Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puljić: Marija je nada i zora spasenja

09.09.2010. 22:00
Puljić: Marija je nada i zora spasenja


Večernju svečanu misu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je prvi put pohodio župu Benkovac, u zajedništvu s benkovačkim župnikom don Elvisom Kneževićem i 10-ak subraće svećenika. Euharistijsko slavlje pod vodstvom sestre Ranke pjesmom je uljepšao mješoviti župni zbor sa solistima Snježanom Knez i Josipom Bilićem
Svoju župnu nebesku zaštitnicu Malu Gospu, vjernička zajednica Benkovca zajedno s mnogobrojnim hodočasnicima iz bliže i daljnje okolice, svečano je proslavila u srijedu. U dvije svečane koncelebrirane mise slavljene u župnoj crkvi Porođenja BDM sudjelovao je iznimno velik broj vjernika. Prijepodnevno misno slavlje predvodio je don Elvis Ražov župnik Jasenica.
Večernju svečanu misu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je po prvi put pohodio župu Benkovac, u zajedništvu s benkovačkim župnikom don Elvisom Kneževićem i 10-ak subraće svećenika. Euharistijsko slavlje pod vodstvom sestre Ranke pjesmom je uljepšao mješoviti župni zbor sa solistima Snježanom Knez i Josipom Bilićem. Poslanice su čitali Mile Marić i Branka Gnjatović, a evanđelje biskupov tajnik don Dario Tičić.
Evanđelje blagdana je, tumačio je nadbiskup Puljić, Matejevo izvješće o Isusovu rodoslovlju te o pozivu Josipu da ostane u braku s Marijom koja je djevičanski zatrudnjela.
– Prvim kršćanima vjera u utjelovljenje Sina Božjega značila je da je Sin Božji postao pravi čovjek u jednoj židovskoj obitelji te time urastao u povijest svoga naroda, ali i cijelog čovječanstva. Matej je podijelio Josipovo rodoslovlje u tri razdoblja po četrnaest naraštaja: od praoca Abrahama do kralja Davida; od Davida do babilonskog sužanjstva te od povratka iz sužanjstva do Josipa, naglasio je nadbiskup Puljić dodajući kako svaka od ovih generacija ima i nosi breme odgovornosti svoga vremena, kako prije, tako i za vrijeme i poslije sužanjstva.
– Zahvaljujemo Bogu što je Crkvu slaviteljicu Marijina rođenja okrijepio svetim otajstvima te molimo da nas ispunja radošću rođenje Djevice Marije koja je ‘svemu svijetu nada i zora spasenja’. Jer je trebala biti majka budućeg Spasitelja, ona je već od rođenja nada i zora spasenja. Marija je trajna nada i svijetla zora našega spasenja, poručio je mons. Puljić koji je u svojoj propovijedi te naglasio da je Blažena Djevica Marija posrednik između čovjeka i Boga, te da je upravo ona tijekom čitave hrvatske povijesti zauzimala posebno mjesto u našim slavljima.
– Neka Majka Božja utješi sve koji trpe i bdije nad onima koji su sami. Ti si nam, Majko, nada i spas, zaključio je mons. Puljić pošto je poručio kako nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Božje.
Nakon večernje mise održana je svečana procesija s Gospinim kipom kroz grad, uz pratnju marijanskih pjesama vjernika. Gospin kip su nosili članovi Župnog vijeća: Željko Katuša, Branimir Jarmanović, Neven Vuksan, Anto Kvesić, Joško Bilić, Ante Zrilić i Momir Morić.


 CRKVA POROĐENJA BDM


Župnu crkvu Porođenja BDM iz 19. stoljeća pobunjeni Srbi srušili su 1992. godine u Domovinskom ratu, čak su joj i temelje izvadili. Kamen temeljac za novu župnu crkvu, čija je gradnja završena u rujnu 2003., bio je položen u studenome 1997. godine. Povelju posvete potpisali su nadbiskup Ivan Prenđa, župnik Čedomil Šupraha i četvero župnih vijećnika. Misnom slavlju, koje je pjevanjem uzveličao župni zbor pod vodstvom s. Danice Sanader, nazočili su i zadarski župan Šime Prtenjača, dožupan Ivo Grbić, gradonačelnik Benkovca Branko Kutija i brojni predstavnici lokalne i regionalne vlasti, Hrvatske vojske i policije.