Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Benkovčani zahvalili nebeskoj zaštitnici

09.09.2011. 22:00
Benkovčani zahvalili nebeskoj zaštitnici


Benkovac je, dakako, poznat po kršćanima integriranim u kršćansku zajednicu autohtonih žitelja i došljaka, prognanika i izbjeglica iz BiH i Hrvatske. Benkovac i Benkovčani su poznati po štovanju Male Gospe, istaknuo je fra Stipe Nimac u propovijedi


Svoju župnu nebesku zaštitnicu Malu  Gospu vjernička zajednica  Benkovca zajedno s hodočasnicima iz bliže i dalje  okolice svečano je proslavila  u četvrtak s dvije svečane  mise i procesijom s Gospinim kipom. Prijepodnevno misno slavlje u župnoj  crkvi Porođenja BDM predvodio je don Elvis Ražov,  župnik Jasenica.
Večernju svečanu misu u  zajedništvu s benkovačkim  župnikom don Elvisom  Kneževićem i osam subraće  svećenika predvodio je fra  Stipe Nimac rodom iz Lepura, profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.
Temeljne istine vjere
– Zaboravljamo često, a  možda i ne marimo, za izvornu i temeljnu istinu naše  vjere, naše Crkve. Često  nam je Crkva nešto drugo,  možda više tek nešto izvanjsko, nekakav dio tradicije, obitelji, naroda.  Možda mi je Crkva neko  mjesto gdje osjećam Božju  blizinu, gdje se bolje osjećam, gdje zadovoljavam  duhovne potrebe svoga  života, nalazim utjehu i potporu, dobivam snagu u  životnim poteškoćama, tumačio je propovjednik fra  Stipe.
Jesu li Benkovac i Benkovčani poznati po benkovačkom kamenu, benkovačkom sajmu i benkovačkom rose vinu. Jesu li  Benkovac i Benkovčani poznati po lokalitetu Crkvine u  Šopotu, gdje je na latinskom  jeziku uklesan najstariji  spomen hrvatskog imena u  narodnom obliku Branimir,  pitao je propovjednik, a zatim i odgovorio:
– Benkovac je, dakako,  poznat po kršćanima integriranim u kršćansku zajednicu autohtonih žitelja i  došljaka, prognanika i izbjeglica iz BiH i Hrvatske.  Benkovac i Benkovčani su  poznati po štovanju Male  Gospe.
Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna.  Zove se tako jer se slavi  mala Marija, spomendan  Marijinog rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijinog uznesenja  na nebo 15. kolovoza.
  Tradicionalna procesija
– Odgojem na temeljima  univerzalnog kršćanskog  humanizma formira se svestrana i dostojanstvena osobnost. Istovremeno vrijednosti koje promiče kršćanski  personalizam itekako mogu  pozitivno utjecati na  rješavanje aktualne krize  društva i čovjeka, objašnjavao je propovjednik.
Marija je rasla kao svako  normalno dijete, ne u mitu  nego u povijesti u određeno  doba i na određenome mjestu. U obitelji je naučila vjeru  i povijesni smisao svoga naroda, njegovo poslanje, bila  je kći, učenica i vjeroučenica.
Biti vjeran Gospi znači  pustiti Krista u svoj život i  to u javnost i tajnost svog  života, naglasio je fra Stipe.
Euharistijsko slavlje pod  vodstvom sestre Ranke liturgijskim, uglavnom novijim pjesmama uljepšao je  mješoviti župni zbor sa solistima Snježanom Knez i  Josipom Bilićem. Poslanice  su čitali Branka Gnjatović i  Momir Morić, a evanđelje  don Martin Jadreško župnik  Polače, Tinja i Raštevića.
Nakon večernje mise  održana je tradicionalna  procesija s Gospinim kipom  kroz grad, uz vjerničko pjevanje marijanskih pjesama.  Gospin kip su nosili članovi  Župnog vijeća i zbora.


Crkva Porođenja BDM




Župnu crkvu Porođenja BDM iz 19. stoljeća pobunjeni Srbi srušili su 1992. godine u Domovinskom ratu, čak su joj i temelje izvadili. Kamen temeljac za novu župnu crkvu, čija je gradnja završena u rujnu 2003., bio je položen u studenome 1997. godine.