalima kao novinom. Planiran je i terminal - parking za šlepere, koji u perspektivi neće biti dostatan ako prođe projekcija kontejnerskog terminala.

Područje obuhvata je 160 hektara, visina objekata je 12 metara ukoliko nema tehnološkog objašanjenja za visočije građevine. Promet će se regulirati s nekoliko rotora, a odvodnja riješiti putem sustava Centar grada Zadra.

Valja kazati da je Grad Zadar participirao u dijelu troška za Urbanistički plan uređenja Gaženice - teretne luke, ali je u osnovi plan naručila Gospodarska komora Zadar. Učinila je to sa i za  članice - gospodarske tvrtke iz zone. Napomenimo da je ranije prethodnu studiju radila sama tvrtka Luka Zadar d.d.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno