Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nitko ne zna što gori i tko ih truje

Autor: Jelica Farkaš

09.09.2012. 22:00
Nitko ne zna što gori i tko ih truje

Foto: Jelica FARKAŠ



Iz Bošane su nakon brojnih prozivki dali obavijest na lokalnoj radiopostaji da s tim nemaju veze jer Baštijun ne gori. Da nije riječ o odlagalištu, potvrdio nam je i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, koji kaže da će svakog tko ne vjeruje osobno odvesti da se uvjeri
U  Biograd se ponovno, nakon  što ga je kiša malo ublažila,  vratio smrad koji već desetak dana muči žitelje Biograda, ali i nekih susjednih  mjesta.
Naime, zbog smrada stanovi su puni dima, ljudi su  nezadovoljni, disanje je  otežano te mnogi imaju i  zdravstvene tegobe. No ne se  zna odakle taj smrad dolazi.  Mnogi građani reagiraju kako su i navikli te za sve  optužuju gradsku tvrtku  Bošana jer to podsjeća na  paljevine uzrokovane  paljenjem smeća s odlagališta Baštijun. Iz Bošane su  nakon brojnih prozivki dali  obavijest na lokalnoj radiopostaji da s tim nemaju veze  jer Baštijun ne gori. Da nije  riječ o odlagalištu, potvrdio  nam je i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, koji  kaže da će svakog tko ne  vjeruje osobno odvesti da se  uvjeri.
– Pretpostavljam da se pali  strn, odnosno polja, u što je  teško povjerovati jer se strn  valjda ne pali tijekom noći, a  i smrad je puno gori i teži od  obične paljevine. Stoga ne  čudi što građani sumnjaju u  spaljivanje nekog otpada, ali  tko ga i gdje pali nitko točno  nije utvrdio. Smrad se širi  više ili manje, zavisno o vrsti  i jačini vjetra. Nameće se  pitanje ako ne gori Baštijun,  ako vatrogasci ništa nisu gasili, ako nije intervenirala  policija zbog nekih nedopuštanih radnji, što se onda  događa i kako je moguće da  nitko ne reagira na takvo  sustavno trovanje žitelja grada, pita se gradonačelnik  Ivan Knez.
Neki bolje upućeni kažu  da smrad dopire s Jankolovice gdje je i poljoprivredno dobro Vrana te da je  moguće da oni pale svoja  polja. Ipak, sve su to nepotvrđene informacije, jer iz  Vrane nismo mogli dobiti  nikakvu službenu informaciju. Neslužbeno su nam rekli da kod njih ništa ne gori,  u što se možemo uvjeriti ako  dođemo na njihova polja.
No ovakvo stanje traje  predugo i netko bi, ma tko to  bio, ipak trebao odgovarati i  reagirati.